Magazin

Beváltotta a reményeket a flottacsere Veszprémben

Egyelőre kimondottan kedvezőek a Veszprémben tavaly év végén forgalomba állított, lágyhibrid hajtású MAN Lion’s City autóbuszokkal szerzett tapasztalatok – erről Négrádi Tamás, a V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft. korábbi üzemeltetési igazgatója, jelenlegi stratégiai tanácsadója beszélt október 19-én a zsámbéki drivingcamp Hungary vezetéstechnikai pályán megrendezett 52. Autóbusz Szakértői Tanácskozáson.

A 2018 júliusában megalakult önkormányzati tulajdonú V-Busz szolgáltatásának 2019-es elindításakor ugyan kényszerűségből számos különböző helyről összevásárolt, használt buszokból álló járműparkkal kezdte meg a munkát, a cél már kezdettől fogva egy, a lehető legkevesebb típusból álló, homogén flotta létrehozása volt. Erre tavaly adódott lehetőség egy vadonatúj, összesen 42 járművet számláló MAN Lion’s City széria beszerzésével, amelyből 2021 végéig forgalomba is állt mind a 28 darab szóló és 14 darab csuklós példány. A buszokkal új járműfedélzeti integrált irányítási rendszer és új utastájékoztatási rendszer is bevezetésre került. (Amint azt korábban megírtuk, a flottacsere révén felszabaduló régebbi járműveit a társaság nem sokkal az ukrajnai háború kitörése után menekültszállításra ajánlotta fel – információnk szerint azonban elképzelhető, hogy a buszok egy részét hamarosan egy másik magyar városban láthatjuk majd viszont.)

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 rendezvénysorozathoz közeledve néhány autóbusz időközben a megszokott püspöklila színtől eltérő fóliázást kapott

Az Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, korszerű MAN D1556 dízelmotorral, valamint Voith DIWA NXT automataváltóval és a rekuperációt lehetővé tévő EfficientHybrid modullal szerelt autóbuszokat (a további műszaki részletekért lásd korábbi cikkeinket) 2022 júniusának utolsó napjaiban további öt darab, immár tisztán elektromos hajtású MAN Lion’s City 12 E követte, amelyeket a kormányzati Zöld Busz Program első szakaszában szerzett be a V-Busz. Ezekbe a járművekbe már olyan plusz funkciók is bekerültek, mint például a gyalogosvédelmet elősegítő MobilEye holttérfigyelő, vagy a táblafelismerő rendszer. A V-Busz által végzett tesztek során a buszokkal valós üzemi körülmények között 400 kilométeres hatótávot is sikerült elérni.

A villanybuszok plug-in töltőtinfrastruktúráját a Haszkovó forduló végállomáson telepítették

Az elektromos MAN-ek esetében a Kempower gyártmányú adaptív dinamikus töltési infrastruktúrát nem a járműtelepen, hanem a Haszkovó forduló végállomáson építették ki. A rendszert a hozzá tartozó, felhő alapú ChargeEye Depot Master intelligens töltésirányítási és -optimalizálási szolgáltatás teszi teljessé. Hosszú távon természetesen Veszprémben is a lokálisan zéró emissziós hajtásmódok előnyben részesítésére törekednek. Ennek megfelelően a jövőbeli tervek között szerepel a Haszkovó végállomás teljes átépítése, napelemes energiaellátással és a hozzá csatlakozó energiatároló rendszerrel, középtávon pedig egy saját telephely létrehozása is napirenden van a V-Busznál (a jelenlegit a Volánbusztól bérli a társaság).

Az egyik töltőfej és a hozzá csatlakozó okos energiatároló rendszer

A konferencián elhangzottak alapján az új veszprémi buszflotta 2022 első félévében összesen 1 172 158 kilométert tett meg – ebben egyelőre értelemszerűen szinte kizárólag a hibridek futásteljesítménye van benne. Ezen idő alatt a menetrendi pontosság 99,91% volt a prezentáció szerint, és mindössze két műszaki okokra visszavezethető menetkimaradás történt, ami 0,001%-os aránynak felel meg. (Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem adódtak műszaki problémák, mivel kisebb gyermekbetegségek előfordultak, de ebből csak két olyan eset volt, ami járatkimaradást is eredményezett.)

Az átépített Haszkovó forduló végállomás látványterve

A vadonatúj járműpark az utazóközönség tetszését is elnyerte: főként ennek tudható be, hogy a jegyárbevétel 32%-kal nőtt 2021 azonos időszakához képest, miközben a karbantartási költségek jelentősen csökkentek. Az új autóbuszok tüzelőanyag-fogyasztása is kedvezőbben alakult elődeikénél: a vizsgált időszakban a szóló MAN buszok esetében 8,1, a csuklósoknál pedig 15,7 literrel alacsonyabb fogyasztást mértek 100 kilométerenként, így havi szinten a V-Busz számításai szerint kb. 20 ezer literes spórolással lehet kalkulálni. Mindezek idén szeptemberig összesen 70,58 millió forint megtakarítást eredményeztek a társaságnál a gázolaj és az AdBlue adalék egekbe szökő beszerzési ára ellenére is (utóbbi egészen elképesztő mértékben drágult, literenként 85 forintról 400 forintra). A kedvező számokat ráadásul úgy érte el a társaság, hogy tarifaemelkedésre csak idén novembertől lehet számítani.

Fotók: Négrádi Tamás/V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft.

Címkék