Magazin

Megérkeztek Veszprémbe a V-Busz vadonatúj MAN villanybuszai

A tegnapi napon megérkezett kijelölt rendeltetési helyére, Veszprémbe hazánk első öt darab MAN Lion’s City 12 E villanybusza, mi pedig a flottát birtokló V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft. jóvoltából még a június 30-án, azaz most csütörtökön esedékes, sajtótájékoztatóval egybekötött hivatalos átadóünnepség előtt megnézhettük a királynék városának első tisztán elektromos hajtású autóbuszait. A jövevények a mai nap folyamán próbajelleggel már utasforgalomba is álltak, ezzel a gyakorlatban is lezárult a régóta várt átfogó flottacsere a társaságnál. Az ily módon felszabaduló régebbi járműveket a V-Busz vezetése egyébként menekültszállításra ajánlotta fel nem sokkal az ukrajnai háború kitörése után.

Veszprém önkormányzati tulajdonban lévő busztársasága 2021 márciusában tett közzé pályázati felhívást öt darab tisztán elektromos hajtású szóló autóbusz és a hozzájuk tartozó töltőinfrastruktúra beszerzésére, a kormányzati Zöld Busz Program első felvonásának részeként. A tendert, amelyen szeptemberben hirdettek eredményt, három másik indulót maga mögé utasítva végül az MAN nyerte. Az oroszlános márka az idei évtől gyakorlatilag egyeduralkodóvá lépett elő az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím viselésére készülő Veszprém helyi buszközlekedésében: január elején 28 darab szóló és 14 darab csuklós kivitelű, EfficientHybrid modullal felszerelt újgenerációs MAN Lion’s City állt forgalomba a városban, de még a korábbi flottából mutatóba megmaradó egyetlen tartalékjármű, a RIW-874 forgalmi rendszámú csuklós Neoplan N4522 Centroliner is a cégcsoport típusai közül kerül ki.

A leendő veszprémi villanybuszokról az első fényképek áprilisban láttak napvilágot, amikor a V-Busz vezetése megtekintette a készülő járműveket az MAN starachowicei (Lengyelország) üzemében. A gyártó által időközben leszállított villanybuszok az elmúlt időszakot a magyarországi képviseletet ellátó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. fóti telephelyén töltötték, hétfőn pedig sikeresen megérkeztek leendő szolgálati helyükre, ahol ezt követően a mai nappal forgalomba is álltak. Ezek lesznek a 2018 szeptemberében debütált MAN Lion’s City E első állandó példányai Magyarországon, korábban csak tesztbuszként találkozhattunk a típussal idehaza. Az elszántságot jelzi ugyanakkor, hogy mind a szóló, mind pedig a csuklós változat tiszteletét tette már nálunk.

A Veszprém történelméhez szervesen hozzátartozó püspökök öltözékének színe által ihletett lila fényezésű villanybuszok külső megjelenése természetesen hasonlít az év elején hadrendbe állított hibridekéhez, de vannak különbségek is. A legfeltűnőbb ezek közül az elektromos variáns védjegyének számító, hokiütőre emlékeztető, matt ezüstszínű dekorelem a második ablakoszlopok mögött, az élesebb látásúaknak pedig a motortorony hiánya tűnhet fel már kívülről is. A tetőn elhelyezett akkumulátorokat és más gépészeti komponenseket eltakaró integráns tetőparaván is lényeges formai eltérést jelent, amivel a járművek magassága is módosult a korábban beszerzett változathoz képest, egészen pontosan 3230 mm-re nőtt, a hosszúsági és szélességi paraméterek viszont változatlanok. A pontot az i-re a fényszórókat is magukba foglaló homlokfali műanyag sarokelemeken, a hátfalon, valamint a tetőparaván két oldalán végighúzódó kék csíkok teszik fel, amelyek szintén az elektromos kivitel megkülönböztetését szolgálják.

A V-Busznak szállított háromajtós kivitel teljes méretű, két felszállósávos utasajtókkal rendelkezik, 2-2-2 elrendezésben, a második ajtónál kézi működtetésű kerekesszékes rámpával. A lokálisan zéró emissziós példányok fedélzetén a hibridekéhez hasonló, kellemes színvilág fogadja majd az utazóközönséget: az új járművek környezetbarát mivoltát hangsúlyozó élénkzöld kapaszkodók és a velük harmonizáló, velúrhatású Zelika Black Provance üléskárpitok továbbra is kifejezetten jól mutatnak együtt, de az összkép ezúttal még egy szintet lépett az ízléses parkettahatású padlóburkolat alkalmazásával. A végig 2+2 sorban elhelyezett összesen 31 darab fix rögzítésű utasülésen kívül mind a bal, mind pedig a jobb oldalon található peronrész a mozgáskorlátozottak, illetve a babakocsival utazók számára. A már említett motorsátor nélküli konstrukciónak köszönhetően a busz végében teljes értékű, ötfős sorülés húzódik, amit nem minden konkurens típus mondhat el magáról. A klímaberendezés az Eberspächer, a fűtőrendszer pedig a Spheros gyártmánya.

A vezetőkörnyezet alapjaiban véve közel azonos a hibrid kocsikénál bemutatottal, de természetesen a műszeregység különbözik. Korunk biztonsági elvárásainak megfelelően a buszvezetők munkáját egy sor aktív vezetéstámogató elektronika segíti, az ABS-ASR-ESP triumvirátus mellett beleértve többek között a sávelhagyásra figyelmeztető rendszert, a gyalogosok felismerésére is képes kétoldali Mobileye holttérfigyelőt, az aktív kanyarodási asszisztenst és a közúti jelzőtábla felismerést is.

A buszokba 245 kWh csúcsteljesítményű központi villanymotor került, amelynek energiaellátását az MAN-nél standardnak számító, 480 kWh összkapacitású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiát használó Northvolt akkumulátorcsomag biztosítja. A járművekkel elérhető legnagyobb hatótávot 405,2 kilométerben adta meg a gyártó. Tekintve, hogy Veszprémben a leghosszabb napi forda 262 kilométeres, elviekben mindenhol napközbeni rátöltés nélkül közlekedhetnek majd a buszok (bár látogatásunkkor az épp műszaki pihenőn lévő kocsikat a biztonság kedvéért töltőre tették), amelyekkel a tervek szerint főként az 1-es, 2-es, 3-as, 5-ös, 7-es, 7A, 8-as, 8A, 10-es, 11-es és 15-ös jelzésű viszonylatokon találkozhat majd a helyi utazóközönség. A V-Busz legújabb szerzeményei a TFB-036-tól TFB-040-ig terjedő rendszámmezőt kapták.

Az előző napon megtörtént a járművek működtetéséhez elengedhetetlen, a Haszkovó fordulónál telepített töltőinfrastruktúra beüzemelése is. A végállomás teljes körű átépítése 2023-ban valósulhat meg az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatra időzítve, amennyiben sikerül hozzá támogatást szerezni. A CCS Combo 2 csatlakozó interfésszel rendelkező plug-in töltőoszlopokat a Kempower szállítja (eredeti finn gyártmányról van szó), amely egyebek mellett a Tesla egyik első számú partnere is egyben. A veszprémi rendszer egyedülálló, szatellites megoldást alkalmaz. Ennek lényege, hogy különálló töltők helyett egy központi vezérlőegység osztja el a töltési teljesítményt előzetes beállítások alapján a szimpla töltőfejek között, amelyek ily módon dinamikus töltést tudnak megvalósítani, biztosítva a távoli elérés lehetőségét is. A folyamat és a járművek pillanatnyi töltöttségi foka így akár egy okostelefonról is nyomon követhető. Az intelligens rendszer képes a töltés időzítésére és a buszok kiszolgálásának megadott jellemzők szerinti, például töltöttségi szint vagy tervezett forgalomba állási idő alapján történő beállítására és rangsorolására is, így biztosítható, hogy a járművek töltése mindig a lehető legoptimálisabban történjen. A rendszer ráadásul modulárisan tovább bővíthető is. Maguk a töltőoszlopok – mivel a központosított energiamegosztás miatt csak vezérlőelektronikát tartalmaznak – karcsúak, a töltőkábel pedig a rugalmas fenti megvezetésnek köszönhetően nem éri a talajt, ezáltal tiszta marad és a kezelése is kényelmesebb.

Az öt vadonatúj elektromos MAN forgalomba állítása újabb nagy lépést jelent Veszprém számára a fenntartható, környezetbarát és csendes közösségi közlekedés megteremtéséhez vezető úton, egyszersmind tovább javítja a szolgáltatás technikai színvonalát is. Ezzel egyébként eddig sem volt probléma, hiszen a V-Busz jelenleg egész Magyarország legmodernebb, egységes városi buszflottáját mondhatja magáénak. Portálunk nevében ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Négrádi Tamás üzemeltetési igazgatónak és a V-Busz munkavállalóinak, hogy látogatásunkat lehetővé tették és segítették cikkünk megírását!

Fotók: MBI/Garamvölgyi Gergő

Címkék