Magazin

Az MAN szállíthatja Veszprém új villanybuszait

Újabb veszprémi sikert könyvelhet el az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.: az oroszlános gyártó hazai képviselete a júniusban megrendelt 28 darab szóló és 14 darab csuklós, EfficientHybrid modullal kiegészített városi kivitelű Lion’s City mellett további öt tisztán elektromos hajtású autóbuszt is szállíthat a királynék városába. A megyeszékhely önkormányzati tulajdonú közlekedési társasága, a V-Busz még június végén indított közbeszerzést a villanybuszok beszerzésére. A nettó 164 millió forint egységárú járművek megvásárlása részben saját, részben pedig pályázati forrásból, a Zöld Busz Program keretében valósul majd meg, a beruházáshoz – ami magába foglalja a töltési infrastruktúra kiépítését is – a Zöld Busz Projektiroda 800 millió forintos támogatást biztosít.

Veszprém öt darab városi kialakítású, M3/I osztályú villanybusz beszerzésére kiírt tenderének véghajrájában a Volkswagen-birodalom két európai haszonjármű-márkájának hazai képviselete, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. és a Scania Hungária Kft. csapott össze, és végül az előbbi kerekedett felül. Az érvényes ajánlatot benyújtó két cégóriáson kívül a cseh Škoda Electric és a BYD Europe is indult a pályázaton, ám ajánlataikat érvénytelennek minősítették, mivel azok nem feleltek meg az ajánlattételi felhívásban és a közbeszerzési dokumentumokban meghatározott feltételeknek. A Škoda Electric a hiánypótlást nem nyújtotta be az előírt határidőre, a BYD pedig eleget tett ugyan a hiánypótlási felhívásnak, de ennek keretében egyéb dokumentumot nem csatolt.

Az MAN nettó 820 millió forintos ajánlattal nyerte el az öt darab elektromos autóbusz szállítási jogát, a Scania Hungária valamivel drágább, nettó 874 950 000 forint értékű ajánlata előtt. Annak ellenére, hogy a Scania pályázata egyrészt a szükséges akkumulátorcserét is magába foglaló, 10 évre vetített karbantartási költség, másrészt az járművekre vállalt teljeskörű jótállás tekintetében is kedvezőbb volt, az MAN ajánlata az alacsonyabb vételárnak, valamint a busztípus nagyobb hatótávolságának köszönhetően mégis több pontot kapott az értékelés során. A Scania megajánlott típusának hatótávolsága UITP SORT 2 előíráson alapuló fogyasztásmérések alapján, folyamatos üzem mellett, a gyártó által meghatározott 20%-os maximális lemerítéssel 301,8 km, az MAN villanybuszáé pedig 405,2 km.

A győztes típusról, az MAN Lion’s City 12 E-ről előzetesen annyi tudható, hogy a mozgatásához szükséges energiát egy hat egységből álló, 3,3 tonna tömegű, 480 kWh összkapacitású nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiát használó Northvolt akkumulátorcsomag szolgáltatja. Az akkupakk teljes kapacitásának 80%-os, azaz 384 kWh-nyi energia felhasználásával az oroszlános villanybusz a felhasználási jellemzőktől függően akár 400 kilométer megtételére is képes, de a 200-270 kilométeres hatótávot a gyártó bármilyen időjárási körülmények között garantálja az akkumulátorok teljes élettartamára (8 év). A Veszprémbe szállítandó buszok mozgatásáról a típustól megszokott módon 160 kW névleges- és 240 kW csúcsteljesítményű centrális villanymotor fog gondoskodni.

A 2-2-2 ajtóképletű buszokat utastéri és vezetőtéri klímaberendezéssel, hővédő fóliával ellátott üvegezéssel, egységes külső és belső vizuális, valamint belső hangos utastájékoztatással, oldalanként 2-2 nyitható ablakkal, továbbá utasszámláló berendezéssel is felszerelik. A járművek utasterébe biztonsági kamerarendszer is kerül, amely legalább öt bel-, és két kültéri egységből (egy frontkamera, minimum öt beltéri kamera, valamint egy tolatókamera) áll majd.

Fotók: MAN Truck & Bus SE

Címkék