Magazin

Átadták a V-Busz elektromos „városi oroszlánjait”

Június 30-án ünnepélyes keretek között hivatalosan is átadták azt az öt darab MAN Lion’s City 12 elektromos autóbuszt a veszprémi utazóközönségnek, melyeket a város a Zöld Busz Program keretein belül szerzett be nettó 820 millió forintért. A darabonként 164 millió forintos vételárú járművek forgalomba helyezésével befejeződött a V-Busz flottamegújítási programja, melynek részeként tavaly év végén és idén január elején 28 darab szóló és 14 darab csuklós kivitelű, EfficientHybrid modullal felszerelt újgenerációs MAN Lion’s City állt forgalomba a városban, s ez az új veszprémi MAN-flotta a napokban érkezett 5 darab elektromos Lion’s City E-vel vált teljessé. Az autóbuszokat az átadóünnepség előtt szerkesztőségünk is megtekinthette, a látogatásról készült beszámolónk  itt olvasható.

A projekt összköltsége több mint nettó 876 millió forint volt, amelyből 648,7 millió forint érkezett támogatásként, míg több mint 227 millió forintot a tulajdonos önkormányzat biztosított önrészként a V-Busz Kft. részére. A buszok beszerzése mellett a töltő infrastruktúra kialakítása is a beruházás része volt. A járművek működtetéséhez elengedhetetlen töltőoszlopokat a Haszkovó fordulónál telepítették. A finn Kempowertől érkező töltőberendezéseket a miskolci BYD-k töltő infrastruktúráját is kiépítő Tech-Mobile Kft. szállította. Az 5 darab S-sorozatú, szimpla töltőfejjel és kizárólag vezérlőelektonikával szerelt töltőoszlop 10 darab, 400 kW összteljesítményű, C-sorozatú töltőszekrényben elhelyezett tápmodultól kapja az energiát. A rendszer töltési teljesítménye további 5 modullal 600 kW-ig bővíthető.

A 12 méteres, 14 134 kg saját tömegű járművekbe – melyek mozgatásáról egy 160 kW névleges- és 242 kW csúcsteljesítményű központi villanymotor gondoskodik – az MAN villanybuszaitól megszokott módon egy 480 kW összkapacitású nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkucsomag került, amellyel a gyártó szerint az autóbuszok kedvező feltételek mellett akár 300-350 kilométert is képesek megtenni az energiatárolók teljes, tervezetten 8 éves élettartama alatt. A hat egységből álló akkupakk a buszok tetején került elhelyezésre, 2-2 egység a mellső tengely vonalában, 2 pedig a légkondi tetőegysége, az egyik inverter és az akkuhűtő mögött. Az autóbuszok teljes befogadóképessége 80 fő, a fedélzetükön 31 ülőhely kapott helyet. További részletek a beszerzésről és az autóbuszokról itt és itt olvashatók.

Fotók: V-Busz Kft.

Címkék