Magazin

Ilyenek lesznek Veszprém első villanybuszai

A napokban gyártásközi ellenőrzésen járt a V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft. vezetősége az MAN starachowice-i üzemében, ahol megtekintették a közlekedési társaság részére készülő 5 darabos MAN Lion’s City 12 E flotta leendő példányait. A látogatás során készített fényképekből kaptunk most néhányat Négrádi Tamástól, a társaság üzemeltetési igazgatójától. A Zöld Busz Program keretében beszerzésre kerülő, darabonként nettó 164 millió forint vételárú villanybuszok 2022 második negyedévében csatlakoznak majd Veszprém tavaly december végén megújult flottájához, az üzemeltető közlése szerint várhatóan már május végén.

Idén januártól minőségi előrelépés történt Veszprém közösségi közlekedésében, ugyanis az önkormányzati tulajdonú V-Busz vadonatúj flottával vághatott neki a 2022-es esztendőnek. A társaság a 2019 januári szolgáltatóváltás óta egészen a tavalyi év végéig kényszerűségből számtalan helyről és gyártótól összeszedett, használt buszokból álló flottával szolgálta ki a veszprémi utazókat. A járműpark teljes megújítása érdekében az első lépést a város önkormányzata 2020 decemberében tette meg, amikor a V-Busz pályázati felhívást hirdetett 28 szóló és 14 csuklós autóbusz beszerzésére. Az eljárásban az MAN hazai képviselete nyerte el a teljesítés jogát, melynek eredményeként 42 darab EfficientHybrid modullal kiegészített MAN Lion’s City váltotta a város addigi inhomogén járműállományát. (Az ezzel feleslegessé vált korábbi flotta tagjait időközben az ukrajnai háború menekültjeinek szállítására ajánlotta fel a társaság.) Bátran kijelenthető, hogy a beruházással Európa egyik legegységesebb és legújabb flottája állhatott forgalomba, amely a Zöld Busz Program keretében további öt darab, tisztán elektromos hajtású MAN Lion’s City 12 E üzembe helyezésével válik majd teljessé. A tavaly ősszel megrendelt villanybuszokat nettó 820 millió forintért szállítja le az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft., az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig 650 millió forint értékű kormányzati támogatást nyújt a járművek beszerzéséhez és az üzemeltetésükhöz szükséges infrastruktúra kiépítéséhez.

A 14 180 kg saját-, és 19 500 kg legnagyobb megengedett össztömegű autóbuszok az importőr korábbi közlése szerint 300 kilométert is képesek lesznek megtenni egyetlen feltöltéssel, de a 200-270 kilométeres hatótávot a gyártó bármilyen időjárási körülmények között garantálja az akkumulátorok teljes élettartamára (8 év). A hat egységből álló, a tetőn kettesével elhelyezett – két ilyen pár a mellső tengely vonala mögé, a harmadik pedig a tető hátsó részére kerül, a légkondi tetőegysége, az egyik inverter és az akkuhűtő mögé -, összesen 3,3 tonna tömegű és 480 kWh összkapacitású, nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiát használó Northvolt akkumulátorcsomag egy 160 kW névleges- és 240 kW csúcsteljesítményű centrális villanymotort lát el energiával. Az autóbuszokat kizárólag hagyományos plug-in töltővel, a mellső tengely felett kialakított járműoldali interfészen keresztül lehet feltölteni; a teljes töltöttség 100 kW átlagos- és 150 kW-os legnagyobb töltési teljesítménnyel kevesebb, mint négy óra alatt elérhető.

A jelenlegi veszprémi buszpark flottaszínével megegyező püspöklila (Pantone 259) fényezéssel érkező autóbuszok fedélzetén 31 fix rögzítésű utasülést – amelyekből 8 padlószintről elérhető – helyeznek el. A járművek teljes utaskapacitása az állóhelyeket 4 fő/m²-rel számolva 70 fő, ugyanez az érték a buszok legnagyobb megengedett össztömegének és saját tömegének különbségéből származtatva 80 főre adódik. Az ülőalkalmatosságok 2+2 soros elrendezésben kerülnek elhelyezésre, a busz végében pedig, mivel nincs motorsátor, öt ülés lesz található. A háromajtós autóbuszok fedélzetén fahatású padlóburkolat fogadja majd az utazókat. A menetirány szerinti jobb és bal oldalon egyaránt kialakításra kerül egy-egy peronrész, közülük a középső ajtóval szembeni a kerekesszékkel vagy babakocsival utazók számára háttámlával, védőkorláttal és biztonsági rögzítő hevederrel is el lesz látva.

A járműveket egyebek mellett utasszámláló berendezéssel, valamint frontkamerával és tolatókamerával kiegészített biztonsági kamerarendszerrel is ellátják. A manapság divatos USB-töltőaljzatokat viszont a zéró emissziós buszok esetében is nélkülöznie kell majd a veszprémieknek, a V-Busz ugyanis a rövid, jellemzően legfeljebb 20-25 perces menetidejű járatokon továbbra sem érzi nélkülözhetetlennek a töltőpontokat.

Az autóbuszokban a gépkocsivezetők munkáját az ABS, az ASR, a vészfékasszisztens és az ESP mellett olyan aktív biztonsági elektronikák segítik majd, mint a sávelhagyás-figyelő rendszer (LGS), a kamera alapú holtérfigyelő rendszer, vagy éppen a közúti jelzőtáblákat felismerő asszisztens funkció. A buszokat reményeink szerint megérkezésük után részletesen is bemutatjuk majd weboldalunkon.

Címkék