Magazin

Eredményesen zárultak a Volánbusz CNG-s tenderei

A Volánbusz járműflotta-kezeléssel foglalkozó társasága, az időközben beolvadással megszűnt Volán Buszpark Kft. még tavaly augusztusban írt ki két kétszakaszos közbeszerzési eljárást 164 darab új, CNG-hajtású, kéttengelyes szóló autóbusz beszerzésére. A 85 darab városi és 79 darab elővárosi kivitelű gázüzemű autóbuszokra meghirdetett tendereken egyedüli érvényes ajánlattevőként a Volkswagen-birodalomhoz tartozó MAN hazai képviselete, a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. lett a befutó. A 164 darab gázüzemű MAN Lion’s City G várhatóan még idén beérkezik társasághoz, a beszerzés értéke összesen nettó 15 189 964 000 forint. A Volánbusz vadonatúj gázüzemű „oroszlánjai” már a Lion’s City család új generációjából kerülnek ki, az MAN Truck & Bus 2021 év végével ugyanis befejezte a harmadik generációs MAN Lion’s City (L3C) teljes hosszban alacsonypadlós kiviteleinek gyártását. 

A 79 (40+39) darab M3/II osztályú, teljes hosszban alacsonypadlós, elővárosi autóbuszra vonatkozó kiírás első szakaszát, azaz a 40 darab szolnoki rendeltetésű kocsi beszerzésére irányuló eljárást az MAN Kamion és Kereskedelmi Kft. egyedüli ajánlattevőként nyerte nettó 3 697 240 000 forint értékű ajánlatával, a pályázó által megajánlott 10 évre vetített szűkített élettartam-költség pedig 5 345 874 266 forint volt. A 39 zalaegerszegi példányra kiírt részben a MAN hazai képviselete mellett a Scania Hungária is indult, ám az importőr ajánlatát érvénytelennek minősítették, mivel a hiánypótlást nem teljesítette megfelelő módon. A második szakasz teljesítési jogát az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. nettó 3 604 809 000 forint értékű érvényes ajánlatával nyerte el, a 39 jármű 10 éves szűkített élettartamköltsége nettó 5 212 419 409 forint. A 79 darab elővárosi autóbusz tehát nettó 7,3 milliárd forintos beszerzési értékkel bír, ami mindkét megbízás tekintetében egységesen 92,4 millió forintos darabonkénti nettó vételárat jelent.

A 85 darab városi, M3/I osztályú autóbuszokra meghirdetett pályázat ugyancsak két szakaszban került kiírásra. Az első részben, amely a budapesti agglomerációba szánt 75 gázüzemű autóbusz beszerzésére vonatkozott, két ajánlat érketett, az MAN mellett az Iveco Bus hazai képviselete, a  Danube Truck Magyarország Kft. is pályázott, de ajánlatát figyelmen kívül hagyta a bíráló bizottság (mivel a cég az ajánlati kötöttség lejártának eredeti időpontját követően az ajánlatát nem tartotta fenn), így az MAN képviselet ezúttal is egyedüli érvényes ajánlattevőként szerepelt az eljárásban. A fővárosi kocsikat nettó 6 959 925 000 forintért szállítja majd le a cég, a járművek 10 éves szűkített élettartamköltsége 10 711 005 813 forint, darabonkénti vételára pedig nettó 92,8 millió forint.

A fennmaradó 10 autóbuszért, amelyek Szegeden állnak majd forgalomba, az MAN-en kívül a Scania Hungária és a Danube Truck is megmérkőzött, de a svédek képviseletének ajánlatát ezúttal is kizárták a hiánypótlás nem megfelelő teljesítése miatt, a Danube Truck pályázatát pedig figyelembe sem vették – ismételten azért, mert az importőr az ajánlatát az ajánlati kötöttség lejártának eredeti időpontját követően nem tartotta fenn a kiterjesztett időpontig, s ilyen esetekben az eljárás további részében az ajánlatot figyelmen kívül kell hagyni. A szegedi MAN-flotta nettó 927 990 000 forintért érkezik a Tisza-parti városba, az autóbuszok egységára nettó 92,8 millió forint, 10 évre vetített szűkített élettartamköltségük nettó 1 428 006 108 forint.

A nyertes ajánlattevővel a Volánbusz a szerződéskötési moratórium lejárta után, leghamarabb február 15-én kötheti meg a szállítási szerződéseket. Az MAN Kamion és Kereskedelmi Kft.-nek a járművek átadásától számított 24 hónapon keresztül biztosítania kell a felmerülő kötelező karbantartási műveletek elvégzését, vállalva azok anyag- és munkadíját is. A megrendeléseket az importőr a BM Heros Javító, Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. bevonásával fogja teljesíteni. Az új autóbuszok töltési infrastruktúrájának kiépítését (ahol szükséges) a közlekedési társaság konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. valósítja meg.

Fotók: MAN SE

Címkék