Magazin

Még az év végéig átveszi 164 darabos gázüzemű MAN-flottáját a Volánbusz

Nyár közepe óta folyamatosan érkeznek hazánkba az MAN Truck & Bus ankarai üzeméből azok a szóló gázüzemű MAN Lion’s City 12 G autóbuszok, melyeket még februárban rendelt meg a Volánbusz az oroszlános márka magyarországi importőrétől. Az összesen 164 darab autóbuszt, melyek közül 75 példány Budapest agglomerációjába, 40 Szolnokra, 39 Zalaegerszegre, 10 pedig Szegedre kerül majd, nettó 15 milliárd forint összértékben szerzi be az állami busztársaság.

Még augusztus végén tettünk látogatást az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. tulajdonában lévő elektromos Lion’s City 12 E menetpróbája kapcsán a cég dunaharaszti telephelyén, ahová épp akkor kezdtek el szállingózni Törökországból a Volánbusz vadonatúj, BKK-kék fényezésű gázbuszai. Ottjártunkkor még csak 20-30 példány sorakozott az importőrnél, azóta viszont igencsak megszaporodtak a átadásra váró járművek, hiszen a képviselet dunaharaszti és fóti telephelye is zsúfolásig megtelt BKK-kék, “Volánsárga” és fehér fényezésű gázüzemű MAN buszokkal.

Az átadások ütemezésével és a járművek forgalomba helyezésével kapcsolatban korábban megkerestük a busztársaságot és az importőrt is, de érdemi információt nem kaptunk arról, hogy mikor veheti birtokba az utazóközönség az új szerzeményeket. A Volánbusz érdeklődésünkre csupán annyit közölt, hogy a CNG-üzemű MAN Lion’s City 12 G autóbuszok első darabjait 2022. november 24-én vette át a közlekedési cég. Az összesen 164 darabos flotta az év végéig meghatározott ütemterv szerint érkezik be a társasághoz, ezért további kérdésekre a későbbiekben tudnak majd választ adni. Az MAN képviselete pedig az autóbuszok érkezése és az átadási ütemezések kommunikációbeli illetékességének hiányában csak annyit tudott megerősíteni, hogy az MAN ankarai gyárából folyamatosan érkeznek Magyarországra az év elején megrendelt járművek.

A kocsik az eredeti tervek szerint nyár végétől álltak volna forgalomba fokozatosan, először Szegeden és Budapest agglomerációjában, majd az ősz folyamán Szolnokon és Zalaegerszegen. A Volánbusz azonban a tender lezárása óta bekövetkezett energiaválság és a sűrített földgáz árának időközbeni irreális megemelkedése miatt nem siette el a buszok átvételét és a jelek szerint a forgalomba helyezésükre is várni kell még. A Lion’s City-k mindettől függetlenül a szerződésben vállalt szállítási ütemterv szerint érkeztek és érkeznek az országba. A hivatalos teljesítési ütemterv alapján egyébként a budapesti agglomerációba szánt példányok (75 kocsi) szállítását december közepéig, a szegediekét (10) november végéig kell befejezni, a szolnoki (40) és a zalaegerszegi (39) rendeltetésű buszokat pedig legkésőbb 2023. február 28-ig kellene átadni a megrendelőnek.

A buszok technikai paramétereit korábban már összeszedtük ebben az írásunkban, így ezeket most nem részleteznénk újra, viszont annyit megjegyeznénk, hogy a cikk megszületése óta történt némi változás a leendő budapesti Lion’s City-k felszereltségében. Az eredeti felállás szerint a teljes flottát járművenként 1014 (3×338) liter össztérfogatú, 143,03 kg gáz tárolására alkalmas CNG-tartályegységgel szerelték volna fel, amely az UITP SORT 2 városi és elővárosi forgalmat vegyesen, valamint SORT 3 elővárosi ciklust önmagában szimuláló fogyasztásmérések alapján a városi kiviteleket 36,8 kg/100 kilométer átlagfogyasztással számolva 402,3 kilométer, az elővárosiakat pedig 30,6 kg/100 kilométer átlagfogyasztással 483,8 kilométer megtételére teszi alkalmassá, egyszeri feltöltéssel. Az agglomerációs példányoknál, egész pontosan 21 kocsi, valamint az ezek forgalmi és műszaki tartalékát képező további négy gázbusz esetében viszont a várhatóan 320 kilométert meghaladó napi futásteljesítmény és a napi feladatok biztonságos teljesítése érdekében indokolttá vált a nagyobb tartálykapacitás beépítése. Ebbe a 25 buszba az eredeti specifikációban szereplő három CNG-tartály mellett ezért egy negyedik is elhelyezésre került, 1352 literre növelve így a gáztároló-kapacitást. A buszonként közel 2 millió forintos többletköltséggel járó módosításra a nyertes ajánlattevő szerződéskötést megelőző mennyiségi kedvezménye biztosít lehetőséget, ami járművenként közel nettó 930 ezer, a teljes flottát tekintve pedig 152 millió forintos megtakarítást jelentett korábban. Így a Szolnokra és a Zalaegerszegre szánt M3/II osztályú, elővárosi kivitelű példányok nettó 91,5 millió, a városi, M3/I osztályú társaik pedig – a fentebb említett 25 buszt leszámítva, melyek ára 93,85 millió forintra változott – nettó 91,87 forintos végleges darabonkénti vételáron érkeznek rendeltetési helyükre.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék