Kitekintő

Brüsszel 128 darab hibrid Volvót vásárol

Újabb 128 darab dízel-elektromos hibrid hajtású szóló autóbuszra kapott megrendelést a Volvo a Brüsszel közösségi közlekedését ellátó STIB-MIVB vállalattól. A mostani beszerzés a Volvo és a közlekedési társaság között 2018-ban létrejött keretszerződés terhére valósul meg. A Volvo a szerződéskötés óta 110 darab 7900 Hybridet szállított a belga fővárosba.

A meglévő Volvo 7900 Hybrid flotta további bővítésével a belga főváros újabb jelentős lépést tesz közösségi közlekedésének fenntartható modernizálása felé. Az előzetes tervek szerint a végső cél az, hogy 2030-ig a teljes járműállományt elektromos hajtásúra cseréljék. A megrendelés magába foglalja a buszok karbantartását is, melyet a Volvo Trucks Center Brussels lát majd el. A Brüsszelbe szállítandó újabb 128 darab jármű várhatóan 2021-ben fog forgalomba állni.

2018 óta összesen 110 darab hibrid hajtású Volvo 7900-as fut Brüsszel útjain

A párhuzamos hibrid hajtásrendszerű autóbuszok a Volvo igen bátor állítása szerint akár 25-40%-kal kevesebb tüzelőanyagot fogyasztanak hagyományos dízelüzemű társaiknál. Ezáltal a környezetet is kevésbé szennyezik, hiszen a gyártó a szén-dioxid kibocsátás terén is ugyanilyen arányú csökkenést ígér, a nitrogén-oxid és szilárd részecske emisszió pedig csak a fele egy hasonló méretű dízelmotoros autóbuszénak. A buszok hajtásáról egy viszonylag kis méretű, négyhengeres, 240 lóerős (176 kW) Volvo D5K 240 erőforrás fog gondoskodni, amely egy 120 kW csúcsteljesítményű Volvo I-SAM villanymotorral egészül ki, ami 800 Nm maximális nyomaték leadására képes. Erőátviteli egységként a jól ismert, 12 előremeneti fokozattal rendelkező Volvo I-Shift automataváltó szolgál majd, a fékezések során visszanyert villamos energia tárolását lítium-ion akkumulátorok biztosítják.

Az indítást az elektromotor végzi, alacsonyabb sebességeknél a jármű zéró emissziós üzemmódban működik. A belső égésű motor a gyári sajtóanyag szerint 20 km/h sebességnél kapcsol be, ami egyúttal azt is jelenti, hogy az újabb brüsszeli kocsik még nem a továbbfejlesztett, elektromos üzemmódban nagyobb sebességre is képes S-Charge változatot képviselik majd. A fékezések alkalmával rekuperált energiát a hibrid hajtásoktól megszokott módon a rendszer az akkumulátorok töltésére fordítja, később pedig a villanymotor és a segédberendezések hajtására használja fel.

Fotók: Volvo Buses

Címkék