Kitekintő

S-Charge néven jön a Volvo továbbfejlesztett hibrid hajtásrendszere

Kisebb fejlesztésen esett át a Volvo „öntöltőnek” nevezett párhuzamos hibrid hajtáslánca: az S-Charge névre keresztelt megújult rendszerrel szerelt városi autóbuszok a korábbinál nagyobb távolságot lesznek képesek megtenni tisztán elektromos üzemmódban, az eddiginél magasabb sebességgel. Új funkciókkal bővült a Volvo Zone Management nevű GPS-alapú flottakezelő felület is.

A Volvo 7900 S-Charge modellek öntöltő hibridekként nem igényelnek külön töltési infrastruktúrát

A Volvo öntöltő párhuzamos hibrid hajtásrendszerében a villanymotorral egy viszonylag kis méretű belső égésű motor dolgozik együtt. Az indítást az elektromotor végzi, alacsonyabb sebességeknél a jármű zéró emissziós üzemmódban működik. A Volvo sajtóanyaga külön kiemeli, hogy az S-Charge hajtásrendszerrel szerelt autóbuszok nem igényelnek töltési infrastruktúrát, ezáltal alkalmasak a hagyományos dízelmotoros autóbuszok közvetlen, plusz infrastrukturális beruházás nélküli kiváltására. (A svéd gyártó egyébként rendelkezik külső forrásról tölthető dízel-elektromos hibrid hajtású modellel is – ez utóbbi a 7900-as buszcsalád Electric Hybrid változata, amely tisztán elektromos üzemmódban akár hét kilométert (az útvonal 70%-át) is képes megtenni, ezáltal a gyártó számításai szerint mintegy 60%-kal kevesebb energiát fogyaszt és 75-90%-kal kevesebb szén-dioxidot bocsát a levegőbe egy azonos méretű, kizárólag dízelmotorral szerelt autóbuszhoz képest. A kiegészítő dízelmotor feladata az Electric Hybrid modelleknél csak a hatótáv növelése, míg az új S-Charge típusok esetén lényegében ennek fordítottja a hajtásmódok aránya.)

A csuklós Volvo 7900A S-Charge legnagyobb utaskapacitása 154 fő, néggyel több, mint a korábbi dízelmotoros verzióé

Az S-Charge rendszer a hibrid hajtásoktól megszokott módon a fékezések során visszanyert mozgási energiát az akkumulátorok töltésére hasznosítja, majd az így nyert elektromos energiát később a villanymotor és a segédberendezések működtetésére használja fel. A Volvo párhuzamos hibrid hajtásrendszerében egy 5,1 literes, négyhengeres, 240 lóerős (177 kW), Euro 6-os besorolású, akár 100%-ban bioüzemanyaggal is működtethető dízelmotor a szóló változat esetében egy 120 kW, míg a csuklósnál 150 kW teljesítményű Volvo I-SAM villanymotorral egészül ki – előbbi 800 Nm, utóbbi pedig 1200 Nm maximális nyomaték leadására képes. Erőátviteli egységként a jól ismert, 12 fokozatú Volvo I-Shift automataváltó szolgál, az energiatárolást lítium-ion akkumulátor biztosítja.

Az új hibrid hajtás a zónamenedzsment szolgáltatással együtt emissziómentes üzemet kínál a védett szakaszokon, akár aktív sebességkorlátozással is

Az eddigi 7900 Hybrid esetében a belső égésű motor 15-20 km/h sebességlimit elérésekor kapcsolt be, ezzel szemben az új S-Charge modellek akár 50 km/h sebességgel is haladhatnak tisztán elektromos üzemmódban, kizárólag a rendszerbe épített akkumulátorokra és a villanymotorra hagyatkozva. Az ily módon megtehető hatótávot is megnövelték, bár még így is erősen korlátozott maradt, hiszen egyszerre továbbra is csak legfeljebb 1 kilométer tehető meg villamos hajtással, az időjárástól és az útviszonyoktól függően. Mindez azonban még így is alkalmassá teheti a Volvo S-Charge típusokat a megcélzott szerepkör betöltésére, vagyis a környezet- és zajterhelés szempontjából védett zónák emissziómentes átszelésére. A környezetbarát üzemmód a megállók megközelítésekor és elhagyásakor, valamint a buszgarázsok területén is jól jön. A korlátozott elektromos önjárásra képes hibrid rendszerekben rejlő piaci lehetőséget az elmúlt időszakban más európai buszgyártók is felismerték: a közelmúltban a Solaris és az Alexander Dennis (ADL) is hasonló modellekkel jelent meg a piacon.

A Volvo I-SAM hajtáslánc elemei: 5,1 literes Volvo D5K dízelmotor, Volvo I-Shift automatizált váltó, villanymotor és lítium-ion akkumulátor

A környezetbarát jelleget a Volvo esetében a továbbfejlesztett Zone Management szolgáltatás egészíti ki. A flottamenedzsment rendszer segítségével előzetesen meghatározott földrajzi zónák jelölhetők ki, melyek határát elérve az autóbusz automatikusan elektromos üzemmódra vált. Ez a funkció további lehetőségeket is kínál a különféle egyéb jellemzők hozzárendelhetősége révén, így például automatikus sebességkorlátozás is beállítható, de van lehetőség ún. fenntartható öntöltésre kijelölt etap megadására is, így biztosítva a kellő mennyiségű elektromos energia rendelkezésre állását a következő zéró emissziós szakaszhoz. A paraméterek akár naptár vagy időintervallum alapján is szabályozhatók, az egyes zónák át is fedhetik egymást, a beállítások pedig a flotta tetszőleges számú járművére lehetnek érvényesek. A valós idejű GPS járműkövetés pozícióadatai alapján a rendszer egy-egy zóna megközelítésekor automatikusan figyelmeztetést küld a buszvezetőnek.

A gyártó állítása szerint az új S-Charge modellek ökológiai lábnyoma akár 40%-kal is kisebb lehet egy azonos méretű dízelmotoros autóbuszénál. Az S-Charge hajtásrendszert a Volvo a komplett autóbuszok közül egyelőre a városi-elővárosi 7900-as típuscsalád szóló és csuklós változataihoz kínálja, utóbbi akár 154 férőhelyes kivitelben is rendelhető. A gépészeti alap a független karosszálók számára az egyszintes és emeletes városi felépítmények fogadására egyaránt alkalmas Volvo B5L S-Charge járóképes alváz formájában is elérhető lesz.

Fotók: Volvo Buses

Címkék