Biztos út

Sebességkorlátozó automatikával látja el Santiago legújabb buszait a Volvo

Még tavaly júliusban írtunk arról, hogy összesen 120 darab Volvo járóképes alvázra szerelt, alacsony belépésű Marcopolo városi autóbusz áll forgalomba a Chile fővárosában, Santiagóban működő Red Metropolitana de Movilidad (korábbi nevén, 2019 márciusáig Transantiago) hálózaton a város egyik fő autóbuszos szolgáltatójának számító Subus Chile SA társaság kötelékében. A járművek gépészeti főegységeit szállító Volvo Buses most további érdekességeket osztott meg az új buszok technikai részleteiről – a listán szerepel egy, a jövőben alapfelszereltséget jelentő biztonsági funkció is.

Ebből a nézetből úgy tűnhet, hogy egy teljesen szokványos Marcopolo Torino Low Entry áll előttünk

A július óta folyamatosan érkező buszok technikai alapját a Volvo globálisan elérhető farmotoros B8R alvázcsaládjának alacsony belépésű változata (B8RLE) adja. A svéd platformra 13 200 mm hosszú, kéttengelyes Marcopolo Torino Low Entry felépítmény kerül, amely már önmagában is tartogat érdekességet: a buszok szóló mivoltuk ellenére BRT-rendszerben közlekednek majd, ennek megfelelően mindkét oldalon rendelkeznek utasajtókkal, jobboldalt 2-2-0, a bal oldalon pedig 0-2-2-0 elrendezésben – utóbbiak a középperonos megállókhoz illeszkednek. További eltérés a normál városi buszokhoz képest, hogy a sofőr üléspozíciója is magasabbra került a megszokottnál. A fedélzeten a légkondicionáló és a mobil eszközök számára kialakított USB-töltőpontok mellett sötétített, ragasztott oldalüvegezés (a Torino típuscsalád tagjai a mai napig kaphatók gumiágyas ablaküvegekkel is) szolgálja az utazóközönség kényelmét. Az új Marcopolo-Volvo buszok automata sebességváltóval és Euro 6-os besorolású erőforrással rendelkeznek, amely a gyártó szerint 66%-kal kevesebb szilárd részecskét és 80%-kal kevesebb nitrogén-oxidot bocsát a levegőbe, mint az általuk kiváltandó járművek.

A túloldalról szemlélve már más a helyzet: a bal oldali utasajtók a BRT-rendszerben közlekedő buszok sajátosságai

A hajtásláncot szállító Volvo neve az évtizedek során világszerte összeforrt a biztonsággal, így nem meglepő, hogy a santiagói kocsik másik érdekességét is egy ilyen fejlesztés adja. A Dél-Amerika nagyvárosaiban rendkívül népszerű, lényegében a metrót helyettesítő BRT-rendszerek lényege, hogy az autóbuszok útvonaluk nagy részén a forgalom többi résztvevőjétől elkülönített sávon közlekednek, ám ennek ellenére ezeket a járműveket sem kerülik el a balesetek. Ezek előfordulását hivatott csökkenteni az egyes piacokon Volvo Automatic Speed Control néven futó, GPS-alapon működő geolokációs sebességkorlátozó automatika, amely egy központilag beállított értékre csökkenti az autóbusz maximálisan elérhető sebességét a balesetek szempontjából kritikus, magas kockázatú útszakaszok, például iskolák, bevásárlóközpontok, utasterminálok, kórházak és más zsúfolt területek környékén. Az előzetesen kijelölt zóna határát elérve a rendszer a buszvezető beavatkozása nélkül az előre megadott sebességre lassítja a járművet, ezzel egyidejűleg a műszerfalon figyelmeztetés jelenik meg a sofőr számára. A Safety Zone nevű, sebességkorlátozás alá eső területeket a Volvo Bus Zone Management felület segítségével határozhatja meg az üzemeltető. A gyártó és a rendszert már használó busztársaságok szerint az új fejlesztés a biztonság mellett az utaskomfortot is növeli, miközben a buszok kíméletesebb, hatékonyabb üzemeltetését is lehetővé teszi.

A Volvo Automatic Speed Control automatikusan csökkenti a buszok sebességét a kiemelten balesetveszélyes helyeken

A rendszer működését 2018 márciusától kezdve a brazíliai Curitiba mintegy 35 kilométer hosszú, napi 350 000 utast kiszolgáló északi BRT-korridorján tesztelték először élesben, összesen 80 darab új, különböző szolgáltatóknál futó Volvo alvázas autóbusz (29 csuklós, illetve 51 duplacsuklós) bevonásával. Az útvonalon nyolc, jellemzően 200-350 méteren át tartó biztonsági zónát jelöltek ki, az adott útszakasz veszélyességétől függően 20-60 km/h legnagyobb engedélyezett sebességgel. A geolokációs sebességkorlátozás jól vizsgázott, bevezetését követően 50%-kal csökkent a vizsgált expresszjáraton közlekedő autóbuszokat érintő balesetek száma, főként a személyautókkal való ütközéseket sikerült visszafogni. A sikeren felbuzdulva a Volvo a jövőben a standard felszereltség részévé teszi a távfelügyeleti sebességkorlátozó automatikát valamennyi Dél-Amerikában forgalmazott autóbuszán és önjáró alvázán, ezzel a világ több, mint 20 országban lesz elérhető ez az aktív biztonsági funkció.

A BRT-rendszerek őshazájában, a brazíliai Curitibában már bevált az automatikus sebességkorlátozás

A santiagói Subus Chile SA részére átadott Volvo alvázas Marcopolók az első olyan szóló BRT-buszok, amelyek megkapják a Curitibában már sikeresen kipróbált sebességkorlátozó rendszert. A buszok a helyi 201-es és 214-es viszonylatokon közlekednek majd, a San José kórház környékén például 20 km/h lesz az előre beállított sebességhatár. A Dél-Amerika öt legnagyobb metropolisza közé tartozó Santiagóban egyébként kimondottan erős a Volvo jelenléte, a chilei főváros nagyjából 6700 közforgalmú autóbuszából mintegy 2800 kocsi a svéd gyártó által biztosított műszaki alapokra épül, a csuklós alvázak terén pedig piacvezető a cég – igaz, az országban a Volvo Buses csak önjáró alvázakat forgalmaz, komplett autóbuszokat nem. Santiagóban erőteljesen zajlik a járműállomány korszerűsítése, a tavalyi évben az elektromos típusok is nagyot mentek itt, a BYD és a Yutong is egyaránt 100-100 darab szóló villanybuszt (rendre a K9 FE, illetve az E12 típusok helyi adaptációit) szállított a chilei fővárosba. Az autóbusz-, metró- és vasúti közlekedést összehangoló Red Metropolitana de Movilidad hálózatot naponta közel 6,2 millió utas veszi igénybe.

Fotók: Volvo Buses/Marcopolo/Douglas de Souza Melo

Címkék