Kitekintő

Újabb kínai elektromos busz debütál az európai piacon

Litvániában folytatja Lettországban megkezdett kelet-európai turnéját a Scaniával már hosszabb ideje – egészen pontosan 18 éve – kooperáló kínai Higer elektromos városi autóbusza. A Fencer F1 Integral EV modell tavaly októberben, a brüsszeli Busworld Europe 2023 seregszemlén mutatkozott be, és annak ellenére, hogy a svéd gyártó részére szállított és annak márkaneve alatt értékesített, azonos fantázianevű, Scania főegységekre karosszált Scania Fencer felépítménycsaláddal ellentétben a Higer saját fejlesztéseként fut, a típust a komplett buszok gyártását tavaly feladó Scania forgalmazza majd Európában – legalábbis erre enged következtetni, hogy a kínai buszt a lett után a litván piacon is a Scania helyi képviselete mutatta be. Kontinensünkön egyébként egy friss tanulmány szerint már minden harmadik értékesített elektromos autóbusz kínai eredetű.

A Higer Fencer F1 Integral EV nevének megfelelően önhordó karosszériával rendelkezik – amihez a gyártó szerint viszonylag sok korrózióálló, illetve kompozit anyagot használtak fel -, és igény szerint 350 vagy 422 kWh akkukapacitással rendelhető. Bár új fejlesztésű villanybuszról van szó, a felépítmény kapcsán kissé csalódást kelt a motortornyos kialakítás; itt és a tetőn kapnak helyet a kínai CATL-től származó lítium-vasfoszfát (LFP) akkumodulok. A 12 500 mm hosszú, 2550 mm széles és 3400 mm magas autóbusz közvetlen hajtásáról egy kétfokozatú automataváltóval kiegészített, 250 kW csúcsteljesítményű központi vontatómotor gondoskodik. A lemerült akkumulátorok feltöltésére CCS rendszerű plug-in csatlakozón keresztül van lehetőség, legfeljebb 150 kW-os töltési teljesítménnyel.

A Scania szakembereivel együttműködve kialakított típus a Higer saját fejlesztésű, kettős rétegű alvázvádelemmel ellátott G4 típusjelű moduláris platformjára épül, de a könnyebb piaci érvényesülés érdekében – a vontatási akkumulátorokat leszámítva – az elektromos Fencer F1-ben is többnyire vezető európai és amerikai (ZF, Wabco) beszállítók termékeit alkalmazzák. A zéró emissziós önhordó változatot kívülről a Scania logót felváltó Fencer embléma mellett az aszimmetrikus hátsó szélvédőről és a szokatlanul szögletesre vett tetőparavánról lehet felismerni.

Maga a tesztbusz, amelyet jelenleg a litván fővárosban, Vilniusban próbálnak ki, a nagyobbik, 422 kWh összkapacitású akkupakkal rendelkezik, és a Scania szerint akár 350 kilométert is képes megtenni egyetlen feltöltéssel. A jármű olyan biztonsági rendszerekkel van felszerelve, mint az átfogó gyalogosvédelmi rendszer, a 360°-os képet adó holttérfigyelő kamerarendszer, a frontális ütközést elkerülő rendszer, vagy éppen az alkoholzár funkció, ami megakadályozza a jármű alkoholos befolyásoltság alatt álló személyek által történő vezetését.

A 35 utasüléssel szerelt demókocsi háromajtós kialakítású, 2-2-2 elrendezésben. A teljes szélességű, kétszárnyú utasajtók közül az első bolygó-, a középső és a hátsó pedig lengő-toló mechanizmussal nyílik. Az utastér az eddig bemutatott Scania emblémás kivitelekkel ellentétben teljes hosszban alacsonypadlós kialakítású, a hátsó futómű és a már említett motortorony környékén a szükséges dobogókkal, bár ezek magassága a gyártó állítása szerint sehol nem haladja meg a 200 mm-t. További eltérés a Scania gépészetre épülő változatokhoz képest, hogy a buszvezető itt Actia gyártmányú műszerfal mögött foglal helyet.

Fotók: Scania

Címkék