Kitekintő

Hazájában mutatkozik be az Ebusco 3.0 első komolyabb szériája

Ha minden a tervek szerint alakul, 2022 tavaszától már napi utasforgalomban is találkozhatunk az Ebusco szénszálas erősítésű kompozit karosszériás csodabuszának első nagyobb létszámú szériájával, miután a Transdev Nederland a napokban 39 darabra adott le megrendelést. Ezek lesznek a sokak szerint a buszgyártás jövőjét megtestesítő 3.0 modell legelső sorozatgyártású példányai Hollandiában.

A Transdev csoport holland kirendeltsége az ország északi részén fekvő Hilversum város vonzáskörzetében nemrég egy új koncessziót vett át. Ennek július 11-ei indító ünnepségén írták alá a kompozit karosszériás Ebusco villanybuszok szállításáról szóló szerződést is, az elnyert vonalak jelentős részét ugyanis ezekkel a járművekkel szolgálja majd ki a korábban Connexxion néven futó társaság (a fennmaradó kocsikat a VDL szállítja). Bár a 2030 decemberéig szóló megbízás eredetileg elektromos buszok üzemeltetésére vonatkozott, az első szűk egy évben a járatokat még dízelmotoros típusokkal adják ki, a hivatalos indoklás szerint ugyanis a villanybuszok gyártása a pandémia miatt elhúzódik (bár ehhez képest az Ebuscókat hivatalosan csak most rendelték meg). Mindazonáltal a most még kényszerűségből üzemben tartott dízelbuszok jövő tavasztól már valóban nullemissziós utódoknak adják át a helyüket. Az új Ebusco flotta tagjai a tervek szerint 2022 áprilisától városi és regionális forgalomban is feltűnnek Gooi en Vechtstreek régióban, átlagosan évente mintegy 110 000 kilométert teljesítve a Transdev Nederland által üzemeltetett viszonylatokon. A járművek teljes egészében Hollandiában, az Ebusco deurne-i gyárában készülnek majd.

A repülőmérnökök bevonásával megalkotott, részben ottani technológiákat alkalmazó Ebusco 3.0 vitán felül a 2019-es brüsszeli Busworld Europe kiállítás egyik szenzációja volt, a szakmai zsűri innovációs díjjal is jutalmazta a konkurencia nagy részéből irigykedő pillantásokat kiváltó holland villanybuszt. Ezt követően egy időre kissé elhalkult a típus körüli hírverés, a háttérben viszont továbbra is folyt a munka, mostanra pedig úgy tűnik, hogy az Ebusco üdvöskéje végre megérett a sorozatgyártásra. A Transdev által megrendelt példányok a hivatalos látványtervek szerint a típuson eddig még nem látott 1-2-0 ajtóelrendezéssel jönnek majd, ami főként az elővárosi felhasználáshoz illeszkedik. Felszereltségükből nem hiányzik majd a légkondicionáló, a fedélzeti WiFi és az USB-töltőpontok serege sem. A gyártó szerint a 3.0 modell a Transdev által választott konfigurációban 25%-kal kevesebbet nyom a mérlegen acélvázas vetélytársainál. Ebből egyenesen következnek a típus legfőbb erősségei, nevezetesen a nagyobb befogadóképesség, az alacsonyabb fajlagos energiafogyasztás és azonos akkukapacitás melletti nagyobb hatótáv, de a gyártó a karosszéria esetében is a riválisokénál hosszabb élettartamot ígér.

Az innovatív építésmódnak köszönhetően a holland villanybuszok akár 575 kilométert is képesek megtenni egyetlen feltöltéssel, ami e téren magasan a kategória élmezőnyébe emeli a típust. Az Ebusco immár kilenc éve gyűjti a tapasztalatokat az elektromos buszok és töltőik terén. Peter Bijvelds, az cég vezérigazgatója szerint a buszaikban használt lítium-vasfoszfát (LiFePO4, vagy más néven LFP) kémiájú vontatási akkumulátorok (amely tudhatóan kínai beszállítótól származnak, de hogy pontosan kitől, arról következetesen hallgat az Ebusco) jelenleg a legjobb és legbiztonságosabb technológiát képviselik a piacon. A padlóba integrált energiatárolók töltése plug-in töltővel, négy különböző helyszínen történik majd, a Transdev Nederland szerint az ehhez szükséges villamos energiát helyi szél- és naperőművekből teremtik elő. A lokálisan emissziómentes hajtásrendszer természetesen közvetlenül is jó hatással van a környezet levegőminőségére. Az Ebusco számításai szerint minden egyes villanybusz üzemeltetése nagyjából 1 kilogrammal csökkenti a szén-dioxid kibocsátást kilométerenként, vagyis a teljes koncessziós időszak alatt több, mint 30 millió kilogrammal kevesebb CO2 kerül majd a levegőbe.

Látványtervek: Ebusco

Címkék