Kitekintő

Észak-Amerikába tart az Ebusco

Nagyra törő terveket dédelget az Ebusco: a cég a jövőben az észak-amerikai piacon is kínálná tisztán elektromos hajtású típusait. A folyamat első lépéseként a holland buszgyártó részt vesz a november 8. és 10. között esedékes APTA EXPO 2021 kiállításon a floridai Orlandóban. Ez lesz a 2019-ben bemutatott forradalmi, szénszál erősítésű kompozit karosszériás Ebusco 3.0 hivatalos bemutatkozása az Egyesült Államokban.

Az Európában már ismert Ebusco 2.2 és 3.0 típusok tengerentúli piaci bevezetése, valamint a hozzájuk kínált karbantartási és egyéb szolgáltatások kiépítése mellett az Ebusco 3.0 helyi összeszerelése is szerepel a hollandok terveiben – utóbbira szükség is van az USA közforgalmú városi buszaira vonatkozó, a járművek minimálisan megkövetelt (jelenleg több, mint 70%-os) amerikai értékhányadát előíró Buy America rendelkezés miatt. Az Ebusco egyébként odahaza is bővíti termelőkapacitását: a deurne-i gyár új csarnokát, amelynek köszönhetően 2022-től akár évi 500 elektromos autóbusz is készülhet majd a létesítményben, maga őfelsége Vilmos Sándor holland király avatta fel október 28-án.

Királyi avatás: Vilmos Sándor holland király az Ebusco 3.0 prototípusának jelképes töltőre helyezésével nyitotta meg a deurne-i gyár új csarnokát

Az újonnan létrehozott amerikai részleg élére a kanadai Ted Dowling személyében neveztek ki ügyvezető igazgatót, aki mind a zéró emissziós haszonjárművek, mind pedig a vegyesvállalatok alapítása terén jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkezik. Peter Bijvelds, az Ebusco vezérigazgatója Észak-Amerikát kulcsfontosságú régiónak nevezte, amely kiemelt helyet foglal el a cég terjeszkedési terveiben. A világ más részeihez hasonlóan itt is a lokálisan zéró emissziós busztípusok iránti kereslet növekedésére számítanak, egyfelől Biden elnök klímapolitikájára, másrészt az olyan állami szintű kezdeményezésekre alapozva, mint a kaliforniai Innovative Clean Transit (ICT), amely 2029-től megtiltja a belső égésű motorral szerelt autóbuszok beszerzését a helyi közlekedési társaságok számára. Kanada szintén elkötelezett az éghajlatváltozás elleni harc terén, ami a hollandok reményei szerint idővel megrendeléseket hozhat az Ebusco konyhájára is.

Fotók: Ebusco

Címkék