Magazin

Nyíregyházán is elindult a Zöld Busz Mintaprojekt

A Zöld Busz Programot előkészítő Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt az első, debreceni helyszín és az azt követő békéscsabai kitérő után Nyíregyházán folytatódik. Amint arról októberben már beszámoltunk portálunkon, a mintaprojekt részeként a szabolcsi megyeszékhelyen az Ebusco egyik tisztán elektromos hajtású, Ebusco 2.2 típusjelű demóbusza áll forgalomba. A holland tesztbusz egy hónapon át, november 14. és december 14. között menetrend szerinti járatként közlekedik majd a városban.

Fotó: Ebusco

 

A Volánbusz üzemeltetésében szombaton forgalomba álló villanybusszal az előző két állomáson tesztelt elektromos demóbuszokhoz hasonlóan természetesen a nyíregyházi utazóközönség is ingyenesen utazhat. A lokálisan zéró emissziós, stílszerűen zöldre fényezett vendéggel a város teljes területén találkozhatnak majd az utasok. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a demonstrációs mintaprojekt 800 millió forintos keretösszegéből Nyíregyházának is 56 millió forintos támogatást biztosít a részvételhez, ezen belül a holland villanybusz utazóközönségnek való bemutatásához, illetve magához a teszteléshez.

Fotó: ITM

A mostani az első alkalom, hogy az Ebusco gyártmányú autóbuszt próbálnak ki utasforgalomban Magyarországon. A busz színterve alapján egyébként a 37 darabos, Dordrechtbe (Hollandia) szállított széria egyik példányát üdvözölhetjük átmenetileg hazánkban.  A 12, illetve 12,9 méter hosszú szóló, valamint 18 méteres csuklós változatban is elérhető típus Hollandiaban igen szép sikereket könyvelhet el, eddig közel 300 darabos rendelésállomannyal rendelkezik, de külföldi orszagokból érkező megrendelésből sincs hiány – főleg belga, francia és német üzemeltetők vásároltak a modellből.

Fotó: ITM

A CS-Process Mérnöki Kft. közreműködésével érkezett autóbusz háromajtós kivitelű, 28 ülő- és 58 állóhellyel rendelkezik. A 19 tonnás legnagyobb gördülő össztömegű jármű mozgatásáról vízhűtéses, 270 kW teljesítményű központi aszinkron villamos vontatómotor gondoskodik. A meghajtáshoz szükséges energiát a tetőn, illetve a jármű hátuljában elhelyezett 6-6 lítium-vasfoszfát (LiFePO4) akkumulátor modul biztosítja, amelyek összkapacitása 362 kWh. Az autóbusz egyetlen feltöltéssel maximum 300-350 kilométer távolságot képes megtenni az üzemi körülményektől függően a gyártó állítása szerint. A jármű töltése hagyományos töltőoszlopokról, egyenárammal, CCS rendszerű csatlakozóval történik majd 37 kW maximális töltési teljesítménnyel. Az energiatárolók feltöltése 6 órát vesz igénybe.

Címlapkép: Szarka Lajos

Címkék