Magazin

Holland villanybusz érkezik Nyíregyházára

Bár korábban úgy tűnt, hogy a Zöld Busz Mintaprojekt egyik minősített partnere, a CS-Process Mérnöki Kft. közreműködésével a kínai Yinlong típusai kapnak esélyt a bizonyításra hazánkban, a jelek szerint a céggel inkább az Ebusco partnereként számolhatunk a jövőben. A Zöld Busz Program demonstrációs alprojektjének részeként novemberben Nyíregyházára érkezik a holland gyártó egyik tisztán elektromos hajtású demóbusza, amely egy hónapon át, november 10. és december 10. között menetrend szerint közlekedik majd a szabolcsi megyeszékhelyen – tudtuk meg iparági forrásokból.

Az Ebusco 2.2-es a fiatal holland buszgyártó jelenlegi húzómodellje

A 2010-ben alapított Ebusco hamarosan Nyíregyházán is bemutatkozó, 2.2 típusjelű modellje 2018-ban jelent meg, az alacsonypadlós és alacsony belépésű szóló, valamint csuklós kialakításban is elérhető villanybuszból egy teljes hosszban alacsonypadlós, városi kivitelű, 12 méteres bemutatópéldányt küld Magyarországra a holland buszgyártó. A típus hazájában igen szép sikereket könyvelhet el, tavaly a Qbuzz kötelékében 60 darab állt belőle forgalomba (ezek egyikével a 2019-es brüsszeli Busworld kiállításon is találkoztunk), a Transdev helyi leányvállalataként működő Connexxion társaság pedig összesen 156 darabot rendelt a modellből 12, illetve 12,9 méter hosszú szóló, valamint 18 méteres csuklós változatban; de közlekedik 20 darab Utrechtben és 37 Dordrechtben is. Ezen kívül külföldi, főként a környező országokból érkező megrendelésekből sincs hiány: Frankfurtba 13, Bonnba 4, a belga Multiobus számára 10 darabot szállítanak a típusból, Münchenben pedig már 12 példány közlekedik a 144-es vonalon, de vásárolt 1-1 kocsit Borkum és Bocholt, kettőt pedig Eisenach városa is. Az Ebusco tavaly bemutatott forradalmi újdonságától, a kompozit felépítményes 3.0 modelltől eltérően a hétköznapibb 2.2 még hagyományos rozsdamentes acél vázszerkezettel rendelkezik.

A típus formaterve a belga KesselsGranger stúdió munkája

A Nyíregyházára érkező, háromajtós kivitelű autóbusz 28 ülő- és 58 állóhellyel rendelkezik, ezen kívül egy kerekesszék elhelyezésére is lesz lehetőség a fedélzetén. A 19 tonnás legnagyobb gördülő össztömegű jármű mozgatásáról vízhűtéses, 270 kW teljesítményű központi aszinkron villamos vontatómotor gondoskodik. A meghajtáshoz szükséges energiát a tetőn és a jármű hátuljában elhelyezett lítium-vasfoszfát (LiFePO4) akkumulátorok biztosítják, amelyek összkapacitása 362 kWh. Az autóbusz egyetlen feltöltéssel maximum 300-350 kilométer távolságot képes megtenni. A jármű töltése hagyományos töltőoszlopokról, egyenárammal, CCS rendszerű csatlakozóval történik majd 37 kW töltési teljesítménnyel.

A képek illusztrációk, forrás: Ebusco B.V.

Címkék