Kitekintő

Custom Denning Element: új nullemissziós buszcsalád Ausztráliából

A tervek szerint októberben megkezdi teljesen új fejlesztésű, lokálisan zéró emissziós városi buszcsaládjának közúti tesztelését az ausztrál Custom Denning. Az Element fantázianevet viselő termékvonal kizárólag alternatív hajtásmódokkal lesz elérhető, és a nagyobb piaci érdeklődésre számot tartó akkumulátoros villanybusz kivitel mellett hidrogén üzemanyagcellás változat is készül majd belőle.

A homlokfal stílusa több más mai busztípusról ismerős lehet

Ausztráliában hagyományosan erős a kisebb, helyi buszgyártók pozíciója a városi közlekedésben. A sydney-i központú Custom Denning jelenlegi formájában viszonylag új szereplő a piacon, bár a gyökerei messzire nyúlnak vissza, ugyanis két kisebb vállalkozás, a Denning Manufacturing és az őt felvásárló Custom Coaches tavaly szeptemberi egyesüléséből alakult. Utóbbi márkanév a magyar járműipar elszántabb rajongóinak is ismerős lehet: a cég a kilencvenes évek közepén a Csepel Autógyár partnereinek egyike volt, és akkoriban számos autóbuszt karosszáltak a magyar gyártó által kiszállított járóképes alvázakra. Természetesen az ausztrálok kínálata ma már egészen más típusokból áll, és a kor elvárásainak megfelelve az alternatív hajtásmódok is egyre nagyobb szerepet kapnak a termékpalettán.

Kérdés, hogy a számítógépes modell mélyre húzott hátsó szélvédője megmarad-e a végleges változaton is

A teljes egészében ausztrál tervezésű és gyártású Element típuscsalád olyannyira friss fejlesztés, hogy egyelőre még a prototípusa sem készült el – ezért jelenleg mi is csak látványtervek formájában tudjuk bemutatni az újdonságot. A renderelt képek alapján a modern, bár csak mérsékelt formai újításokat hozó külső design a realitás talaján mozog, a látottak tehát valószínűleg már közel állnak a végső megjelenéshez. Az eddig napvilágra került információk alapján egyetlen, 12,5 méter hosszú, 2,5 méter széles és 3,3 méter magas karosszériaváltozat lesz, önhordó konstrukciójú, könnyűszerkezetes, 25 éves élettartamra tervezett rozsdamentes acél vázszerkezettel. A gyártó által kiadott képeken a kétajtós, 2-2-0 ajtókiosztású változat szerepel, bár a kenguruk földjén előfordulnak egyajtós városi szóló autóbuszok is. Az elöl bolygó-, középen pedig lengő-toló rendszerű utasajtókat a holland Ventura szállítja. A Custom Denning a számítógépes grafikák mellett egy animációt is közzétett az érkező típusról a szeptemberi 9-ei Elektromos Járművek Világnapjára időzítve.

Az utastér a hírek szerint teljes hosszban alacsonypadlós lesz (ez az alacsony belépésű típusok által uralt ausztrál piacon nem számít magától értetődőnek), a befogadóképesség pedig a belső elrendezésétől függően 80 fő körül alakul majd, alapesetben 47 ülő- és 33 állóhellyel. A buszt számtalan „okos” funkcióval igyekszik vonzóvá tenni az ausztrál gyártó: a meleg égövi viszonyokhoz adaptált korszerű Coachair EX32 légkondicionáló például a második ajtó nyitásakor automatikusan leállítja a levegőbefúvást, de lesz lehetőség még a töltőn állva, indulás előtt előre lehűteni az utasteret, növelve ezzel a jármű által megtehető hatótávot. A fedélzeti telematikai rendszer valós idejű adatokat szolgáltat az üzemeltetőnek az autóbusz állapotáról, a menetbiztonságot pedig elektronikus fékrendszer (EBS), ESP és továbbfejlesztett sofőrasszisztens rendszer (Advanced Driver Assist System – ADAS) fokozza – utóbbi ütközésveszélyre, a busz útját keresztező gyalogosokra és a forgalmi sáv irányjelzés nélküli elhagyására is figyelmeztet hangjelzéssel, illetve a vezetőülés rezgetésével, ezzel egyidejűleg pedig blokkolja a jármű gyorsítását.

A busz természetesen LED-es fényforrásokkal rendelkezik majd

Az Element a gyártó ígérete szerint költséghatékony megoldást kínál a városoknak a nulla károsanyag-kibocsátású mobilitás megvalósítására. Technikai szempontból az új típuscsalád kétségkívül legnagyobb dobása, hogy ha minden igaz, szilárdtest-akkumulátorokat kap. Ezek a gyártó szerint nem igényelnek külön hűtőrendszert, továbbá sem nikkelt, sem kobaltot, sem pedig a környezetre ártalmas elektrolitot nem tartalmaznak, és állítólag viszonylag könnyen újra is hasznosíthatók – ebben maga a Custom Bus Group is segítséget nyújt. A buszba építendő akkukapacitás pontos értékéről egyelőre nem esett szó – az egy feltöltéssel megtehető hatótávot a felhasználás körülményeitől függően kb. 300 kilométerre becsülik, ami a Custom Denning számításai szerint mintegy 16 óra folyamatos üzemet biztosít. A tetőn, illetve a jármű végében elhelyezett akkumulátorok teljes feltöltése 5 órát vesz majd igénybe egyenáramú töltővel, európai szabvány szerinti CCS Type 2 csatlakozón keresztül. Az energiafogyasztás csökkentésében az intelligens akkumenedzsment rendszer és a regeneratív fékezés mellett szerepet kap az utastér hatékony hőszigetelése is. A jármű mozgatásáról egy 250 kW csúcsteljesítményű állandómágneses központi villanymotor gondoskodik majd, amely egy ZF AV 133 hátsó portálfutóművet hajt meg, míg elöl a nem kevésbé jól ismert ZF RL 82 A jelű merev hidas felfüggesztést találjuk majd a busz alatt. Az Element H2 névre keresztelt hidrogénüzemű változat műszaki jellemzőiről a gyártó egyelőre nem osztott meg konkrétumokat, ám a családelv alapján az akkumulátoros változatéval azonos alapkomponensekre lehet számítani, a szükséges hidrogéntartályokkal és a töltőáramot szolgáltató tüzelőanyag-cellával kiegészítve.

Az elektromos hajtáslánc főbb komponenseinek elhelyezkedése

Az első prototípus összeszerelése jelenleg is folyamatban van, ez a kocsi a Custom Denning tájékoztatása szerint októberben gördülhet az utakra, hogy megkezdődjenek a gyári tesztfutások. Novembertől várhatóan már öt prototípust, négy akkumulátoros villanybuszt és egy hidrogén üzemanyagcellás kivitelt tesztelnek majd egymással párhuzamosan, előzetesen kiválasztott ausztrál üzemeltetőknél, bár elképzelhető, hogy utóbbi csak decemberre készül el. Az Element típuscsalád kereskedelmi forgalomban 2021 márciusától lesz megvásárolható. A gyártó nem zárja ki annak lehetőségét, hogy később a teljes délkelet-ázsiai régióban forgalmazzák majd, hazai piacán pedig kedvező árazásával és a helyi munkahely-teremtés ígéretével igyekszik majd felvenni a versenyt az importált típusokkal.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Fotók: Custom Bus Group

Címkék