Credo, Magyar gyártók

Az európai piac legkönnyebb fémvázas LE villanybuszával jelentkezik a Credobus

Ultrakönnyű felépítményének köszönhetően az európai piac legkönnyebb fémvázas LE – low entry, azaz alacsony belépésű – villanybuszának ígérkezik saját kategóriájában a Credobus újdonsága, a Credobus Electronell 12, melynek első prototípus példánya még januárban készült el a győri székhelyű gyártónál. Az Econell Next típuscsalád vázszerkezeti alapjait hasznosító 12 méteres modell saját tömege a Credobus állítása szerint mindössze 11,5 tonna, ami egyedülálló a fémvázas európai e-buszok kínálatában. A  prototípus gyári tesztjei jelenleg is zajlanak, a típust várhatóan 2024 első felében mutatja majd be hivatalosan is a gyártó. 

Az  Electronell 12 nettó tömege a piaci versenytársakra jellemző 13-13,8 tonnával szemben mindössze 11,5 tonna. Az 1,5-3 tonnával könnyebb modellt azonos hatótáv eléréséhez 25%-kal kevesebb akkumulátorral kell felszerelni, s a gyártó elmondása szerint a 300 kilométeres autonómia így egy feltöltéssel négy helyett három akkumodullal, azaz egy közel 1700 kg súlyú, 294 kWh összkapacitású akkupakkal is elérhető. Az energiatárolók, melyekkel többek között a Mercedes-Benz, a Van Hool és a COBUS villanybuszaiban is találkozhatunk, az amerikai BorgWarner Inc. tulajdonában álló német Akasoltól érkeznek és lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémia jellemzi őket. A szóló és a 2024 második felében bemutatkozó csuklós változatba is a Voith VEDS elektromos hajtásrendszerének heavy duty (HD) változata kerül, melynek szívét egy központi elhelyezésű, nagy terhelésre méretezett, 310 kW állandó-, és 410 kW csúcsteljesítményű, 3100 Nm legnagyobb nyomatékú állandómágneses szinkron villanymotor jelenti.

A low entry kialakításnak köszönhetően a szóló verzióban alkalmazott három akkumulátorból kettő az egykori motortérbe, a padló alá, harmadik pedig a tetőre, a mellső tengely fölé kerül. Ez az elrendezés viszonylag alacsony súlypontot és ezáltal kiváló stabilitást, valamint vezethetőséget biztosít a járműnek.

A Credobus koncepciója a meglévő karbantartási környezetbe illeszkedő, szinte teljesen újrahasznosítható fémvázszerkezetre épül. A súlycsökkentést a vázszerkezet optimalizálása és a nagy teherbírású 19,5″-os tengelyek biztosítják. Az alacsony súly és a racionalizált akkumulátorkapacitás együttesen jelentősen csökkentik az energiafogyasztást, miközben pozitív hatással vannak minden költségtényezőre; a gyártástól, az akkumulátorcserén át, egészen az újrahasznosításig. Mindez a gyártó szerint összességében igen kedvező teljes termékéletciklus-költséget (TCO) fog eredményezni. A konstrukció előnyei műszaki szempontból is nyilvánvalóak; nagyobb utaskapacitás, gyorsabb töltés, kisebb ökológiai lábnyom és nincs szerkezeti túlterhelés. A 19,5″-os tárcsaméretű futóműveknek köszönhetően az Electronell kerékjáratai jóval kisebb méretűek a megszokottnál, így az azokra helyezett ülések háttámlái között nincsenek kihasználatlan terek. Az alacsony-pozicionálású hajtáslánc-beépítés eredményeként pedig a normál magasságú padlórész is teljes értékű, tehát nemcsak névleg minősül állóhelynek, a járófolyosó belmagasság itt eléri a mintegy 2 métert.

A prototípus háromajtós kivitelben, 2-2-2 ajtókiosztással mutatkozik be, belső elrendezése egyaránt alkalmas városi és elővárosi felhasználásra is. A magas magyar hozzáadott értékű típus kifejlesztése során már bizonyított és többségében európai márkájú komponenseket is felhasználtak, a hajtásrendszer már említett beszállítóin kívül az Electronellben megtaláljuk az Eberspächer, a Knorr-Bremse, a ZF és a DANA termékeit is.

Az új, zéró emissziós típuscsalád műszaki jellemzőiről tavaly októberben, az 53. Autóbusz Szakértői Tanácskozáson árult el részleteket a gyártó, az ennek kapcsán írt beszámolónk ide kattintva érhető el.

Címkék