Kitekintő

Megérkezett a New Flyer villanybuszainak következő generációja

Megújul az egyik legkelendőbb amerikai villanybusz: a New Flyer népszerű városi típuscsaládjának tisztán elektromos hajtású tagjai a jövőben átdolgozott formában készülnek tovább. Az Xcelsior Charge NG (azaz New Generation) fantázianevű új kiadás külsőleg nem sokban tér el közvetlen elődjétől, műszaki téren viszont annál fontosabb fejlesztéseket hajtottak végre rajta: a gyártó alacsonyabb saját tömeget, nagyobb utaskapacitást, hosszabb hatótávot és egyszerűbb karbantartást ígér.

A típusjelzése szerint 40 láb hosszú szóló változat valójában a lökhárítók között mérve kereken egy lábnyival nyúlánkabb

Az egyik legfontosabb újítás, hogy a soron következő nemzedék már a Siemens továbbfejlesztett, ELFA 3 jelű elektromos hajtásrendszerét használja, amely a kompakt invertereknek és a beágyazott hajtásvezérlőknek köszönhetően 69%-kal könnyebb a korábbi ELFA 2 változatnál, ezen kívül a gyártó állítása szerint akár a mozgási energia 90%-át is képes visszanyerni a regeneratív fékezések során. A hajtáslánc komponenseinek kisebb tömege révén felszabaduló kilókat az utaskapacitás növelésére lehetett fordítani. A legrövidebb, hivatalosan 35 láb (10,69 méter) hosszú elektromos Xcelsior Charge NG így alapkivitelben 67, a klasszikus 40 láb (12,2 méter) hosszúságú szóló változat 84, kínálat csúcsán álló 60 láb (18,3 méter) hosszú csuklós kivitel pedig 123 utast szállíthat, valamennyi esetben 2-2 kerekesszékes férőhellyel számolva. Érdekesség, hogy a csuklós esetében a C mellett a B-tengely is hajtott, ide azonban központi villanymotoros megoldás helyett egy kvázi-kerékagymotoros ZF AxTrax AVE portálhidat építenek be.

A kínálat belépőmodellje a képen látható, névlegesen 35 láb hosszú kivitel

Szintén újak a nagy energiasűrűségű, a korábbinál 13%-kal nagyobb hatótávot biztosító lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) vontatási akkumulátorok: a kompakt szólóba 350-440 kWh, míg teljes méretű társába akár 525 kWh kapacitású akkucsomag is kerülhet, a csuklós változat pedig kizárólag ez utóbbival rendelhető. Az összes lehetséges variáns közül a maximális számú, hat egységgel szerelt 40 láb hosszú szóló kivitel jut a legmesszebbre egy feltöltéssel, ennél 251 mérföldes, azaz 402 kilométeres hatótávot adott meg a New Flyer. A folyadékhűtéses vontatási akkumulátorok (bizonyos szintig) házon belülről származnak, a modulok házát ugyanis a kanadai buszgyártó saját maga készíti. Itt a fő fejlesztési irányt az egyszerűsítés és a könnyebb karbantarthatóság jelentette: a szigetelés és a vízállóság javítása mellett 90%-kal sikerült redukálni az alkatrészek számát, csökkentve ezáltal a szerelési időt. A standardizált akkupakkok plug-and-play kialakításuknak köszönhetően a korábbinál gyorsabban beépíthetők, illetve cserélhetők, így a busz rövidebb időre esik ki a bevételt hozó munkából. Ráadásként a szálerősítésű kompozit burkolattal rendelkező energiatárolók könnyebbek is elődeiknél, ami kiviteltől függően akár további négy állóhellyel járul hozzá a utasbefogadó-képesség növeléséhez.

A főbb gépészeti komponensek elhelyezkedése felülnézetből

Az akkumulátorok részben az egykori motortérben, részben pedig a tetőn helyezkednek el. Utóbbiakat a modularitás elvét szem előtt tartva a tetőn kétoldalt végigfutó sínekben rögzítették, így a hosszanti pozíciójuk elviekben tetszőleges lehet (a légkondicionáló amerikai szokás szerint a busz végében, a hátsó szélvédő helyén található). Az utastér a tengerentúlon bevett módon alacsony belépésű, arrafelé továbbra sem adnak az olyan úri huncutságokra, mint a teljes hosszban alacsonypadlós kialakítás.

Tipikusan amerikai berendezésű és hangulatú az utastér

Töltési metódusként a hagyományos plug-in megoldáson kívül OppCharge rendszerű inverz pantográfos gyorstöltés is választható. A legnagyobb akkupakk teljes feltöltése a járműtelepen végzett konnektoros töltéssel 3,8 órát vesz igénybe, míg a 450 kW teljesítményű gyorstöltőt használva hat perc alatt másfél órányi folyamatos üzemhez elegendő villamos energia vételezhető.

A New Flyer többféle alternatív hajtásmóddal is kínált Xcelsior sorozata 2009-ben jelent meg a piacon, azóta különböző változataiból összesen több, mint 16 000 darabot adtak el Észak-Amerikában. A lokális károsanyag-kibocsátás nélküli akkumulátoros és hidrogénhajtású kivitelekkel eddig mintegy 4,5 millió utasmérföldet (7,2 millió utaskilométert) teljesítettek a helyi üzemeltetők.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Fotók: New Flyer Industries

Címkék