Kitekintő

Kínai offenzíva: már minden harmadik értékesített elektromos busz kínai eredetű az EU piacán

Továbbra is megállíthatatlannak tűnik az akkumulátoros nehézgépjárművek térnyerése, tavaly az EU piacán mintegy 11 ezer helyileg nulla károsanyag kibocsátású nehézgépjármű talált gazdára, ez több mint kétszerese a megelőző évben értékesített 5000 egységnek. Az alternatív hajtásmódok hatalomátvétele eddig csak az autóbuszok (elsősorban a városi) szegmensében volt lendületben, de jól látszik, hogy az elektromos hajtású teherautók is egyre nagyobb  részesedést szereznek a piacon: tavaly a 4890  újonnan regisztrált, 3,5 tonna feletti össztömegű villanybusz mellett már 2600 nehéz és 3100 könnyű és közepes elektromos teherautót regisztráltak – derül ki a magát függetlenként meghatározó International Council on Clean Transportation (ICCT) kutatóintézet nemrégiben közzétett tanulmányából. A kutatás rámutat arra is, hogy az alternatív hajtásmódok elterjedésével egyidejűleg a kínai buszgyártók is megkerülhetetlen tényezővé válnak Európában. 

Az ICCT tanulmánya szerint a hagyományos dízel és földgázüzemű nehézgépjárművek piacán az európai székhellyel rendelkező gépjárműgyártók voltak a meghatározó beszállítók: a 2013 és 2023 közötti időszakra vonatkozóan elmondható, hogy az Európai Unió területén forgalomba helyezett nehéz tehergépjárműveknek a 98%-a, a közepes és könnyű teherautóknak a 80%-a, az autóbuszoknak pedig a 90%-a származott az unió területén működő gyártóktól. A zéró emissziós hajtásláncok iránti egyre növekvő kereslet következtében azonban ez a tendencia szemmel láthatóan kezd megváltozni, és egyre több kontinensen kívüli, elsősorban kínai gyártó lép be az EU-piacára.

A zéró károsanyag-kibocsátású járművek piaci térhódítása a buszszegmensben volt a legintenzívebb, míg az ilyen hajtásmódokkal szerelt autóbuszok eladásai 2017-ben még csak az összes buszeladás 1%-át tették ki, 2023-ban már több mint 18%-os részesedést értek el. Ugyanebben az időszakban jelentek meg viszonylag olcsó termékeikkel a kínai székhellyel rendelkező gyártók az EU-piacán, s a kezdeti 10%-os piaci részesedésüket időközben közel 30%-ra növelték, ami azt jelenti, hogy tavaly már minden harmadik Európai Unió területén forgalomba helyezett elektromos autóbusz kínai eredetű volt.  Ezek nagy részét, 358 darabot a BYD és 483 darabot a Yutong értékesítette, de a közelmúltban olyan új belépők is akadtak, mint a Zonson és a Zhongtong, előbbi 232, utóbbi pedig 249 egységgel vette ki a részét az eladásokból.

A nehézgépjárművek piacán belül jelenleg csak a nehéz tehergépjárművek szegmenséről lehet elmondani, hogy az EU-ban értékesített helyileg zéró emissziós tehergépjárművek gyártása nagyrészt a piacon belül történik. 2023-ban a zéró emissziós nehéz teherautók 97%-át gyártották a blokkon belül, és ezeknek több mint feléért a Volvo Group felelt. Az elektromos nehéz tehergépjárművek szegmense egyben a legkevésbé kiforrott piac a fentebb említett három közül, de mivel a zéró emissziós, hosszú távú utakra szánt tehergépjárművek iránti kereslet folyamatosan növekszik, a nemzetközi verseny fokozódására és új piaci belépőkre lehet számítani, ami ebben a szegmensben is veszélyeztetheti majd az európai gyártók vezető pozícióját.

A címlapkép illusztráció. 

Címkék