Kitekintő

Vadonatúj típuscsaláddal rohanná le a világot a Scania

Pontosan tíz évnyi kihagyás után tér vissza az Egyesült Királyság piacára teljes egészében – vagyis alváz és felépítmény tekintetében is – saját fejlesztésű autóbusszal a Scania. A Fencer, azaz magyarul „vívó” fantázianéven bemutatott újdonság a svédekkel szoros partneri viszonyt ápoló kínai Higer bevonásával készül, és igazi világterméknek szánják a megalkotói. A vadonatúj típuscsalád bázismodelljeként a sorozat első tagja, az alacsony belépésű f1 szolgál majd, amely az egykori jobbkormányos OmniLink kései utódjának tekinthető. Napjaink trendjéhez igazodva a típus bemutatására a Scania egy különálló honlapot hozott létre, és az sem jelent különösebb meglepetést, hogy a hivatalos premiert egy online sajtóeseménnyel tudta le a svéd gyártó.

A látszat ellenére a frissen bemutatott újdonság jóval több, mint a szigetország sajátos igényeire szabott rétegmodell, valójában ugyanis egy globális termékoffenzíva első lépésének lehetünk tanúi. A Fencer szériát a Scania egy sokféle igényt kielégítő, rugalmasan variálható járműcsaládnak szánja, zászlaján olyan bűvös címszavakkal, mint a gazdaságos, hatékony és fenntartható működés. A fejlesztésből a svéd gyártóval már hosszabb ideje – egészen pontosan 15 éve – kooperáló kínai Higer is tevékeny részt vállalt, sőt, a gyártás is Kínában zajlik majd a Scania szakembereinek közvetlen felügyelete alatt, hasonlóan a Touring HD turistabusz kapcsán már fennálló együttműködéshez. A Fencer színre lépése érdekes párhuzamosságot teremt a Scania kínálatában, tekintve, hogy a svédek Európa nagy részén kínált városi-elővárosi típuscsaládja, a Citywide sem mondható éppen idősnek: a jelenleg futó második generáció világpremierjét a 2019-es brüsszeli Busworld kiállításon tartották, egyes változatai pedig csak alig néhány hónapja rendelhetők. Éppen ezért a Fencer képében minden valószínűség szerint egy alacsonyabb árfekvésű modellt tisztelhetünk, amely várhatóan nem is lesz minden egyes európai országban megvásárolható.

Ma még szokatlan az új homlokfal, de a Scania reményei szerint később sokfelé mindennapos látvány lesz

Külső design szempontjából a Fencer számottevő fordulatot jelent a Scania autóbuszainak egyébként nem éppen elavult formavilágához képest. A kiszámíthatóan tagolt, alapvetően egyszerű formákból építkező homlokfal a függőleges tájolású fényszórókkal gyökeresen eltér a svéd gyártó típusainak jelenlegi arculatától, de a látványos LED-szalagokkal feldobott lámpáknak köszönhetően így is elegáns és modern összhatást kelt. A nagyrészt egyenesekből álló, intenzív vonalzóhasználattal megrajzolt, a tervezők szerint a vívósport által inspirált szögletes formaterv profilból illeszkedik legjobban a Scania buszos divíziójának aktuális termékei közé: a hangsúlyos kerékjárati ívek felidézik valamelyest az új Citywide vonásait, az A- és B-tengelyek vonalai között magasra húzott üvegezés pedig a várhatóan a Fencer sorozat egyik formai jellegzetessége lesz. A végig egyenesen futó övvonal alatt jókora feketére fényezett terület húzódik, amelyet új motívumként még a homlokfali sarokelemekre is átvezettek. A hátfal szintén friss stílusjegyekkel operál, a manapság divatos fekete motortérajtó széleinél vörös kígyókként tekergő, vékony, egyedi hátsó lámpatestekkel, amelyeket később jó eséllyel a gyártó más típusain is viszontlátunk majd. A hátsó szélvédőt ugyanakkor a jelek szerint beáldozták a gépészet helyigényének oltárán, legalábbis a gyári képeken szereplő változat esetében.

Az újításokra fogékony üzemeltetők hagyományos visszapillantó tükrök helyett kamerákkal is kérhetik majd a típust

Az új típuscsalád első tagja tehát a Fencer f1 típusjelzésű egyszintes, alacsony belépésű városi-elővárosi szóló modell, amely korszerű főegységeivel és ízléses kialakítású belső terével elsősorban a baloldali közlekedésű európai országokból számíthat megrendelésekre. Ez azonban csak a kezdet, a gyári honlapon közzétett látványtervek alapján ugyanis a Fencer később önálló és rendkívül szerteágazó típuscsaláddá bővül, mind a karosszériaváltozatok, mind pedig az elérhető hajtásmódok tekintetében. A különféle alternatív hajtású szóló kivitelek mellett alacsonypadlós csuklós, normálpadlós helyközi, emelt padlószintű távolsági és a brit piacon elmaradhatatlan, a szólóval azonos műszaki alapokon osztozó városi emeletes verzió is szerepel a tervekben, ezeket szintén a Higer karosszálja majd. Néhány változat esetében már a pontos típusjelzés is ismert: f6 néven érkezik az intercity, illetve iskolabusz felhasználásra szánt kivitel, az f8 megnevezés egy távolsági-turista modellt jelöl majd, a már említett városi emeletes az f9 azonosítót kapja, a csuklós verzió pedig f18 kiegészítéssel szerepel majd a katalógusban. A gyári vázlatok és egy idejekorán napvilágot látott brossúra tanúsága szerint a jövőben készülnek majd balkormányos változatok is, ám ezek exportpiacait hivatalosan egyelőre nem nevezték meg.

A majdani teljes Fencer-típuscsalád víziója

A brit üzemeltetőket megcélzó jobbkormányos verzió indulásként kétféle, 10,9 illetve 12,2 méteres hosszváltozatban lesz kapható, egységesen 2,55 méteres szélességgel és a dízelmotoros alapkivitel esetén 3,1 méteres magassággal (a hamarosan érkező gázüzemű, illetve akkumulátoros elektromos variánsok magassága a tetőn elhelyezett gépészeti egységek miatt 3,3 méter körül alakul majd). A későbbre várható kontinentális változat esetében a paletta további két (12,5, illetve 13 méter hosszú) kéttengelyes, valamint egy 13 és egy 15 méteres háromtengelyes nyújtott változattal egészül majd ki, legalábbis ami az egyszintes szóló kiviteleket illeti.

A balkormányos változatról egyelőre csak számítógépes grafikák láttak napvilágot, azok is csak félhivatalosan

Az új típuscsalád az ajtókiosztások terén is tartogat meglepetéseket. A Fencer f1 esetében a brit piacon elterjedtnek számító, jobboldalt vészkijárattal kiegészített 2-0-0 és a gyorsabb utascserét biztosító 2-2-0 mellett érdekességet jelent a repülőtéri felhasználáshoz ajánlott 2-4-0 elrendezés. Világszinten persze ennél jóval többféle ajtókiosztás lesz majd elérhető – ezek közös tulajdonsága, hogy a hátsó tengely mögött egyik esetben sincs ajtónyílás, amiből arra lehet következtetni, hogy az új termékvonalnak a Scania inkább elővárosi-helyközi szerepet szán. Ezt támogatja az előzetes reklámanyagban ígért 1-1-0 és 1-2-0 kialakítás is, míg a csuklós esetében a kategóriára jellemző ajtóképletek mellett a kissé szokatlan 1-2-1-0 elrendezés érdemel külön említést.

Az angol piacra gyártott buszokon megszokott a kerekesszékes-férőhely ily módon történő elhelyezése

A belső tér kapcsán egyelőre be kell érnünk a most bemutatott f1 jelű változatról közölt képekkel. Azt talán már mondani sem kell, hogy a tipikusan brit stílusú utastérben (alacsony belépésű kialakítás végig menetirányba néző, 2+2 soros ülésezéssel, a mellső tengely mögött található kerekkesszékes szekcióval) is LED-es világítótestek fogadják a nagyérdeműt. A busz mindkét oldalán található üzemanyag-betöltő nyílás, amelyet német mintára a mellső tengely fölött helyeztek el. Ez ugyan az ide telepített üzemanyagtartályok miatt jókorára nőtt kerékdobokat eredményez, cserébe viszont mögöttük dobogómentes lehet az utastér. A függőleges kapaszkodókat a padlóig történő levezetés helyett az oldalfalakhoz kötötték be a tervezők, a padló jobb takaríthatósága érdekében. Az angol piacra szánt kivitelt alapesetben magasított háttámlás Fainsa Punt utasülésekkel szállítja a Scania; a rövidebb karosszéria gyári specifikáció szerint maximálisan 38 ülő- és 39 állóhellyel, illetve egy kerekesszékes-férőhellyel rendelkezik, a hosszabbik legfeljebb 45 ülő és 29 álló utasnak, valamint egy kerekesszékes személynek kínál helyet. A balkormányos változatok esetében az eddigi információk alapján főként Ster és Kiel gyártmányú ülőalkalmatosságokra lehet majd számítani.

A sajtófotókon egy elegánsan berendezett demópéldány szerepel, bőrhatású üléskárpitozással és parkettát imitáló padlóborítással

Az új típuscsalád technikai alapjaként a Scania külső karosszáló partnerek számára is elérhető C-sorozatú alvázcsaládja szolgál, így a főbb műszaki jellemzők már ismerősek lehetnek a katalógusbúvárok számára. A svédek középtávon még bőven látnak üzleti lehetőséget a klasszikus dízelmotoros hajtásmód életben tartásában is, így a Fencer esetében mindjárt kétféle, már az Euro 6e emissziós norma követelményeinek is megfelelő erőforrás közül választhatnak a leendő üzemeltetők. A piaci bevezetés az öthengeres, 9,3 literes Scania DC09 139 jelű egységgel indul, amely kiviteltől függően 280 vagy 320 lóerőt (rendre 206, illetve 235 kW), illetve 1400 vagy 1600 Nm csúcsnyomatékot ad le, a nitrogén-oxidok semlegesítésére pedig kizárólag szelektív katalitikus redukciót (SCR) alkalmaz, vagyis nincs kipufogógáz-visszavezetés. A típus a jövőben a kisebb, 6,7 literes, Scania DC07 113 jelű hathengeressel is elérhető lesz, ugyancsak 280 lóerős (206 kW) teljesítményszinttel, de „csak” 1200 Nm-es maximális nyomatékkal. Az erőátvitelt alapesetben ZF EcoLife 2 6AP 1420 típusú, integrált retarderrel szerelt, 6+1 fokozatú automataváltó biztosítja – a második generációs egység a korábbinál is kedvezőbb fogyasztást és az új „terheletlen indulás” funkció jóvoltából csendesebb és egyenletesebb gyorsulást ígér -, később pedig a 12+2 sebességes Scania Opticruise robotváltóval is találkozhatunk majd az opciós listán. Érdekesség, hogy a hivatalosan még be sem mutatott balkormányos változatokról kiszivárgott termékadatlap Euro 5-ös és Euro 3-as besorolású motorokat is említ, ami egyértelműen arra utal, hogy az új típuscsaláddal megpróbálkoznak Európán kívül is.

A belépőmodellek 6,7 vagy 9,3 literes korszerű dízelmotorokat kapnak – Európában legalábbis

Természetesen az alternatív üzemanyagok híveinek sem kell majd lemondaniuk az újdonságról, amely a moduláris alváz lehetőségeit kihasználva a napjainkban elérhető hajtásmódok lehető legszélesebb választékával készül majd. A bármiféle módosítás nélkül hidrogénezett növényi olajjal (HVO) is működőképes dízelmotorok mellett biogáz-üzemű (CNG és LNG formában), valamint dízel-elektromos párhuzamos hibrid és tisztán elektromos hajtáslánc is választható lesz, utóbbi a Citywide akkumulátoros változatából származik. A kiviteltől függően 8 vagy 10 modulból álló, 254-330 kWh kapacitású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomagot a Northvolt szállítja, a rendszerben a 250 kW állandó- és 300 kW csúcsteljesítményű villanymotoron kívül az optimális energiafogyasztás érdekében egy kétfokozatú sebességváltó is található. A zéró emissziós kivitel a hírek szerint már 2021 második felétől rendelhető lesz, bár az első demópéldány várhatóan csak 2022 második negyedévében mutatkozik majd be az Egyesült Királyságban. Ha pedig netán valakinek a fenti választék nem lenne elég széles, a Scaniánál már vizsgálják a hidrogén üzemanyagcellás hajtás beépítésének lehetőségét is.

Alapvetően egyszerű kivitelű a műszerfal, a naproló felirata árulkodó

Az egy kézben összpontosuló alvázgyártás és karosszálás kétségtelen előnye, hogy a gépészet és a felépítmény karbantartása is egy helyen történhet – a brit piacon a Scania összesen 84 márkaszervizből álló gyári hálózata szolgálja majd ki a járműveket. Érdekes módon az új termékcsalád már több hivatalos európai Scania-képviselet – köztük a magyar – honlapján is megjelent, bár a típus aloldala egyelőre még nem él. A Fencer sorozat magyarországi bevezetésével kapcsolatos kérdésünkre a svéd gyártó hazai importőrétől azt a választ kaptuk, hogy a típuscsalád forgalmazása valóban tervben van, az újdonságot a Citywide sorozattal párhuzamosan kínálják majd nálunk. Az, hogy a kettő közül éppen melyikkel indulnak majd a jövő közbeszerzésein, egyrészt az adott tender feltételeitől, vagyis a megajánlandó buszok specifikációjától és a szállítási határidőktől, nem utolsósorban pedig a svéd anyacég stratégiai döntésétől függ. A Scania Fencer balkormányos változatának első bemutatópéldánya várhatóan jövőre érkezik hazánkba.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Fotók: Scania

Címkék