Kitekintő

Megújult és városiasabb lett a Scania Interlink

Még egy hónap sem telt el a 2022-es évből, máris itt az első komolyabb újdonság a vezető európai buszgyártók háza tájáról, amelyet ezúttal a Scania szolgáltat. A svéd gyártó január 27-én tette közzé az első információkat és fényképeket az eddig három tagot számláló helyközi-távolsági Interlink sorozat új nemzedékéről. A sokoldalú típuscsalád legalacsonyabb kivitelét mostantól új formában, megújult alvázzal és felépítménnyel, valamint átdolgozott vezetőtérrel kínálják a svédek. Az újdonság számtalan lehetséges specifikációval, biztonsági funkcióval és új szolgáltatással lesz elérhető.

A nagy turistabuszok, majd a városi-elővárosi termékvonal után most egyértelműen a helyközi típusok generációváltása van soron a vezető európai buszgyártóknál, elég csak a Mercedes-Benz vagy az MAN közelmúltban bemutatott modelljeire gondolni. Az új Interlink érkezése ugyanakkor még így is némileg meglepő, hiszen buszos mércével a most nyugdíjazásra ítélt elődmodell sem számít öregnek: 2015-ben váltotta fel a hasonló feladatkörű OmniExpress típuscsaládot.

A legújabb nemzedék elsőként bemutatott kivitelét a gyári brossúra a low decker kiegészítő jelzéssel illeti, utalva rá, hogy a korábbi Interlink sorozat legalacsonyabb, LD típusjelű tagjának utódját tisztelhetjük a most bemutatott újdonságban. A típuscsalád többi modelljének jövőjéről egyelőre nem sokat tudni, így azt sem, hogy belátható időn belül várható-e a ranglétrán feljebb álló MD, illetve a csúcsot jelentő HD kivitelek utódlása is, tény viszont, hogy a gyártó honlapján jelenleg nem szerepelnek ezek a változatok.

A Scania buszos divíziójának városközi repertoárját kiegészítő, a gyári sajtóanyagokban többnyire egyszerűen csak Interlink néven emlegetett újdonság elődjétől eltérő megközelítés alapján készül: alapvetően turistabuszos eredetű felmenőjével szemben a generációváltás egyértelműen a városi-elővárosi Citywide sorozathoz hozza közelebb a szériát. Erre ráerősít a határozott élekből felépülő, egyenes oldalfalakat alkalmazó, szögletes formavilág is, amely olyannyira emlékeztet a városi típusokéra (számos részletében egyezik is velük), hogy az új Interlink első pillantásra lényegében az aktuális Citywide felfelé megnyújtott változatának tűnik. A szinte a csomagtérajtók felső éléig leérő nagyméretű, alul vastag sávban feketített üvegfelületek mélyebbnek érzékeltetik az övvonalat a valóságosnál, egyúttal optikailag össze is kötik azt a homlokfalat uraló fekete maszkkal, ami a Touring HD távolsági busz 2009-es piacra dobása óta a Scania autóbuszok védjegyének számít. A frontrészen bi-LED és bi-halogén fényszórók közül választhatnak a leendő ügyfelek, az opciós bi-LED premium csomag esetén pedig mindez nappali menetfényként és irányjelzőként is szolgáló, látványos LED-szalaggal egészül ki. Az eseteges koccanásokból fakadó javítási időt és költséget a cserélhető sarokütközők csökkentik.

A fedélzeten legfeljebb 71 utasülés helyezhető el, ez természetesen a leghosszabb karosszériaváltozatra értendő. Maga a padló a leghátsó két üléssorig mentes a beltéri lépcsőktől, a sínekben rögzített ülések viszont dobogókon helyezkednek el. Az egyszerre direkt vagy indirekt belső világítás eleganciát kölcsönöz az utastér számára, amelynek világosságát nappal az átlátszó csomagtartó polcok is növelik. A beltérben felhasznált új anyagok a korábbinál jobb hangszigetelést biztosítanak, de a tervezők odafigyeltek a könnyű takaríthatóságra is, amelynek érdekében minimalizálták a tipikus koszgyűjtő helynek számító réseket, illesztési hézagokat a burkolati elemek között.

Egy korszerű autóbusz esetében az utaskényelemmel legalább azonos szintű prioritást kap az ergonomikus vezetőkörnyezet megteremtése. A Scaniánál ezt többek között a nagy lábtér és a pedálok átgondolt elhelyezése, az állítható műszerfal és vezetőülés, az abból való jobb kilátás és a továbbfejlesztett vezetőtéri légkondicionálás szolgálja. A gyártó városi típusaihoz hasonlóan a gombok egyedi kábelezés helyett CAN-rendszeren keresztül kommunikálnak, így elrendezésük átprogramozással személyre szabható.

Az Interlink új kiadását elődjéhez hasonlóan közepes távolságú menetrend szerinti, valamint dolgozó- és gyermekszállító különjáratok ideális járműveként pozicionálja a Scania, ám terveik szerint nem ez jelenti majd a kizárólagos alkalmazási kört. Érdekes módon ugyanis az újdonságot a gyártó az elődmodellre jellemző intercity felhasználás mellett következetesen akár városi forgalomra is ajánlja, annak ellenére, hogy az eddigi információk alapján csak normálpadlós kivitelben lesz kapható. Ráadásul modern, városi jellegű típusokból eddig sem volt hiány a svédeknél, hiszen erre a célra ott van egyrészt a teljes hosszban alacsonypadlós és alacsony belépésű verzióban egyaránt kapható Citywide 2019-ben bemutatott aktuális generációja, másrészt pedig a kínai Higerrel együttműködésben gyártott, piaci bevezetés alatt álló vadonatúj Fencer sorozat is.

A Scania jelenlegi termékpolitikájának megfelelően variációs lehetőségekből az új Interlink esetében sem lesz hiány. A gyártó itt is alkalmazza majd a Citywide második generációjánál bevezetett innovatív technológiai fejlesztést, az ún. cut-to-length építésmódot. Ennek lényege, hogy adott hosszúsági intervallumon belül 100 mm-es lépésenként bármilyen hosszúságú autóbusz legyártására van lehetőség, a mindenkori vevő igényeire szabva. A megújult Interlink két- és háromtengelyes változatban is készül majd, előbbi 10,9 és 13,3 méter, utóbbi pedig 13,7 illetve 15 méter közötti hosszváltozatokban lesz elérhető. A felépítmény magassága a hajtásmód függvényében változik: a sort a 3,31 méter magas, dízellel, biodízellel, LNG-vel vagy LBG-vel üzemelő változatok nyitják, ennél valamivel magasabbra tornyosul a gyári sajtófotókon is szereplő hibrid variáns (3,53 méter), a gáztartályaikat a tetőn hordozó CNG-, illetve CBG-hajtású kivitelek magassága pedig eléri a 3,64 métert. Ezekhez összesen négyféle különböző ajtóelrendezés (1-1-0, 1-1-1, 1-2-0, illetve 1-2-1) lesz választható, a csomagtér befogadóképessége pedig kiviteltől függően 3 és 7 m³ között alakul. A középső ajtóhoz kerekesszékes lift is beépíthető, bár ez minden bizonnyal megköveteli a kétszárnyú ajtó alkalmazását. A gyári sajtóanyag kizárólag elektromos működtetésű utasajtókat említ, fokozott üzemidőt és alacsonyabb karbantartási költségeket ígérve, vagyis a Citywide-hoz hasonlóan ebből a típusból is száműzhetik a pneumatikus megoldást.

 

Amint azt a fenti méretadatok is előrevetítik, nem maradnak választási lehetőség nélkül az alternatív hajtásmódok hívei sem, igaz, tisztán elektromos változatról egyelőre nincs szó. A leendő vásárlók erőforrásként a Cummins-kooperációban fejlesztett hathengeres, 6,7 literes, 280 lóerős (206 kW), 1200 Nm legnagyobb nyomatékú Scania DC07 motor mellett az öblösebb, 9,3 literes, öthengeres Scania DC09 erőforrás 280, 320 vagy 360 lóerős (rendre 206, 235 illetve 265 kW) kivitelei közül választhatnak majd, utóbbi csúcsnyomatéka teljesítményszinttől függően 1400, 1600 vagy 1700 Nm lehet. A jármű középvonalában, hosszában beépített motorok mindegyike (a nagyobbik 280 lovas verzió kivételével) működtethető a hagyományos gázolaj mellett biodízellel és hidrogénezett növényi olajjal (HVO) is. A CNG, illetve CBG (sűrített földgáz, illetve biogáz), valamint az Olaszországban kedvelt LNG vagy LBG (az előzőek cseppfolyósított formája) üzemű kivitelekbe a szintén 9,3 literes Scania OC09 gázmotor 280 vagy 340 lóerős (206 vagy 250 kW), 1350-1600 Nm csúcsnyomatékú változatait építik. Előbbiek tartálykapacitása kiviteltől függően 1260 és 1875 liter között változik, míg utóbbiaknál a tüzelőanyag tárolására a padló alatt, a csomagtérben elhelyezett 700 liter össztérfogatú, speciálisan hőszigetelt kriogén tartályok szolgálnak. A részben elektromos alternatívát jelentő párhuzamos hibrid kivitel esetében egy 130 kW teljesítményű, 1030 Nm csúcsnyomatékú villanymotor kerül a 320 lóerős dízelmotor és a sebességváltó közé rásegítésként. A hibrid egység a fékezéskor generátorként is funkcionáló villamos gép mellett automata kuplungot, továbbá egy, a tetőn jobboldalt elöl található akkumulátort tartalmaz, amelynek hűtéséről, illetve hideg időjárás esetén fűtéséről saját zárt vízkör gondoskodik.

Az erőátvitelről alapesetben a Scania saját fejlesztésű 12+2 sebességes, retarderrel ellátott Opticruise robotizált váltója gondoskodik, de igény szerint 6+1 fokozatú ZF EcoLife 2 bolygóműves automataváltó is kerülhet a típusba. A korábbinál hatékonyabb működésű motoroknak és erőátvitelnek köszönhetően a gyártó összesítve akár 21%-os megtakarítást ígér tüzelőanyag-fogyasztás terén az előző nemzedékhez képest. A spórolásból a motor 6%-kal, a váltó 3%-kal veszi ki a részét, de a gazdaságosabb működéshez többek között az új start-stop funkció (-6%), a jármű saját tömegének csökkenése (-2%) és a tempomat is hozzájárul a gyártó számításai szerint. Az alvázhoz kapcsolódó fontos fejlesztés a korábbi 7,5-ről 8,2 tonnára növelt teherbírású, független felfüggesztésű mellső futómű, amely nem csak az utazási komfortot javítja, de optimálisabb tömegelosztást tesz lehetővé (különösen a nehéz tartályegységekkel szerelt gázüzemű kivitelek esetében) és 500 kg-mal növeli a busz hasznos terhelhetőségét is. Az új Interlink járóképes alváza a karosszériával együtt már a lengyelországi Słupskban készül majd, ahová a Scania az idei év során költözteti át ezt a tevékenységet a svédországi Södertaljében található üzeméből.

Természetesen az aktív és passzív biztonság terén sem szenved hátrányt a konkurenciához képest az új Interlink. A fejlett vezetéstámogató rendszerek (Advanced Driver Assistance Systems, ADAS) között megtalálható az éberségfigyelő, a sávtartó asszisztens, a holttérfigyelő, az ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer, az adaptív tempomat, a vészfékasszisztens és az elektropneumatikus rögzítőfék is, amely csak gázadásra old, megakadályozva ezzel a jármű esetleges elgurulását. Egy, már bekövetkezett baleset hatásait az elöl-hátul megerősített alváz és felépítmény hivatott enyhíteni, masszív vázelemekkel védve a bent ülőket és a sérülékeny gépészeti komponenseket, az aláfutásgátló kialakításnak köszönhetően pedig valamelyest a másik szenvedő felet is. Említést érdemel még a flottamenedzsment rendszert kiegészítő Scania Zone szolgáltatás: ez a más gyártóknál már látott, hasznos balesetmegelőző funkció lehetővé teszi sebességkorlátozott útszakaszok GPS-alapú előzetes kijelölését, csökkentve ezzel a balesetek kockázatát az annak fokozottan kitett helyeken, például iskolák környékén.

A Scania multifunkciós újdonságát Európa legtöbb piacán forgalmazzák majd – ez alól várhatóan hazánk sem jelent kivételt, hiszen már a premier napján megjelent a magyar képviselet hivatalos weboldalán is a típus, amely megfelelő árazással a hazai buszbeszerzéseken is ütőképes kihívóként jöhet számításba.

Fotók: Scania AB

Címkék