Kitekintő

Lengyelországba viszi a buszalvázak gyártását is a Scania

Több, mint egy évszázad után ismét lezárul egy korszak a Scania történetében: a södertaljei székhelyű haszongépjármű-gyártó befejezi az autóbusz-alvázak svédországi fejlesztését, valamint gyártását, és azt teljes egészében a lengyel leányvállalatához, a słupski Scania Production Słupskhoz helyezi át. Ezzel a lépéssel a Scania teljesen felszámolja svédországi buszgyártó tevékenységét, így ezentúl a Scania Citywide, Citywide Suburban és Interlink sorozatok az alváztól kezdve egészen a felépítményezésig kizárólag az óriáscég jövőre 30. születésnapját ünneplő lengyel üzemében készülnek majd. A svédek legutóbb 2020 végén szervezték át autóbusz-gyártási tevékenységüket, ekkor a Scania finn leányvállalatánál, a SOE Busproduction Finlandnál állították le az Interlink család gyártását és telepítették át a lengyelekhez.

A Scania központjába, Södertaljébe még 2002-ben helyezték át a járóképes buszalvázak gyártását Katrineholmból. A gyártó most, kereken két évtizeddel később ismét elköltözteti a termelést, ám ezúttal az országhatáron kívülre, a buszos divízió központi európai gyártóbázisaként szolgáló lengyelországi Słupskba csoportosítja azt át. A kínai kötődésű Touring HD turistabusz és a vadonatúj Fencer sorozat kivételével, amelyeket a Higer készít, jelenleg a teljes Scania autóbusz-termékpaletta gyártása itt folyik. Ha minden a tervek szerint alakul, már 2022 őszétől a lengyel üzemben folytatódik majd az autóbusz-alvázak gyártása, ám addig Södertäljében a megszokott módon zajlik tovább a termelés. Az átszervezés 180 munkavállalót érint, akik azonban megtarthatják munkahelyüket, igaz, más részlegen és munkakörben.

Az autóbuszok alapjául szolgáló önjáró alvázak fejlesztésének és gyártásának Słupskba költöztetése a cég racionalizáló intézkedéseinek részeként többek között jelentősen csökkenteni fogja a buszgyártás költségeit, egy helyre koncentrálva a termelést, és persze egyúttal helyet biztosít az elektromos teherautók felfutóban lévő gyártásának Södertäljében. Emellett az új helyszín az ellátási láncok és a logisztikai hatékonyság szempontjából is sokkal előnyösebb lesz a Scania szerint.

A címlapkép illusztráció, forrás: Scania AB

Címkék