Kitekintő

Faluból városba: íme a vadonatúj MAN Lion’s Intercity LE

A nagy turistabuszok elmúlt évekbeli generációváltása után most a helyközi típusok vannak soron a vezető német buszgyártóknál. Az MAN idei nagy dobása ezen a téren az alacsony belépésű Lion’s Intercity LE, amely formailag már az oroszlános márka új stílusába illeszkedik. A termékpaletta határvonalait átrendező újdonságot, annak is a legrövidebb változatát szeptember 15-én mutatta be a gyártó Münchenben.

Az első nyilvánosságra hozott vázlatok az új típusról

Az MAN újgenerációs buszait jellemző Smart Edge formanyelv 2017-ben, a Lion’s Coach turistabuszon debütált. Egy év múlva a Lion’s City új nemzedéke, később pedig az Európán kívüli típusok is megkapták, a helyközi szegmensben versenyző, 2015 óta kínált Lion’s Intercity sorozat viszont még a régebbi arculattal készül. A típus alacsony belépésű változatának bemutatkozásával ez most valamelyest megváltozik, bár a normálpadlós kivitel gyártását egyelőre változatlan formában folytatják. Az új Lion’s Intercity LE-ről készült első hivatalos számítógépes grafikákat a műszaki adatokkal együtt a német lastauto omnibus szakmai folyóirat szeptemberi számában tették közzé hatoldalas exkluzív tartalomként, mostanra viszont az internetes szakportálok is hozzáférhettek az új típusról készült látványtervekhez.

Ez a realisztikusabb látványterv gyakorlatilag már a végleges formát szemlélteti

Az újdonság külső megjelenése a már jól ismert MAN-stíluselemekből építkezik. A vonalvezetés valamelyest eltér a pár nappal korábban kiadott skicceken láthatótól, az övvonal például az A-tengelytől hátrafelé végig vízszintesen fut és az oldalsó hűtőrács kialakítása is egyszerűbb, a kerékjárati ívek feletti domborítások viszont a végleges változaton is megmaradtak. A homlokfal esetében a dizájnerek nem fukarkodtak a feketítéssel, a hátfalon ugyanakkor visszafogták a mindenre jó zongoralakk használatát, a motortérajtó ugyanis a karosszéria többi részével azonos színt kap. A nappali menetfény és a hátsó lámpák már az alapmodellben is LED-es fényforrásokat használnak, felárért pedig full-LED első fényszórók is rendelhetők.

A homlokfal formavilága egyértelműen a Lion’s City E-hez áll a legközelebb

A gyorsan növekvő low entry szegmens igényeire reagálva a Lion’s Intercity LE háromféle hosszváltozatban is készül majd. Az alapkivitel szerepét a 12 449 mm hosszú kéttengelyes verzió (gyári kódnevén 42C) látja el, ez képviselte a típust a müncheni bemutatón is. A következő szintet a 13 149 mm hosszúságú, 43C kódjelű variáns jelenti, amely csak a 700 mm-rel megnyújtott tengelytávban különbözik rövidebb testvérétől, szélességi (2550 mm) és magassági méreteik (3425 mm), valamint a mellső- és hátsó túlnyúlások (2849, illetve 3300 mm) is azonosak. A termékpaletta szempontjából fontos újítás a később piacra kerülő, 14,46 méter hosszú háromtengelyes csúcsmodell (34C, illetve 44C) megjelenése, amely a termékcsalád leghosszabb tagja lesz. A másik lényeges fordulat, hogy az MAN az alacsony belépésű Lion’s Intercityt már nem kizárólag regionális feladatokat ellátó típusként pozicionálja, ennek megfelelően készülnek majd belőle kimondottan városi jellegű kivitelek is.

Feketére fényezett motortérajtó nélkül is modern és harmonikus a hátfal. A hátsó szélvédő mérete inkább csak szimbolikus

A fejlesztés során a mérnökök az eredeti Lion’s Intercity hátsó traktusát ötvözték a Lion’s City frontkialakításával, amelynek eredménye egy optimalizált üléskiosztású, mindkét szegmenst jól kiszolgáló jármű lett. A városi és helyközi felhasználásra egyaránt alkalmas újdonság az MAN szokatlanul szűkszavú közleménye szerint egyszerre három korábbi modellt is levált majd a kínálatban, ám ebből a bemutatón csak kettőt neveztek meg: a Lion’s City Ü (A20) és Lion’s City LE Ü (A78) napjai meg vannak számlálva, előbbi gyártása 2021 végén, az utóbbié 2022 végén fejeződik be. A harmadik búcsúzó minden bizonnyal a kifutó Lion’s City háromtengelyes alacsony belépésű kivitele lesz majd. Úgy tűnik tehát, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben ezentúl a Lion’s Intercityből kínál majd alacsony belépésű (low entry) kivitelt a gyártó a Lion’s City helyett, amely megmarad kizárólag teljes hosszban alacsonypadlós (low floor) városi típuscsaládnak.

Előre két felszállósávos utasajtó is kérhető

Vázszerkezeti szempontból az újdonság alapjául a normálpadlós Lion’s Intercity acélváza szolgál, ám a feleslegessé vált szerkezeti elemek elhagyásának és az optimalizált kialakításnak köszönhetően 300 kg-os tömegcsökkenést sikerült elérni, miközben a karosszéria merevsége változatlan maradt, szilárdságilag pedig megfelel az M3/II járműosztálytól felfelé kötelező érvényű ENSZ-EGB 66.02-es borulásvédelmi előírásnak. A Lion’s Intercity LE megkapta a városi típusokból már ismert, kompozit szendvicspanel tetőlemezt is, ami a maga 150 kg-os tömegével mintegy 25%-kal könnyebb, mint egy hagyományos, acél zártszelvényekből készült tetőváz. A helyközi változatok így hosszúságtól függően üresen 11,7, illetve 12 tonnát nyomnak a mérlegen. Opcióként több részre osztott, sérülés esetén gyorsan cserélhető műanyag oldalborítás is kérhető, amivel tovább csökkenthető a jármű önsúlya, ezáltal hatékonyabb lehet az üzemeltetése.

A formatervezők ezúttal is nagy hangsúlyt fektettek a részletekre

Mindegyik kéttengelyes modell legnagyobb megengedett össztömege 19 500 kg, kihasználva az alapvetően a villanybuszok miatt bevezetett, korábbinál nagyvonalúbb szabályozást a tengelyterhelésre vonatkozóan. Mindez a befogadóképességre is jótékony hatással van: a helyközi kivitel legfeljebb 102, a városi pedig akár 107 utast is szállíthat – az impozáns számadatok természetesen a hosszabb verzióra értendőek. Akinek ennél is több férőhelyre van szüksége, annak érdemes megvárnia a háromtengelyes változatot: ennél intercity kialakítás esetén 115, városi konfigurációban pedig 121 fős utaskapacitást ígér az MAN. Az ajtókialakítások terén is megfigyelhető a városiasodás: a normálpadlós verzióval ellentétben a második ajtó minden esetben kétszárnyú. A gyártó által közzétett renderelt képeken a 2-2-0 elrendezésű változat szerepel, a müncheni premieren viszont az 1-2-0 kiosztás mutatkozott be. Harmadik utasajtó az első hírek alapján csak a háromtengelyes városi kivitelekhez lesz elérhető standard felszereltségként. A belmagasság az alacsonypadlós részen kis túlzással katedrálisokat idéz, a jármű elejében 2732 mm a padló és a mennyezet távolsága.

Ez a városi jellegű kivitel utastere, a helyközi forgalomra szánt példányokat magasított háttámlás ülésekkel szerelik

Komoly buszgyártóhoz méltóan az MAN-nél (is) kiemelt figyelmet szentelnek az ergonomikus sofőrkörnyezet kialakítására. Az új típus kettős rendeltetéséhez igazodva két különböző műszerfal közül lehet majd választani: a Lion’s Intercityből származó egység a hosszabb távú járatokhoz passzol jobban, míg városi forgalomhoz a Lion’s City új generációjából kölcsönzött, VDV-ajánlásoknak is megfelelő pult lehet az ideális megoldás. A vezetőülés hosszirányú állíthatósága 50 mm-t nőtt, a kormányoszlop és a vele együtt mozgó műszerfal tengelyirányban 110 mm-es, dőlésszögét tekintve pedig 20°-os tartományban pozicionálható. A buszvezetőnek szánt információk egy nagy felbontású, 4″-os Highline monitoron jeleníthetők meg. A műszerfal bal oldalán egy további monitor telepítésére van lehetőség, ami elsősorban az opciós extraként rendelhető visszapillantó kamerák képének megjelenítésére szolgál.

A városokba szánt változatok a Lion’s Cityből ismert műszerfalat kapják

Az MAN újdonságának az aktív biztonsági elektronikák terén sincs oka a szégyenkezésre: az alapfelszereltség része többek között az ABS, az ASR, a vészfékasszisztens és az ESP is, felárért pedig kanyarodássegéddel, adaptív tempomattal (ACC) és sávelhagyás-figyelő rendszerrel (LGS) egészíthető ki az arzenál. Vészfékezéskor a LED-es féklámpák gyors ütemben villognak, ezzel is felhívva a busz mögött haladók figyelmét a rendkívüli helyzetre. A guminyomás a műszerfalon is nyomon követhető az abroncsnyomás-ellenőriző rendszer (TPM) segítségével. A tervezők természetesen odafigyeltek a passzív biztonságra is: az utastérben minden felhasznált anyag teljesíti a ENSZ-EGB 118.03-as éghetőségi szabályozás követelményeit, a motortéri automata tűzoltórendszer pedig szintén alaptartozék.

Együtt a család: az MAN jelenleg kínált, teljes méretű autóbuszai

A piaci bevezetés a kizárólag dízelmotorra hagyatkozó változatokkal kezdődik, 2023-tól viszont, a városi forgalomra szánt kivitelek bemutatásával egy időben a Lion’s Cityből ismert, automatikus start-stop rendszerrel kiegészített MAN EfficientHybrid hajtásmodullal is elérhetővé válik a típus. Erőforrásként a normálpadlós Lion’s Intercityben már tavaly óta elérhető hathengeres, 9 literes MAN D1556 LOH dízelmotor szolgál majd, a vásárlók háromféle, 280, 330 vagy 360 lóerős (rendre 206, 243, illetve 265 kW) teljesítményszint közül választhatnak. A közreadott műszaki adatlap szerint a D0836 jelű motort az alacsony belépésű modellekhez már nem kínálják. Sebességváltóból kétféle automata egységet ajánl a típushoz az MAN, igény szerint négyfokozatú Voith DIWA.6 vagy hatfokozatú ZF EcoLife 2 választható. Más alternatív hajtásmódokról, például tisztán elektromos vagy CNG-üzemű kivitelről egyelőre nem esett szó.

Valahogy így fest majd a 2024-re ígért háromtengelyes verzió

Az új Lion’s Intercity LE normálpadlós testvéréhez hasonlóan Törökországban, az MAN ankarai gyárában készül majd. Elsőként a kéttengelyes helyközi változatok (Lion’s Intercity LE 12, illetve LE 13) kerülnek gyártásba 2022 januárjában, őket követik egy évvel később a városi jellegű kivitelek, 2024-től pedig a háromtengelyes verzió. Az eredeti Lion’s Intercityből bemutatása óta több, mint 1500 darab fogyott Európa-szerte, a kínálat friss modellekkel való kibővítése pedig új lehetőségeket nyit meg a típuscsalád számára. Ezzel a vezető német buszgyártók háziversenyében most a Setra oldalán pattog a labda – a Daimler-csoport legújabb fejlesztéseinek ismeretében pedig nem lennénk meglepve, ha rövid időn belül meg is érkezne a válasz Neu-Ulmból…

Fotók: MAN Truck & Bus SE

Címkék