Kitekintő

Az új Intouro: költségorientált helyközi busztól a jól felszerelt kirándulóbuszig

Tavaly a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt több európai buszgyártóhoz hasonlóan a Daimler Buses is az interneten kényszerült bemutatni a 2020-as évre tartogatott újdonságait. A csillagos márka tavalyi legfontosabb újdonsága kétség kívül a Daimler csoport első elektromos csuklós autóbusza, az eCitaro G volt, de a Mercedes-Benz Intouro új, harmadik generációja is az elmaradt hannoveri IAA Nutzfahrzeuge kiállítás egyik fő látványossága lehetett volna. A Törökországban gyártott költséghatékony elővárosi-helyközi autóbusz új nemzedékét szeptemberben már röviden bemutatta a gyártó, most azonban újabb információk érkeztek a típusról és a jövőbeli tervekről.

Az alaposabb modellfrissítésen átesett Intouro, amelyet a gyártó közepes távolságú vonaljárati felhasználásra, valamint munkás- és gyermekszállító különjáratokhoz egyaránt ajánl, első körben kétféle kéttengelyes hosszváltozatban vált elérhetővé: a tavaly bemutatott,  az elődmodelltől 40 mm-el hosszabb 12 180 mm hosszú, legfeljebb 55 üléses alapkivitel, és az Intouro M névre keresztelt 13 090 mm-es hosszváltozat már a piaci bevezetés óta rendelhető. A hosszított Intouro 23 cm-el rövidebb mint az elődje, viszont ugyanannyi, maximum 63 ülőhelyet kínál, befogadóképessége alapfelszereltségben 59 fő. Az új M modell tengelytávja is csökkent az előző verzióhoz képest, ami jobb manőverezhetőséget biztosít a a 13 méteres kivitelnek. A négytagú, 860 mm-as padlómagasságú Intouro termékpaletta még idén két új, a 10 745 mm hosszúságú, 47 üléses Intouro K és a kínálat csúcsán elhelyezkedő háromtengelyes, 14 880 mm hosszú, akár 71 utasüléssel is felszerelhető Intouro L változattal egészül majd ki.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Az Intouro számos  alkotórésze már bizonyított a csoport többi járművében. A halogén és bi-xenon fényforrásokkal is választható homlokfali lámpák az utóbbi évek trendjét folytatva a gyártó Arocs teherautójáról származnak. A három részre osztott homlokfal teljes egészében lenyitható.  A szigorúan funkcionális hátfalon a Citaro aktuális generációjának vonásai köszönnek vissza, a hátsó LED-es lámpatesteket is a városi/elővárosi Citaro modelltől örökölte meg a megújult Intouro. Az első és a hátsó szélvédő mögé épített helyzetjelzőket pedig a Tourismotól kölcsönözték.

A motorkínálatban a kéttengelyes változatok erőforrásaként a már jól ismert 7,7 literes Mercedes-Benz OM 936 dízelmotor szolgál 299 vagy 354 lóerős (220, illetve 260 kW) teljesítménnyel. Az 1200 és az 1400 Nm-es legnagyobb nyomatékú motorok igény szerint nyolcsebességes Mercedes-Benz GO 250-8 PowerShift, vagy hatfokozatú ZF EcoLife automata-, illetve hatfokozatú Mercedes-Benz GO 190 kézi váltóval párosíthatók. A háromtengelyes Intouro L a nagyobb, 10,7 literes, 1900 Nm-es csúcsnyomatékú Mercedes-Benz OM 470 dízelmotor 395 lóerős (290 kW) változatát kapja majd,  amely  nyolcfokozatú automatizált váltóval, valamint opcionálisan ZF vagy Voith automataváltóval is választható lesz. A Daimler jövőre opcióban kisfeszültségű, 48 V-on üzemelő, úgynevezett gyenge (mild) hibrid hajtással is elérhetővé teszi a típust. Az Intouro a Mercedes-Benz Citaroban már bizonyított, mindössze 156 kg tömegű hibrid rendszert kapja majd. Az automatikus sebességváltó és a belső égésű motor közé beépített vízhűtéses rekuperációs modul maximális teljesítménye 14 kW, s akár 220 Nm forgatónyomatékot is képes leadni.

Lényeges biztonsági fejlesztésként az Intouro új kiadásában mutatkozott be először az Active Brake Assist 5 (vagy röviden ABA 5) nevű továbbfejlesztett vészfékasszisztens rendszer. A feláras extraként rendelhető, álló és mozgó objektumokat egyaránt felismerő aktív balesetmegelőző elektronika képes automatikusan állóra fékezni az autóbuszt ütközésveszély észlelése esetén. A rendszer rövid és hosszú hatótávolságú radarnyalábok segítségével vizsgálja az autóbusz előtti útszakaszt. Az ABA 5 távolsági radarja elsősorban a két nyomon haladó járműveket és akadályokat érzékeli, maximum 250 méterig, a kerékpárosokat és motorosokat 160 méter, a gyalogosokat pedig maximum 80 méter távolságig képes észlelni. A rövid hatótávolságú radar maximális hatótávolsága 70 méter, amely a jármű előtti útszakaszt és az autóbusz mindkét oldalának környezetét figyeli. Szintén feláras extraként az Intouróhoz is elérhető a Sideguard Assist nevű oldalirányú holttérfigyelő rendszer is.

A típus utastere moduláris felépítésű, felszereltsége szigorúan költségorientált, a helyközi kiviteltől a kirándulásokhoz és rövid utakra szánt kényelmes változatig széles skálát fed le. Az utasülések 210 mm magas dobogón helyezkednek el, amelyek lejtés nélkül futnak végig a leghátsó üléssorig. A megnövelt dobogómagasságnak köszönhetően kerékdobok csak minimálisan nyúlnak bel az utastérbe. Az Intouro fedélzetén a hátsó kétszárnyú ajtóval szemben, vevői igénytől függően lehetőség van kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére is, s ide akár ún. kivehető dobogó is rendelhető 2 pár üléssel. A vásárlók kérésére az Intouro automata és félautomata Revar Zeus kerekesszékes lifttel is felszerelhető. A kerekesszékes utasok beemelését szolgáló szerkezet a hátsó kétszárnyú ajtónál, a legalsó lépcsőfoknál kerül beszerelésre. A vevők az utasülések tekintetében két típus, az Inter Star Eco helyközi, illetve a kényelmesebb Travel Star Eco ülések közül választhatnak. Mindkét változat a Daimler-csoport saját terméke és számtalan kivitelben elérhető.

A modell utasterének hűtésére két megoldást is kínál a gyártó. A klasszikus tetőtéri 32–39 kW hűtőteljesítményű légkondicionálók mellett az utastér hőmérséklet-szabályozására két, egyenként 12 kW összteljesítményű, a Mercedes-Benz Sprinternél is alkalmazott tetőegységen keresztült is lehetőség van, ezt az alternatívát a gyártó  kifejezetten enyhébb éghajlatú régiókba ajánlja. Az Intouro szűkebb pénztárcájú ügyfelek részére természetesen rendelhető szimpla üvegezéssel, légkondicionáló, sőt kalaptartó és légcsatorna nélkül is. Az olcsóbb kiviteleket kívülről is jól fel lehet majd ismerni a krómhatású helyett a karosszériáéval egyező színű hűtőmaszk-imitációról és a második ablakoszlop alatti feketítés hiányáról.

Az Intouro harmadik nemzedékének érkezésével a konszerntárs Setra intercity kínálata is változik. A MultiClass sorozat házon belüli konkurenciát jelentő normálpadlós UL és UL business modelljei ugyanis eltűnnek a kínálatból, az alacsony belépésű (low entry) típusok viszont megmaradnak az ulmi buszgyártó termékpalettáján.

Fotók: Daimler Truck AG

Címkék