Kitekintő

Luxemburgba kerül a háromtengelyes Mercedes-Benz Intouro L első szériája

Érdekes fényképeket közölt a törökországi buszgyártás ügyeiben hagyományosan jól értesült Magazin Ulaşım szakportál. Ezúttal a helyben összeszerelt Mercedes-Benz Intouro sorozat két, eddig hivatalosan még nem bemutatott tagját – az Intouro K nevű midiváltozat normál dízelüzemű alapkivitelét, valamint a kínálat túlsó végén elhelyezkedő háromtengelyes Intouro L változatot kapták lencsevégre a honlap fórumozói.

A kettő közül a nagyobb attrakciót a 14,88 méter hosszú háromtengelyes verzió jelenti, amelyet immár CGI-grafikák helyett valódi fényképen, álcázás nélkül láthatunk. Az Intouro L a 2020 őszén megújult típuscsalád utolsó modellje, amelyet még prezentált részletesen a gyártó, noha korábban a legelső kémfotók éppen erről a kivitelről jelentek meg a szaksajtóban. A műszaki adatok mindazonáltal már ismertek: a csúcs-Intouro legfeljebb 71 utasüléses fedélzetén akár 121 fő is utazhat egyszerre, továbbá ehhez a karosszériához már a nagyobb, 10,7 literes, 395 lóerős (290 kW) Mercedes-Benz OM 470 dízelmotor jár, a váltó pedig kizárólag robotizált (Mercedes-Benz) vagy teljesen automata (ZF, Voith) egység lehet. A háromtengelyes kialakítás egyébként újdonságot jelent az Intouro széria immár három nemzedék óta íródó történetében, korábban ugyanis csak a magasabb presztízsű, Németországban gyártott testvérmodell, az Integro készült ilyen változatban is, ez azonban a legutóbbi modellváltással kikerült a kínálatból.

A Mercedes-Benz hoşdere-i gyárának közelében megörökített fekete fényezésű, 1-2-0 ajtóképletű busz a luxemburgi Régime général des transports routiers (RGTR) közlekedési ernyőcég tavaly júliusban bemutatott, megújult színtervét viseli. A cég zászlaja alatt jelenleg összesen több, mint 1200 autóbusz közlekedik, a képen látható példányt alvállalkozóként a Voyages Emile Weber társaság üzemelteti majd – amely, ha minden igaz, szép csendben már át is vett nyolc példányt a típusból. A járművek a hátfalon látható matrica tanúsága szerint Tempo 100-as vizsgával is rendelkeznek.

A nyújtott változattal ellentétben a 10,75 méter hosszú kompakt Intouro K idén áprilisban már bemutatkozott egy gyári sajtóanyag formájában – sőt, május elején a Mercedes-Benz mannheimi gyárában tartott sajtónapon személyesen is találkoztunk vele -, eddig azonban csak a lágyhibrid hajtású verzióról közölt részletes adatokat a Mercedes-Benz. A törökországi képeken szereplő, hagyományos dízelmotoros, világoskék példányt a gyermekszállításra utaló táblák alapján – hasonlóan a luxemburgi rendeltetésű kocsikhoz – minden bizonnyal főként iskolabuszként használja majd leendő tulajdonosa. A rövid változat csak a kisebbik, 7,7 literes Mercedes-Benz OM 936 erőforrással rendelhető 299 vagy 354 lóerős (rendre 220, illetve 260 kW) kivitelben, az erőátviteli egység pedig a fentieken kívül Mercedes-Benz GO 190 típusú, 6+1 fokozatú kézi váltó is lehet.

Fotók: Magazin Ulaşım/Can Kaya

Címkék