Kitekintő

Hibrid hajtással mutatkozik be a legkisebb Mercedes-Benz Intouro

A 2019-es Év Autóbuszának is megválasztott Citaro Hybridből már ismert, 48 V-os lágyhibrid hajtásrendszerrel felvértezve debütál a Mercedes-Benz Intouro sorozat legkisebb tagja, a 10,75 méter hosszú, kompakt Intouro K. A hibrid hajtás mostantól a típuscsalád valamennyi kéttengelyes, automataváltóval szerelt tagjához elérhető lesz. Az elektromobilitás áttörése a helyközi szegmensben egyelőre továbbra is várat magára, a különböző alternatív fogyasztás- és kibocsátáscsökkentő megoldásoknak viszont a jövőben egyre nagyobb szerep juthat.

A hajtáslánc az Intouro K Hybrid esetében egy 14 kW csúcsteljesítményű és maximálisan 220 Nm nyomatékot leadó, a dízelmotor és a váltó közé beépített, hosszirányban mindössze 8 cm plusz helyigényű villanymotorral egészül ki, amely a fékezések során generátorként működik. A rendszer az ily módon visszanyert villamos energia tárolására szuperkondenzátorokat használ, amelyek jól megfelelnek a rövid távú alkalmazásra: nagy teljesítménysűrűségűek, nem érzékenyek a kiugró energiacsúcsokra és hosszú élettartamuk során jól viselik a gyakori töltést-kisütést. A gyártó elmondása szerint már egyetlen, 50 km/h-ról állóra történő fékezés teljesen feltölti az energiatárolókat.

A tetőn elhelyezett két, 2 Ah összkapacitású szuperkondenzátor-modul által szolgáltatott egyenáramot egy inverter alakítja át a hozzá hasonlóan folyadékhűtéses villanymotor számára váltakozó árammá. Utóbbi a lágyhibrid megoldásokra jellemző módon főként elinduláskor és gyorsítások alkalmával segít be az elsődleges erőforrást jelentő belső égésű motornak, ugyanakkor a maximálisan elérhető teljesítményt nem növeli, ezért a jármű erre vonatkozó adatai megegyeznek a normál dízelmotoros változatéval. A rekuperációs modul a segédberendezések kiegészítő energiaellátását is biztosítja. A rendszer ugyanakkor kizárólag elektromos, lokálisan emissziómentes üzemmódot nem tesz lehetővé, így jellegéből adódóan főként a gyakori megállással-elindulással járó útszakaszokon, vagyis városokban haladva és az elővárosi régiókban jelent majd érzékelhető – a gyártó szerint akár 5%-os – csökkenést a fogyasztásban.

A 48 V-os feszültségen üzemelő hibrid rendszer mindössze 254 kg-ot ad hozzá az új Intouro saját tömegéhez, ezáltal a befogadóképességre tett hatása elhanyagolható, visszafogott méreteinek köszönhetően pedig nincs hatással az utastér berendezésére sem. A rekuperációs modul a hibrid hajtásmodultól függetlenül is elérhető (azonban megléte előfeltétele az utóbbinak), ilyenkor a segédberendezések energiaellátását támogatva tehermentesíti az akkumulátort és a generátort, ezáltal pedig közvetve csökkenti a gázolajfogyasztást is.

Az ajtóelrendezés 1-1-0 vagy 1-2-0 lehet, utóbbi esetben kétféle, a második ajtóhoz beépíthető kerekesszékes lift közül is lehet választani. A busz lehetséges alkalmazhatósága széles spektrumon mozog, a rövidebb verzió a hosszabb karosszériaváltozatokhoz hasonlóan egyaránt specifikálható szerényebben felszerelt vonaljárati vagy bőkezűbben felextrázott, különjáratokra szánt kivitelben is. A járművezető munkahelye a hibrid hajtásrendszerrel szerelt példányok esetében sem különbözik az alapváltozatétól, a sofőrkörnyezet és a műszeregység is azonos, ezáltal nincs szükség külön képzésre sem.

Az új Intouro K elsődleges erőforrásaként a jól ismert 7,7 literes Mercedes-Benz OM 936 dízelmotor 299 vagy 354 lóerős (220, illetve 260 kW) teljesítményszintű változata szolgál. A leendő vásárlók ezt négyféle erőátviteli egységgel párosíthatják: a házon belülről származó hatfokozatú kézi-, és nyolcsebességes PowerShift automataváltó mellett a típus rendelhető ZF és Voith gyártmányú automatával is. A viszonylag rövid tengelytávnak köszönhetően a busz mindössze 18,34 méteres sugarú körön is képes megfordulni, ami az erősebbik motorral párosítva a hegyvidéki szerpentinek ideális kirándulóbuszává teheti a modellt.

A gyári sajtófotókon látható antracitmetál bemutatókocsit egyebek mellett dönthető háttámlás Travel Star Eco utasülésekkel, függönyökkel, fedélzeti WiFi-vel, valamint az akár gyalogosok észlelésére is alkalmas Active Brake Assist 5 (ABA 5) vészfékasszisztens, illetve a Sideguard Assist nevű radaros kanyarodássegéd funkcióval is  felszerelték. A busz hátuljába a Mercedes-Benz OM 936 erőforrás 354 lóerős verziója került 6+1 fokozatú ZF EcoLife 2 automataváltó társaságában.

Az Intouro sorozat jelenlegi, harmadik generációját 2020 őszén mutatta be a csillagos márka, a koronavírus-járványra való tekintettel online formában. Az Intouro M jelű 13,09 méter hosszú változatból a Volánbusz azóta 32 darabot szerzett be, a 12,18 méteres alapkivitelt pedig a hazai forgalmazó által szervezett menetpróba alkalmával tavaly szeptemberben mi is kipróbáltuk.

Fotók: Daimler Truck AG

Címkék