Kitekintő

Ezt hozta volna a Mercedes-Benz idén Hannoverbe

Amint az már május óta köztudott, a koronavírus-járvány miatt idén elmarad az autóbuszos iparág szeptemberre tervezett legnagyobb európai seregszemléje, a hannoveri IAA Nutzfahrzeuge kiállítás. A kialakult helyzethez igazodva több gyártó az interneten kényszerült bemutatni az idei évre tartogatott újdonságait. Így tett a Daimler Buses is, amely már nyáron leleplezte legújabb büszkeségét, az eCitaro csuklós kivitelét, valamint alig két hete a megújult Mercedes-Benz Intourót. A német gyártó most egy rövidebb sajtóanyagban szedte össze, hogy mit lehet tudni az idén debütáló típusairól.

A csillagos márka idei legfontosabb újdonsága egyértelműen a Daimler csoport első elektromos csuklós autóbusza, a Mercedes-Benz eCitaro G, amely hivatalosan júniusban mutatkozott be a szélesebb publikumnak.  Az elsőtől az utolsó üléssorig alacsonypadlós kialakítású eCitaro G karosszériája a belsőégésű motorral szerelt Citaro G-n alapszik, megerősített tetőkonstrukciója pedig az integrált teherviselő sínekkel ellátott, sűrített földgáz (CNG) üzemű Citaro G NGT örököse. A 18,13 méter hosszú csuklós busz három, illetve négyajtós kivitelben is rendelhető. A szóló kivitelből már ismert megoldásokat felvonultató utastérben legfeljebb 146 személynek jut férőhely, a vevő által választott specifikációtól függően. Utasülésből maximum 45 darab helyezhető el a fedélzeten, a befogadóképesség ugyanakkor a villanybuszokra jellemző módon erősen függ a beépített akkumulátorok számától.

A eCitaro G szériakivitelben tolócsuklós kialakítású, a hátsó kocsitestben elhelyezett hajtott tengellyel. Ha különösen nagy teljesítményre és vonóerőre van szükség – például a domborzati viszonyok vagy a nehezebb téli üzemeltetés miatt – extraként két hajtott tengellyel is rendelhető. A kerékagymotorral szerelt ZF AVE 130 portálfutóművet ekkor nemcsak hátsó (C-), hanem középső (B-) tengelyként is alkalmazza a gyártó, így a két hajtott tengely nehezebb körülmények esetén is megfelelő teljesítményt és vonóerő-átadást tesz lehetővé. Emellett a második hajtott tengely további generátorként működve fékezéskor megnöveli az eCitaro G rekuperációs képességét.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Az új villanybusz piaci bevezetésével egy időben válnak elérhetővé – a vontatási akkumulátorok gyors fejlődésének köszönhetően – a korábbinál nagyobb hatótávú kivitelek is. A Daimler Buses a hatótáv növelésére két megoldást kínál: egyfelől még az idén az NMC-akkumulátorok új generációjának használatára állnak át, másrészt pedig feláras megoldásként immár nagy energiasűrűségű és élettartamú szilárdtest (lítium-fém-polimer) akkumulátorokkal is rendelhetők a Mercedes-Benz városi villanybuszai.

A Daimler Buses másik 2020-as európai újdonsága, ahogyan azt a korábban napvilágra került kémfotók alapján egy ideje már sejteni lehetett, a Mercedes-Benz Intouro sorozat új, harmadik generációja. A Törökországban gyártott elővárosi-helyközi autóbusz új nemzedékét szeptember elején már röviden bemutatta a gyártó egy szűkszavú sajtóanyagban, most azonban megérkezett a teljes gyári képsorozat és némi plusz információ is a jövőbeli tervekkel kapcsolatban.

A megújult Intouro, amelyet a gyártó közepes távolságú vonaljárati felhasználásra, valamint munkás- és gyermekszállító különjáratokhoz egyaránt ajánl, eleinte kétféle kéttengelyes verzióban lesz elérhető. A 12 180 mm hosszú, 55 üléses alapkivitel mellett az Intouro M névre keresztelt 13 090 mm-es, 59 utasüléssel szerelt hosszváltozat is már a piaci bevezetés kezdetétől rendelhető lesz – nem véletlenül, ezekre mutatkozik ugyanis a legnagyobb vásárlói igény. Később, várhatóan 2021 őszén érkezik majd a termékpalettán új elemet jelentő rövidebb, 10 745 mm hosszúságú Intouro K és a kínálat csúcsán elhelyezkedő háromtengelyes, 14 880 mm hosszú, akár 71 utasüléssel is felszerelhető Intouro L, amely a tavaly nyugdíjazott Integro háromtengelyes változatának helyét veszi majd át a csillagos márka repertoárjában. Az olcsóbb kiviteleket a jövőben kívülről is jól fel lehet majd ismerni a krómhatású helyett a karosszériáéval egyező színű hűtőmaszk-imitációról és a második ablakoszlop alatti feketítés hiányáról.

A motorkínálatban nincs nagy változás, a kéttengelyes változatok erőforrásaként továbbra is a már jól ismert 7,7 literes Mercedes-Benz OM 936 dízelmotor szolgál 299 vagy 354 lóerős (220, illetve 260 kW) teljesítménnyel, igény szerint nyolcsebességes Mercedes-Benz GO 250-8 PowerShift vagy hatfokozatú ZF EcoLife automata-, illetve hatfokozatú Mercedes-Benz GO 190 kézi váltóval párosítva. A háromtengelyes Intouro L a pletykák szerint a nagyobb, 10,7 literes Mercedes-Benz OM 470 dízelmotor 395 lóerős (290 kW) változatát kapja majd, és csak a nyolcfokozatú automataváltóval lesz választható. Lényeges biztonsági fejlesztésként az Intouro új kiadásában mutatkozik be először az Active Brake Assist 5 (vagy röviden ABA 5) nevű továbbfejlesztett vészfékasszisztens rendszer. A feláras extraként rendelhető, álló és mozgó objektumokat egyaránt felismerő aktív balesetmegelőző elektronika képes automatikusan állóra fékezni az autóbuszt ütközésveszély észlelése esetén.

Az Intouro harmadik nemzedékének érkezésével a konszerntárs Setra kínálata is változik, az információink szerint hamarosan szintén megújuló MultiClass sorozat házon belüli konkurenciát jelentő normálpadlós UL és UL business modelljei ugyanis eltűnnek a kínálatból, az alacsony belépésű (low entry) típusokat viszont jelen állás szerint meghagyják a magasabban pozicionált ulmi buszgyártó kiváltságának.

Fotók: Daimler Buses

Címkék