Kitekintő

Íme, a megújult Mercedes-Benz Intouro!

Amint azt az egyre sűrűbben felbukkanó, alig álcázott prototípusokról készült kémfotók alapján sejteni lehetett, még az idén piacra kerül a Mercedes-Benz Intouro új, harmadik generációja. A Törökországban gyártott költséghatékony elővárosi-helyközi autóbusz alighanem az idei IAA Nutzfahrzeuge kiállítás egyik fő látványossága lehetett volna, ha az októberre tervezett hannoveri seregszemlét a koronavírus-járvány miatt időközben le nem fújják.

A legkorszerűbb aktív balesetvédelmi funkciók is elérhetők lesznek az új Intouróhoz

Az új Intourót így jobb híján egy meglehetősen szűkszavú gyári sajtóanyag keretében mutatja be a csillagos márka, amely sokkal inkább a típushoz elérhető biztonsági funkciókat részletezi, mintsem az egyébként piaci szempontból fontos típuscsalád új nemzedékének ismérveit – ami egyébként a képek alapján kívülről továbbra is inkább egy alaposabb modellfrissítésnek tűnik. A homlokfal arculatát a Tourismo és az Európából már eltűnt Travego turistabuszok új nemzedékéhez igazították, ezáltal karakteresebb lett, a hatalmas fekete hűtőmaszk-imitáció viszont finoman szólva is megszokást igényel. Az akár bi-xenon fényforrásokkal is választható homlokfali lámpák az utóbbi évek trendjét folytatva a gyártó teherautóiról származnak, ám ezúttal nem az Actros, hanem az Arocs típusról kölcsönözték őket. A hátfalról egyelőre nem közölt hivatalos képeket a Daimler Buses, de az eddig napvilágot látott kémfotókon az álcázás alatt nagy vonalakban a Citaro sorozat aktuális generációjának vonásai köszönnek vissza.

Az előző generáció hangulatát viszi tovább a funkcionális utastér

Az elsőként bemutatott kéttengelyes, 55 személy szállítására alkalmas alapváltozat 12 180 mm hosszú, ami 40 mm-es gyarapodást jelent az elődmodellhez képest. Az európai előírásoknak megfelelő 2550 mm-es szélességhez 3365 mm-es magasság társul, 10 mm-rel meghaladva ugyan a korábbi kiadás azonos adatát, de ez fakadhat a légkondicionáló tetőegységének eltérő méreteiből is. A néhány hónappal ezelőtti kémfotók alapján az is tudható, hogy a típusból háromtengelyes változat is készül majd, a tavaly nyugdíjazott német gyártású testvérmodell, az Integro háromtengelyes kivitelének utódjaként.

A Sideguard Assist rendszer működése képekben…

Egy modern helyközi autóbusztól elvárható módon vezetéstámogató biztonsági elektronikák egész sora áll majd a járművezetők rendelkezésére – sok közülük, mint például az ESP, már alapáron jár. Az Intouro új nemzedékében mutatkozik be az Active Brake Assist 5 (vagy röviden ABA 5) nevű továbbfejlesztett vészfékasszisztens rendszer. A feláras extraként rendelhető, álló és mozgó objektumokat egyaránt felismerő aktív balesetmegelőző elektronika képes automatikusan állóra fékezni az autóbuszt ütközésveszély észlelése esetén. Szintén szerepel az opciós listán a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer és az immár utólagosan beépíthető extraként is elérhető, radaralapú Sideguard Assist kanyarodássegéd funkció, amely szükség esetén figyelmezteti a buszvezetőt a jármű jobb oldali holttereiben elhelyezkedő kerékpárosokra, gyalogosokra és a forgalom más résztvevőire.

…illetve a többi közlekedőt érzékelő radarszenzor az új Intouro jobb oldalán

Erőforrásként továbbra is a már jól ismert 7,7 literes, 354 lóerős (260 kW) Mercedes-Benz OM 936 dízelmotor szolgál, nyolcsebességes PowerShift automataváltóval párosítva. Az optimalizált aerodinamikának és az újragondolt, a korábbinál könnyebb karosszériának köszönhetően ugyanakkor a gyártó ígérete szerint a megújult Intouro az előző generációhoz képest akár 3%-kal kevesebb gázolajjal is beéri, további fogyasztáscsökkentő funkciók nélkül. A típust a Daimler Buses egyaránt ajánlja közepes távolságú vonaljárati felhasználásra, valamint munkás- és gyermekszállító különjáratokhoz is.

Fotók: Daimler Buses

Címkék