Magazin

Negyven Intouróval erősít a Horváth Rudolf Intertransport

A Volánbusz után újabb hazai cégnél jelenik meg a Mercedes-Benz alapos modellfrissítésen átesett, közepes távolságú vonaljárati felhasználásra, valamint munkás- és gyermekszállító különjáratokra szánt Intouro modellje: a Horváth Rudolf Intertransport Kft. kereken 40 darabot vásárolt a Daimler törökországi gyárában készülő típusból.

A fuvarozó által megrendelt széria a Volánbusz kocsijaihoz hasonlóan 1-1-0 ajtóképlettel érkezett, viszont a Horváth Rudolf Intourói a volános példányoktól eltérően nem a típus M, azaz 13 méteres, hanem az egy méterrel rövidebb, 12 180 mm hosszú kiviteléből kerültek ki. A buszokba a motorkínálatból a kéttengelyes változatok erőforrásaként elérhető 7,7 literes Mercedes-Benz OM 936 dízelmotor 354 lóerős (260 kW) változata került, amely már megfelel a 2022. év elejétől érvényes Euro 6 E szabályozásnak. A motor 1400 Nm-es legnagyobb nyomatékát 6+1 sebességes Mercedes-Benz GO 190 kézi váltó továbbítja a hátsó kerekekhez.

A társaság új szerzeményei az Intouro új nemzedékének két arculati csomagja közül az olcsóbb változatot képviselik – erről kívülről a hűtőmaszk-imitáció karosszériával azonos színű kerete, a kevesebb krómhatású és lakkfekete díszítés, a halogén – egyébként a Mercedes-Benz Arocs teherautóról származó – homlokfali fényforrások, valamint az egyszerűbb kivitelű, de elektromosan működtethető visszapillantó tükrök árulkodnak. Mindazonáltal ez nem azt jelenti, hogy fapados autóbuszokról beszélünk, hiszen a járművekre a típushoz elérhető klímaegységek közül a nagyobb, 32 kW hűtőteljesítményt biztosító Konvekta légkondicionáló került, de említést érdemel például a feláras extraként rendelhető Sideguard Assist nevű oldalirányú holttérfigyelő rendszer, a kétrétegű thermopan oldalüvegezés, vagy éppen a két lehetséges opció közül a kényelmesebb, Travel Star Eco utasülések is, amelyekből 51 darab került a fedélzetre.

A buszokban a gépkocsivezetők munkáját az éppen az új Intouróban debütált, álló és mozgó objektumokat egyaránt felismerő, ötödik generációs aktív balesetmegelőző  ABA 5 (Active Break Assist 5) vészfékasszisztens rendszer – ami képes automatikusan állóra fékezni az autóbuszt ütközésveszély észlelése esetén -, mellett sávtartó asszisztens, BAS fékasszisztens, kulcs nélküli indítás – a motor gombnyomásra kel életre, de csak akkor, ha a járművezető magánál tartja a többfunkciós digitális kulcsot -, a Mercedes-Benz Tourismo távolsági buszból származó multikormány, elektromos rögzítőfék, eső- és fényérzékelő, valamint automatikus, LED-es menetjelző lámpa is segíti.

Fotók: HRI

Címkék