Kitekintő

Csuklós eCitarókkal bővíti flottáját a luxemburgi Voyages Emile Weber

A 140 éves múltra visszatekintő luxemburgi Voyages Emile Weber társaság kilenc darab csuklós Mercedes-Benz eCitaro G-vel bővítette flottáját a közelmúltban. A több, mint 1000 főt foglalkoztató és 450 autóbuszt üzemeltető vállalkozás flottájában már nem újdonság a csillagos márka tisztán elektromos hajtású típusának megjelenése, hiszen tavaly már vásároltak belőle kilenc darabot, igaz, akkor a szóló kivitelből.

Egészen új arcát mutatja az eCitaro a típus védjegyének számító fekete homlokfal lefóliázásával

A kilenc darab eCitaro G-t a társaság még 2020 elején, a modell hivatalos premierje előtt rendelte meg. Annak ellenére, hogy a típus hivatalosan csak idén nyáron érkezett meg a Daimler Buses európai kínálatába, vevői érdeklődés terén már a premier pillanatában is jól állt, hiszen már előjegyzésben 60 darab kelt el belőle. A rendelésállomány azóta természetesen tovább bővült: szeptemberben Darmstadtból 13, a Franciaország északnyugati részén fekvő rennes-i régióból pedig 59 példányra érkezett megrendelés.

A szóló után a csuklós eCitaro is bemutatkozik a Voyages Emile Weber flottájában

A 18 125 mm hosszú, elővárosi kialakítású csuklós autóbuszok 2-2-2-0 ajtóelrendezéssel érkeztek az üzemeltetőhöz – érdekesség, hogy az első ajtó is lengő-toló kivitelű, ami viszonylag ritka megoldásnak számít. A közel 30 tonnás járművek mozgatásáról a hátsó kocsitestben elhelyezett, ZF AxTrax AVE típusú kerékagymotoros portálhíd gondoskodik, 2 x 60 kW állandó- és 2 x 125 kW csúcsteljesítménnyel. A luxemburgi kocsik esetében a mozgáshoz szükséges energiát egy 12 egységből álló, a gyáriak által “NMC 1”-ként emlegetett Akasol gyártmányú lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid akkumulátorcsomag biztosítja – az eCitaro sorozat tagjai azóta már a szintén az Akasoltól származó, továbbfejlesztett “NMC 2” akkumulátorcsomaggal is rendelhetők, melyben az egyes modulok már 33 kWh kapacitást biztosítanak a korábbi 25 kWh-val szemben. Az egyenként 250 kg tömegű akkumodulokból négy a motortorony alsó részén, további nyolc pedig a tetőn került elhelyezésre. A járművek töltése normál konnektoros töltőoszlopokról, egyenárammal, CCS rendszerű csatlakozóval történik.

A beltér színhasználata jól harmonizál a társaság jellegzetes fényezésével

A megrendelő kívánalmainak megfelelően a 110 fő szállítására alkalmas buszokon az USB-csatlakozók mellett fedélzeti WiFi is található, az utasok pedig bankkártyával is fizethetnek – ez a sokfelé ma már alapvetőnek számító lehetőség idehaza sajnos továbbra is gyakorlatilag elképzelhetetlen a közforgalmú autóbuszokon. Az elegáns fahatású padlóborítással ellátott villanybuszokba szerelt, Inter Star Eco fantázianévre hallgató elővárosi utasüléseket kétpontos biztonsági övvel is ellátták. A gépkocsivezetők munkáját a Sideguard Assist holttérfigyelő kanyarodási asszisztens és a Preventive Brake Assist (PBA) nevű aktív fékasszisztens segédrendszer is segíti.

Fotók: Merbag S.A.

Címkék