Kitekintő

Százhuszonkilenc Citaro G áll forgalomba a vallon TEC kötelékében

A Daimler Truck AG autóbuszos divíziója az utóbbi évek egyik legnagyobb csuklós autóbusz megrendelésének teljesítését kezdte meg Belgiumban: a Daimler Buses nemrégiben adta át annak a 129 darabos csuklós Citaro G flottának az első tagját, amelyet a Transport en Commun  (TEC) vallon közlekedési társaság rendelt meg a csillagos márka haszongépjármű érdekeltségétől.

A 18 125 mm hosszú, részben négyajtós városi, részben pedig háromajtós elővárosi kivitelű járművek  Liège, Mons és Nivelles városokban állnak forgalomba 2021 nyaráig. A 151 fő befogadására alkalmas buszokat a Mercedes-Benz OM 936 típusjelű, 299 lőerős (220 kW), 7,7 literes erőforrásával szerelik, az erőátvitelről 6+1 fokozatú ZF EcoLife automataváltó gondoskodik. A csuklósbuszok kisfeszültségű, 48 V-on üzemelő  úgynevezett gyenge (mild) hibrid hajtással érkeznek, amelyben egy villanymotor és egy belső égésű motor dolgozik együtt. Az automatikus sebességváltó és a belső égésű motor közé beépített vízhűtéses rekuperációs modul maximális teljesítménye 14 kW, és akár 220 Nm forgatónyomatékot is képes leadni. A gyártó szerint ez a kompakt hibrid rendszer és az intelligens Eco Steering elektrohidraulikus szervokormány együtt – amely a hagyományos hidraulikus kormányberendezésektől eltérően csak igény szerint működik, más szóval, akkor amikor a vezető forgatja a kormánykereket – akár 8,5 százalékkal csökkenti a Citaro amúgy is kedvező üzemanyag-fogyasztását.

Az autóbuszok fedélzetén elegáns fahatású padló és szálcsiszolt kapaszkodórendszer fogadja az utasokat, akik vörös műbőr borítású Inter Star Eco utasüléseken foglalhatnak helyet. Az utazóközönség kényelmét a kétrétegű üvegezés mellett fedélzeti WiFi és USB-csatlakozók szolgálják. A kerekesszékes utasok bejutását az utastérbe elektromos működtetésű rámpa segíti a második ajtónál.

A megrendelő kívánalmainak megfelelően a járműveket Sideguard Assist kanyarodási asszisztens segédrendszerrel is felszerelték. A 36 km/óra sebesség alatt aktív, radartechnológián alapuló oldalirányú monitorozó rendszer a beépített szenzoroknak köszönhetően a jármű teljes hosszúságában, 3,75 méter széles tartományban kíséri figyelemmel a jobb oldali sávban zajló eseményeket. Ezen kívül a gépkocsivezetők munkáját a Preventive Brake Assist (PBA) nevű aktív fékasszisztens segédrendszer is segíti. A PBA segédrendszer szintén radar segítségével figyelmeztet a gyalogossal, valamint álló vagy mozgó tárgyakkal való esetleges ütközésére, és automatikusan elindítja a részleges fékezést, ha az baleset veszélye fennáll. Ennek beavatkozási mechanizmusát kifejezetten városi forgalomhoz hangolták, ugyanis az álló utasok testi épségének védelmében a PBA nem hajt végre automatikus vészfékezést.

Fotók: Daimler Truck AG

Címkék