Kitekintő

Hét csuklós eCitaro G állt forgalomba Duisburgban

Hét darab Mercedes-Benz eCitaro G-t állított forgalomba a Duisburg közösségi közlekedési feladatait ellátó Duisburger Verkehrsgesellschaft AG (DVG) társaság. A tisztán elektromos hajtású csuklósbuszok március 1-én álltak szolgálatba a félmillió lakosú észak-rajna-vesztfáliai városban. A beruházás értéke nettó 9,4 millió euró,  ami magában foglalja az autóbuszok töltéséhez szükséges infrastruktúra kiépítését is.

A hét eCitaro G mindegyike Duisburg 934-es jelzésű viszonylatán állt forgalomba, a vonalat március 1-től kizárólag ezek az autóbuszok szolgálják ki. A csuklós villanybuszok vasárnap kivételével 15 percenként, a hét utolsó napján pedig 30 percenként közlekednek az Am Unkelstein buszgarázs és a belváros között.

Annak érdekében, hogy a közlekedési vállalatoknak minél kevesebb fejfájást okozzon a járműparkjuk villamosítása, a Daimler Buses kulcsrakész megoldásokat is kínál, így történt ez a duisburgi beruházás esetében is. Az autóbuszok leszállítása mellett a Daimler Buses biztosította az autóbuszok üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúrát, azaz a kulcsrakész szolgáltatás a tervezés, a szükséges engedélyek beszerzésese mellett kiterjedt a töltőállomások depó hálózatra történő csatlakoztatására, a transzformátor és a kapcsolóberendezések telepítésére, valamint egyéb kapcsolódó kivitelezési intézkedésekre is. A beruházás részeként 7 darab konnektoros töltőállomást és 2 pantográfos gyorstöltő-állomást helyeztek üzembe az Am Unkelstein buszgarázsban, emellett egy mobil töltőberendezést is szállított a gyártó. Az autóbuszokat Daimler Buses Cloudon keresztül összekapcsolták az OMNIPlus ON nevű flottamenedzsment rendszerrel is, amellyel az akkumulátorok pillanatnyi töltöttsége és a busszal megtehető távolság mellett akár a gépkocsi-vezető vezetési stílusa is folyamatosan, valós időben monitorozható. A töltési folyamatokat az IVU Traffic Technologies által kifejlesztett szoftverrel figyelik és ellenőrzik.

A Daimler Buses 2021-ben 333 darab eCitarót értékesített Európában, ezzel a Mercedes-Benz tavaly a harmadik legnagyobb piaci részesdéssel rendelkezett a Solaris és BYD-Alexander Dennis páros után.

A 18 125 mm hosszú, 2-2-2-0 ajtóelrendezésű elektromos csuklósok mozgatásához szükséges vonóerőt a hátsó kocsitestben elhelyezett, ZF AxTrax AVE típusú kerékagymotoros portálhíd szolgáltatja. A duisburgi kocsikban az energiatárolást már a továbbfejlesztett, „NMC 2”-ként emlegetett, tíz egységből álló Akasol gyártmányú lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomag biztosítja, amelynek összkapacitása 330 kWh – az utolsó „NMC 1”-es akkupakkal szerelt eCitarók a Volánbusz tavaly beszerzett villanybuszai voltak. Az egyenként 254 kg tömegű akkumodulokból négy a csuklósok hátuljában, a motortorony alsó részén, további hat pedig a tetőn kerül elhelyezésre.

Az elegáns fahatású padlóborítással ellátott buszokat a megrendelő kívánalmainak megfelelően két kerekesszékes férőhellyel, hat egységből álló biztonsági kamerarendszerrel, valamint kocsirészenként egy-egy beltéri TFT monitorral szerelték. A gépkocsivezetők munkáját a tolatókamera mellett a kanyarodást megkönnyítő Sideguard Assist radaros holttérfigyelő és a Preventive Brake Assist (PBA) nevű aktív fékasszisztens segédrendszer is segíti.

Fotók: Daniel Tomczak / DVV

Címkék