Magazin

Átvette 40 darabos Mercedes-Benz eCitaro-flottáját a Volánbusz

Ünnepélyes keretek között vette át a Volánbusz kedden azt a fővárosi agglomerációba szánt 40 darabos Mercedes-Benz eCitaro flottát, melynek megvásárlásáról a közlekedési társaság még július utolsó napjaiban kötött megállapodást a Daimler Buses hazai képviseletét ellátó Omnibus Hungária Kft.-vel és konzorciumi partnerével, a debreceni Inter Traction Electrics Kft.-vel. A Zöld Busz Program keretében beszerzett járművek nettó 7,35 milliárd forint értékben érkeznek a Volánbusz kötelékébe, beszerzésükhöz és az üzemeltetésükhöz szükséges infrastruktúra kiépítéséhez az Innovációs és Technológiai Minisztérium által felügyelt Zöld Busz Projektiroda közel 6 milliárd forintos támogatást  nyújtott. Az autóbuszok elsőként a szeptember 5. és 12. között megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, majd pedig  a szeptember 25. és október 14. között tartandó Nemzetközi Vadászati és Természeti Világkiállítás látogatóinak biztosítanak kényelmes és környezetbarát utazást. A Volánbusz eCitaróival ezt követően immár állandó jelleggel a Budakeszire közlekedő 22-es, valamint a budaörsi vonatkozású 40-es vonalcsalád járatain találkozhat az utazóközönség 2022 tavaszától.

A közlekedési társaság és konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. a Zöld Busz Program 2020 novemberében elindított, majd május végén zárult első pályázati eljárásában összesen 100 darab tisztán elektromos hajtású autóbusz beszerzésére és a kapcsolódó töltő-infrastruktúra kiépítésére pályázott eredményesen. A Volánbusz az európai szinten ma még mindenképpen jelentősnek mondható villanybusz-flotta beszerzéséhez 14,5 milliárd forint állami finanszírozásban részesült. Ennek köszönhetően az állami busztársaság a budapesti agglomerációba érkező 40 Mercedes-Benz eCitaro mellett – melyek fontosabb technikai jellemzőit ebben az írásunkban ismertettük -, 2022 első negyedévében Székesfehérváron, Győrben, Zalaegerszegen, Szolnokon, Egerben és Szegeden további 60 elektromos autóbuszt helyez üzembe. A vidéki városokban forgalomba állítandó villanybuszokra kiírt tenderek jelenleg még bírálati szakaszban tartanak, ezek eredményhirdetésére is hamarosan sor kerül majd.

Az eCitarók átvételével párhuzamosan elkezdődik a járművek töltési infrastruktúrájának kiépítése is, amelyet a Mobiliti Volánbusz Kft. valósít meg. A fejlesztés elkészültéig a Volánbusz egyes kiemelt rendezvényekkel – többek között az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal – kapcsolatos személyszállítási feladatok során teszteli az autóbuszokat, melyek az így szerzett üzemeltetési tapasztalatok hasznosításával állnak majd forgalomba a közösségi közlekedésben.

Az eseményen Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára elmondta:

 

 

A kormány továbbra is kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a klímasemleges átállás a magyar emberek érdekét szolgálja, és minden felhasznált támogatással élhetőbb, tisztább levegőjű, kevésbé zajszennyezett, egészségesebb környezetet hozzon létre. A zöldebb város megteremtése érdekében az elektromos járművekkel, főként az elektromos buszokkal csökkenthető a helyi szintű károsanyag-kibocsátás. Ezen járművek energiaigényére, forgalomszervezésére és a közösségi közlekedés egyéni közlekedést kiváltó alternatíváinak összekapcsolására azonban kiemelt figyelmet kell fordítani.

Felidézte, hogy a Zöld Busz Programot egy évvel ezelőtt a kezdeményezés demonstrációs mintaprojektje vezette fel, az elsőt Debrecenben tartották, majd ezt követően az elmúlt évben további nagyvárosokban, megyeszékhelyeken végezték el több autóbusz-gyártó elektromos típusának 1-1 hónapon át tartó tesztelését. Kifejtette, a teszteredmények azt mutatják, hogy egy „zöld” busz átlagosan 5000 kg károsanyagkibocsátástól mentesítette a környezetet, a buszok átlagosan a teszt időszak alatt 171 kilométert tettek meg, és kilométerarányosan 60 forinttal volt olcsóbb az üzemeltetésük a dízelekkel szemben. Az első nyolc demonstrációs projekt több mint 2 millió forint üzemanyagmegtakarítást eredményezett a közszolgáltatóknál.

Steiner Attila felhívta a figyelmet arra, hogy a 40 darab elektromos busz forgalomba állításával a tesztidőszak következő szintre emelkedik, valós környezetben, a flottaszintű üzemeltetés tapasztalatait gyűjtik be. A 40 elektromos autóbusz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alatt és az Egy a természettel vadászati és természeti világkiállítás idején szállítja majd az utasokat, a tapasztalatokat értékelik, hogy kamatoztatni lehessen a buszok fővárosi agglomerációban történő forgalomba állításánál – tette hozzá.

Az ITM államtitkára szólt arról is, hogy a buszok beszerzését a Zöld Busz Projektiroda bonyolította. A sikeres pályázatoknak köszönhetően 123 elektromos autóbusz, illetve 4 önjáró trolibusz beszerzése valósul meg 18,37 milliárd forintnyi kormányzati támogatásból, ebből a Volánbusz és a Mobiliti Volánbusz 100 elektromos járművet, és a kapcsolódó töltőinfrastuktúrát tudja beszerezni, és kiépíteni az egész országban.

Kóbor György, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója kifejtette:

A Mobiliti Volánbusz Kft. az e-töltőállomások létesítésével és üzemeltetésével járul hozzá ahhoz, hogy az üzembe álló elektromos autóbuszokat kiszolgáló speciális infrastruktúra rendelkezésre álljon. Ennek érdekében összesen hét helyszínen, közel 100 töltőberendezést fog telepíteni a társaság. A Mobiliti Volánbusz Kft. már megkezdte a kivitelezést, így a most átadott buszok már új, nagykapacitású, 100 kW-os töltőkről veszik fel az energiát. A Hungexpo területén található 20 darab töltőt is a Mobiliti Volánbusz üzemelteti, illetve biztosítja a háttérszolgáltatást és a karbantartást.

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta:

 

 

A Volánbusz a MÁV–Volán-csoport fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban az autóbusz-állomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek forgalomba állításával. Az Európában egyedülálló méretű, 100 darabos e-busz-flotta 5343 tonnányi szén-dioxid-megtakarítást jelent évente a legnagyobb környezeti ártalomnak kitett városokban és a budapesti agglomerációban. A főváros vonzáskörzetébe érkező 40 autóbusznak köszönhetően évente mintegy 1867 tonna a várható kibocsátás csökkenés. Az elektromos autóbuszok mellett közbeszerzési eljárást írtunk ki 164 darab CNG-meghajtású jármű beszerzésére is, ebből 75 darab szintén a budapesti agglomerációban teljesít majd szolgálatot. A Volánbusz 2018 óta tartó flottamegújítási programjának eredményeként idén év végig 1700 korszerű jármű áll forgalomba Magyarország útjain, jövőre pedig közel 800 járművet tervezünk beszerezni.

 

Fotók: MBI/Garamvölgyi Gergely

Címkék