Kitekintő

Scania Interlink HD a Felső-Ausztriai Tartományi Tűzoltóság szolgálatában

A Felső-Ausztriai Tartományi Tűzoltóság, a Landes-Feuerwehrverband Oberösterreich tavaly állított munkába egy Scania Interlink HD típusú, speciálisan felszerelt távolsági buszt. A Scania Austria által szállított autóbuszt elsősorban mobil parancsnoki központként, logisztikai és taktikai műveletekhez, valamint szállítójárműként használják. A 2015-ben bevezetett, multifunkcionális Interlink sorozat tagjai a finnországi Lahtiban készülnek.

Az autóbusz egy több, mint három évtizedig használt távolsági buszt váltott le

Az alapvetően háromtagú Interlink széria HD, azaz High Decker nevű változata a maga 3,6 méteres magasságával a Scania 2015-ben bemutatott sokoldalú helyközi-távolsági típuscsaládjának legmagasabb tagja, a ranglétrán közvetlenül alatta álló MD 3,46, a legalacsonyabb LD kivitel pedig 3,31 méter magas karosszériával készül. Az Interlink sorozat érdekessége, hogy a normál dízelmotoros és CNG-hajtású verziók mellett egyedülálló módon cseppfolyós földgázzal (LNG) működő változatot is gyárt belőle a Scania.

Egy sokoldalú típuscsalád három tagja: Interlink LD, MD és HD (Fotó: Scania)

A felső-ausztriai lánglovagok számára készített 11 méter hosszú, emeltpadlós autóbuszt az Osztrák Tűzoltó Szövetség követelményeinek megfelelően alakították ki. A járművet hathengeres, 13 literes, 410 lóerős (301 kW) Scania erőforrással és  szintén Scania gyártmányú, 12 sebességes Opticruise automataváltóval látták el. A biztonsági asszisztens rendszercsomag többek között adaptív tempomatot (ACC), sávelhagyásra figyelmeztető rendszert, valamint aktív vészfék-rendszert is tartalmaz.

Az autóbuszt minikonyhával és toalettel is felszerelték

A jármű fedélzetén a minél nagyobb lábtér biztosítása érdekében csak 35 utasülés kapott helyet. Az ajtókiosztás a manapság ritkábban alkalmazott, bár az ehhez hasonló különleges rendeltetésű autóbuszok esetében kedveltebb 1-0-1 képlet szerinti, ezzel az ajtóelrendezéssel maximalizálni lehetett a csomagtér méretét. A nagy befogadóképességű csomagtér jól jön, ha különösen nagy méretű tárgyakat kell szállítani.

Az utastérben négy asztal is található, amelyek szükség esetén könnyedén eltávolíthatók egy gyorskioldó mechanika segítségével

Az autóbusz legnagyobb megengedett össztömege 19 500 kg, végsebessége 110 km/h-ra van korlátozva. A szériafelszereltségen túl az autóbuszt kék fényhidakkal, kék villogókkal, szirénával, GPS-nyomkövetővel és 230 V-os feszültség átalakítóval is ellátták.

Fotók: Scania Austria

Címkék