Kitekintő

Scania Interlink HD a cseh védelmi minisztérium szolgálatában

A Scania öt év után szállít ismét autóbuszt a Cseh Köztársaság hadserege számára, ezúttal egy hófehér Interlink HD távolsági busszal bővült a flotta. A cseh védelmi minisztérium kötelékében eddig 7 darab Scania OmniExpress 360 típusú autóbusz szolgált – ez a modell a jelenleg futó Interlink típuscsalád közvetlen elődje. A 2015-ben bevezetett, multifunkcionális Interlink sorozat tagjai a finnországi Lahtiban készülnek.

A cseh védelmi minisztérium vadonatúj Scania Interlink HD autóbusza

A 12 méter hosszú, emeltpadlós autóbusz a cseh védelmi minisztérium követelményeinek megfelelően, a polgári alaptípushoz képest számos változtatással rendelkezik. A jármű fedélzetén a minél nagyobb lábtér biztosítása érdekében csak 44+1 utasülés kapott helyet, az ajtókiosztás pedig a manapság ritkábban alkalmazott 1-0-1 képlet szerinti. Ezzel az ajtóelrendezéssel maximalizálni lehetett a csomagtér méretét, amely így igen tekintélyes mennyiségű, 9,8 köbméternyi poggyászt képes elnyelni. Az átlagon felüli befogadóképességű csomagtér jól jön akkor is, ha különösen nagy méretű tárgyakat kell szállítani – mint például a katonai zenekar hárfája és üstdobja.

Az 1-0-1 ajtókiosztásnak köszönhetően tágas csomagtér húzódik a tengelyek között. A tengelytáv 5900 mm-es

Az új buszt elsősorban nemzetközi protokolláris események kapcsán használják majd, így az extralista összeállításakor a kényelem is lényeges szempont volt. Ennek megfelelően a kocsit egyebek mellett konyhával, kávéfőzővel, hűtőszekrénnyel, 2 monitoros Bosch audio-video rendszerrel és egy összecsukható ággyal is felszerelték. A buszt hathengeres, 13 literes, 410 lóerős (301 kW) Scania erőforrással és Scania Opticruise automataváltóval látták el. A biztonsági asszisztens rendszercsomag többek között adaptív tempomatot (ACC), sávelhagyásra figyelmeztető rendszert, valamint aktív vészfék-rendszert is tartalmaz.

 

Fotók: Scania

Címkék