Kitekintő

Gázüzemű Scania iskolabuszok javítják Gent levegőjét

Négy darab sűrített földgáz, azaz CNG-üzemű Scania Interlink LD iskolabuszt állít forgalomba Gent városa. A környezetbarát jövevények kiöregedett dízelüzemű járműveket váltanak ki, tovább csökkentve ezzel a helyi autóbuszpark károsanyag-kibocsátását a több, mint 200 ezer lakosú belga városban. Az észak Firenzéjének is nevezett település célja, hogy belátható időn belül a teljes, összesen kilenc darabos iskolabusz-flottájának minden tagját új, lehetőleg alternatív hajtásmódú járművekre cserélje.

Interlink LD-díszsorfal közvetlenül az átadás előtt

Az alapvetően háromtagú Interlink sorozat LD, azaz Low Decker nevű változata a maga 3,31 méteres (természetesen CNG-tartályok nélkül értendő) magasságával a Scania 2015-ben bemutatott sokoldalú helyközi-távolsági típuscsaládjának legalacsonyabb tagja (a ranglétrán közvetlenül felette álló MD 3,46, a csúcsot jelentő HD kivitel pedig 3,6 méter magas karosszériával készül), így elsősorban rövidebb távú vonaljárati felhasználásra alkalmas – ilyenek lehetnek például az iskolásokat szállító ingajáratok is. A most átadott, 12 méter hosszú genti iskolabuszok a standard 51 üléses belteret kapják 1-1-0 ajtókiosztással, az utasbiztonság azonban – tekintettel a leendő célközönségre – kiemelt hangsúlyt kap esetükben. Valamennyi utasülés biztonsági övvel rendelkezik, az aktív baleset-megelőzésben pedig komoly szerep jut a holttérfigyelő kameráknak és a tolatókamerának. A buszvezetőt hangjelzés, illetve a műszerfalon és az A-oszlopon megjelenő vizuális jelzések figyelmeztetik a jármű mellett elhaladó gyalogosokra és kerékpárosokra. A buszok a gyermekszállításra vonatkozó előírásoknak megfelelően borostyánsárga jelzőfényekkel ellátott figyelemfelhívó táblákkal is rendelkeznek.

A gyermekszállításra figyelmeztető, villogókkal kiegészített lehajtható tábla

A buszok erőforrásaként a Scania OC09 jelű 9,3 literes, öthengeres gázmotorja szolgál, amely ebben az esetben 280 lóerőt (208 kW) és 1350 Nm maximális nyomatékot ad le. Ennek útra juttatásában ZF gyártmányú, 6+1 fokozatú automataváltó segédkezik. Az Interlink LD azon kevés európai helyközi busztípus egyike, amelyek földgázüzemű motorral is elérhetők, a modellt 2017-ben az Év Fenntartható Autóbusza Díjjal (Sustainable Bus Award 2017) is kitüntették.

A genti városvezetés még 2007-ben tűzte ki célul, hogy 2030-ig legalább 40%-kal mérsékli a közlekedésből származó széndioxid-kibocsátást. Ennek jegyében a város a most átadott négy autóbusszal együtt 11 darab gázüzemű Scania teherautót is rendelt, melyek leszállítására még idén tavasszal sor kerül – az első ilyen járművét, egy daruval felszerelt Scania P340-est még 2016-ban állította hadrendbe a belga város. Ami azt illeti, a gentiek a jelek szerint nem is járnak rossz úton a káros anyagok kibocsátásának megfékezésével: a nitrogén-oxidok mennyiségét például már 20%-kal sikerült csökkenteni a városközpontban elvégzett mérések alapján.

 

Fotók: Scania

Címkék