Kitekintő

Elektromos Scaniákat állít forgalomba a lett SIA Daugavpils satiksme

Újabb környezetbarát Scania Citywide-okkal bővül a lettországi SIA Daugavpils satiksme flottája, ugyanis a tavaly beszerzett 20 darab CNG-hajtású Scania Citywide LF mellé év végéig további 14 darab, 6 szóló és 8 csuklós sűrített földgáz-üzemű, valamint 6 darab tisztán elektromos hajtású szóló griffes márkatárs is érkezik a Scania lengyel üzeméből. A tavalyi beruházáshoz hasonlóan a mostani beszerzések is az európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósulnak meg, a támogatás mértéke ezúttal 12,75 millió euró, azaz átszámítva közel 4,8 milliárd forint.

A szállítások befejezését követően a Daugavpils satiksme köteléke lesz az egyik legmodernebb és legkörnyezetbarátabb közforgalmú járműpark az országban, amelynek mintegy négyötöde újul meg az év végéig, azaz mindössze két év alatt. A két évvel ezelőtt elindított flottacsere programban a közlekedési cég két évtized után 2021-ben vásárolhatott először vadonatúj autóbuszokat a kelet-lettországi Daugavpils helyi viszonylataira. A Scania Citywide-ok mellett az év hátralévő részében még 6 darab Iveco Daily alapokra épülő ROŠERO – P First FCLLI CNG midibusz, valamint két, szintén Iveco Daily eredetű, de már villanyhajtású Feniksbus FBI 83 ME/LE is csatlakozik a társaság gördülőállományához.

Az elektromos Scaniák 2023 júliusában érkeztek meg a Daugava-parti városba a Scania Latvián keresztül, azóta pedig tesztüzemben közlekednek a település helyi vonalain. A buszokat 540 ezer eurós darabonkénti vételáron szerezte be a közlekedési társaság.

A háromajtós, 2-2-2 ajtókiosztású kocsik a Daugavpils satiksme közlése szerint 70 fő befogadására alkalmasak, s a tavaly vásárolt gázüzemű társaikkal szemben nem piros, hanem a hajtás módjára utaló szürkés-zöld fényezést kaptak. A Scania C-sorozatú alvázcsaládjának elektromos, Scania CLF C160EB 4×2 EI BEV változatára épült autóbuszok mozgatásáért egy folyadékhűtéses, kétfokozatú automataváltóval kiegészített állandómágneses villanymotor felel 250 kW-os állandó-, és 300 kW-os csúcsteljesítménnyel.  A járművekbe a svéd gyártónál elérhető legnagyobb, egy 10 modulos, 330 kW összkapacitású Northvolt lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkupakk került, ami legalább 150 kilométeres autonómiát képes kölcsönözni a buszoknak. Az autóbuszok fogyasztása 0,75-1,5 kWh/km között alakulhat a gyári adatok szerint.

A kocsikat éjszakai töltésre (Overnight Charging) optimalizálták, az energiatárolók feltöltésében a lengyel Ekoenergetyka Axon Easy kétkaros depótöltői működnek közre, ezekből négy darabot telepített a lengyel cég a fuvarozó telephelyére.

Címkék