Kitekintő

A Wrightbus járműveivel válik nullemisszióssá az írországi Limerick helyi buszközlekedése

Az elsők között indít kizárólag elektromos hajtású járművekkel végzett autóbuszos városi közszolgáltatást Írországban a sziget nyugati felében található, valamivel több mint százezer lakosú Limerick városa. Az erre a célra beszerzett vadonatúj emeletes villanybuszokat a Wrightbus szállítja, az 55 darabos széria első példányait a napokban adták át.

Limerick területén a helyi közösségi közlekedésért Írország egyik állami tulajdonú autóbuszos szolgáltatója, a Bus Éireann felel, amely az ír közlekedési hatóság, a National Transport Authority (NTA) 54 millió euró (átszámítva bő 20 milliárd forint) értékű beruházásának részeként 55 darab gyorstöltésre is alkalmas Wrightbus StreetDeck Electroliner BEV emeletes villanybuszt állít forgalomba a városban a helyi üvegházhatású gázkibocsátás és zajszennyezés csökkentésének céljával. A Wrightbus ballymenai központjában (Észak-Írország) készült, nem részletezett specifikációjú járművek közül 34 példány már megérkezett leendő üzemeltetőjéhez, a fennmaradó 21 kocsi várhatóan 2025 elején áll majd szolgálatba. A flotta tervezett éves összesített futásteljesítménye meghaladja a 2,1 millió kilométert.

Annak ellenére tehát, hogy az állomány még nem teljes, a limericki villanybusz-közlekedés hivatalos nyitóünnepségét már április 12-én megtartották Eamon Ryan, Írország zöldpárti közlekedésügyi miniszterének jelenlétében a Colbert Station végállomáson. A projekt a 2023 januárjában elindított, hasonló jellegű athlone-i beruházás tapasztalataira és sikereire épít – ez volt az első alkalom Írországban, amikor egy (kis)város helyi közösségi közlekedését kizárólag elektromos hajtású autóbuszokra alapozták.

A limericki elektromos Wrightbus-flotta töltése a Roxboro járműtelepen zajlik majd, az újonnan kiépített töltőinfrastruktúra segítségével. A kizárólag villanybuszokkal végzett szolgáltatás megkezdése előtt a Bus Éireann járművezetői és szerelői több, mint 500 órás átfogó képzésen vesznek részt. A tréning magában foglalja a járművek vezetésével, karbantartásával és üzemeltetésével kapcsolatos ismeretek elsajátítását is.

Fotók: Wrightbus

Címkék