Kitekintő

Két új zéró emissziós típust mutat be a Wrightbus

Egyszerre mindjárt két vadonatúj, lokálisan nulla károsanyag-kibocsátású modell bemutatását is tervezi a héten a Wrightbus az angliai Millbrook Proving Ground járműipari tesztpályán, a Cenex LCV21 (Low Carbon Vehicle) rendezvény keretében. A ballymena-i (Észak-Írország) székhelyű buszgyártó a jövőben tisztán elektromos és hidrogén üzemanyagcellás hajtású változatot is kínál majd frissen újjáélesztett egyszintes városi-elővárosi típuscsaládjából. A sorozatgyártás a tervek szerint 2022 első negyedévében indul.

Az újonnan kifejlesztett környezetbarát autóbuszok – amelyek közül elsőként a hidrogénüzemű változatról közölt fényképeket a gyártó – a hasonló megjelenésű Wrightbus Eclipse 3 utódjaként bevezetett, ám vele ellentétben önhordó konstrukciójú GB Hawk típusra épülnek. A lokálisan emissziómentes változatok GB Kite fantázianéven szerepelnek majd a kínálatban, ezen belül az akkumulátoros villanybusz kivitel az Electroliner, hidrogén üzemanyagcellás hajtású testvére pedig a Hydroliner utónevet kapta (a Neoplan szebb napjaiban ezért alighanem egy combos pert akasztott volna az észak-írek nyakába).

A tetőburkolatok demonstratív céllal maradtak le a bemutatókocsiról, a szériaváltozat nem nélkülözi majd a gépészeti egységeket oldalról eltakaró paravánt sem

A Wrightbus mindkét újdonság esetében 90 fős maximális utaskapacitást említ, ami gyakorlatilag megegyezik a dízelmotoros alapmodellével, ám ennél is ambiciózusabbak a hatótávra vonatkozó ígéretek. A gyártó szerint a tisztán elektromos hajtású verzió 300, míg a hidrogénüzemű akár 640 mérföldes, azaz 480, illetve 1024 kilométeres (!) távolságot is képes lesz megtenni egyetlen feltöltéssel. Ehhez természetesen megfelelően nagy energiatárolási képesség is szükséges, amivel papíron nem is lesz probléma: az Electroliner kivitel a gyártó honlapjára feltöltött információk szerint háromféle, 340, 454 illetve 567 kWh összkapacitású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomaggal lesz elérhető. Töltési metódusként CCS Combo 2 rendszerű plug-in csatlakozó, vagy 450 kW-os pantográfos gyorstöltés közül lehet majd választani; 150 kW teljesítményű konnektoros töltéssel a teljes akkukapacitás 2,5 óra alatt rendelkezésre áll a legkisebb akkupakk esetén.

Az elektromos változatról egyelőre csak a fenti – nem mellesleg balkormányos járművet ábrázoló – látványtervet közölte a Wrightbus

A Hydroliner változat tetőn elhelyezett gáztartályai 35 vagy 50 kg hidrogén tárolására alkalmasak, feltöltésük mindössze nyolc percet vesz igénybe. A hajtásrendszerben pufferként működő lítium-titanát-oxid (LTO) akkupakk összkapacitása a megrendelő igényeitől függően 30, vagy 45 kWh lehet.

A GB Kite sorozat háromféle, 10,9, 11,6 illetve 12,4 méteres hosszváltozatban készül majd. A feltűnő almazöld fényezésű bemutatóbusz egyajtós kivitelben készült 2-0-0 elrendezéssel és a jobb oldalon vészkijárattal, de kérhető 2-2-0 ajtókiosztás is. Szintén opcionálisak a hagyományos visszapillantó tükrök feladatát átvevő kamerák. Az új egyszintes buszok beépülő alkatrészeik mintegy 86%-án osztoznak a korábban bemutatott emeletes változattal, ami nem csak a fejlesztési és gyártási, hanem a fenntartási költségek szempontjából is számottevő spórolást jelent. Mindezek alapján a Forsee Powertől származó vontatási akkumulátorokra és a Voith központi motoros elektromos hajtásrendszerére lehet számítani, ami a hidrogénhajtású verzió esetében Luxfer gyártmányú hidrogéntartályokkal egészül ki, bár ezt hivatalosan egyelőre nem erősítették meg. Az viszont már nyilvános, hogy a buszba a kanadai Ballard Power Systems 70 vagy 100 kW teljesítményű, FCmove típusú üzemanyagcella-moduljait építik.

Ez a leghosszabb, 12,4 méteres karosszériaváltozat

A megszűnéstől két évvel ezelőtt éppen hogy csak megmenekülő buszgyártó nemrég 300 új munkahelyet hirdetett meg, miután jelentős megrendelésekhez jutott brit és ír üzemeltetők részéről. Ezen kívül további 120, eddig ideiglenesen meglévő munkaviszonyt is állandó státuszúra módosítanak a termelés felpörgetése érdekében. A cég ügyvezető elnöke és egyben tulajdonosa, Jo Bamford szerint jelenleg a Wrightbus az egyetlen buszgyártó az Egyesült Királyságban, amely (az emeleteseket is beleszámítva) négyféle zéró emissziós modellt is kínál ügyfeleinek.

Fotók: Wrightbus

Címkék