Magazin

Beolvad a Volánbusz Zrt.-be és megszűnik a Volán Buszpark Kft.

Szeptember végén egyesül a Volánbusz Zrt.-vel és önálló entitásként megszűnik létezni a Volán Buszpark Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., az állami busztársaság flottakezelő for-profit gazdasági társasága. Az egyesüléssel a flottakezelő cég, mint beolvadó társaság beolvad az átvevő társaságba, a Volánbusz Közlekedési Zrt.-be. A Volán Buszpark jelenleg 98,97 %-ban a Magyar Államvasutak Zrt., a fennmaradó 1,03%-ban pedig a Volánbusz Zrt. tulajdonát képezi, alaptevékenységként a Volánbusz Zrt. számára végzett autóbusz-beszerzéssel és in-house autóbusz-bérbeadással foglalkozik – még szűk másfél hónapig.

A Volán Buszpark Kft. jogelődje 2006. július 20-án alakult Alfa Travel Kft. néven. A cég tulajdonosi összetételében és tevékenységében 2016 közepén történt jelentős fordulat, ami a vállalat elnevezésének és székhelyének megváltoztatásával is járt. Az akkor még különálló regionális közlekedési központok járműbeszerzéseinek összefogására és koordinálására létrehozott cég a 2019 októberi országos integrációt követően az immár egységes Volánbusz flottakezelőjeként tevékenykedett. Az azóta végbement járműbeszerzések jelentős részét a Volán Buszpark hirdette meg, rendszerint magával a Volánbusszal párhuzamosan, így a gyakorlatilag közösen beszerzett autóbuszok egyik része a flottakezelő, a másik része pedig közvetlenül a busztársaság tulajdonába került.

A beolvadással a Volán Buszpark Kft. jogalanyisága megszűnik, általános jogutódja az átvevő Volánbusz Közlekedési Zrt. lesz, amely a beolvadást követően 2021. szeptember 30-i hatálybalépési dátummal változatlan néven folytatja eddigi tevékenysége mellett a beolvadó jogelőd tevékenységét is. A fúzió után a Volánbusz jegyzett tőkéje mintegy 8,5 milliárd forinttal 91,2 milliárd forintra, mérlegfőösszege pedig 164,7 milliárdról 230,9 milliárd forintra fog növekedni. Az egyesüléssel a Volánbusz forrásokon belüli kötelezettségei (hitelek, kölcsönök, egyéb kötelezettségek) közel 47,78 milliárd forinttal, 80,5 milliárd forintra ugranak meg, ebből 39 milliárd forintnyi kötelezettség lesz hosszú-, 41,5 milliárd forintnyi pedig rövid lejáratú.

A Volán Buszpark jelenleg 346 darab saját tulajdonú autóbusszal rendelkezik és további 1632 darab buszt lízingel (ebbe már beleértendő a legutóbbi tenderhullám keretében beszerzett, összesen 503 darab vadonatúj két-, illetve háromtengelyes alacsony belépésű elővárosi autóbusz is), teljes járműparkja így összesen 1973 autóbuszból áll, amely teljes egészében a Volánbusz Zrt. flottájának korszerűsítését és az állomány átlagéletkorának fiatalítását szolgálja.

Címlapkép: MBI/Garamvölgyi Gergely

Címkék