Hat és fél milliárd forintos tőkeemelést kap a VOLÁN Buszpark Kft.

Az állami buszbeszerzésekért felelős VOLÁN Buszpark Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. több, mint 6,5 milliárd forintos tőkeemelésével biztosítja a kormány a Volánbusz Közlekedési Zrt. autóbusz-flottájának fejlesztését.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a Volánbusz Zrt. járműállományának megújításának céljából a kormány 2019-ben legfeljebb 6 565 100 000 forintot biztosít tőkeemelés útján a VOLÁN Buszpark Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. finanszírozására. A határozat elrendeli a fenti összeg egyszeri átcsoportosítását a központi költségvetésből, valamint felhívja Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy a biztosított forrás rendelkezésre állását követően gondoskodjon a VOLÁN Buszpark Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tőkeemelés útján történő finanszírozásáról.

2020 tavaszáig, összesen 16,3 milliárd forint értékben, 195 darab Credobus Econellel és 67 darab Inovellel bővül a VOLÁN Buszpark járműállománya (fotó: Kravtex)

A VOLÁN Buszpark Kft., melynek neve a médiában leginkább a buszbeszerzések kapcsán kerül elő, a Volánbusz Zrt. flottakezelő cégeként működő for-profit gazdasági társaság. Üzleti célja alapvetően a Volánbusz Zrt. járműállományának megújítása, míg közép- és hosszú távon hivatalosan hozzá tartozik a buszbeszerzések kapcsán felmerülő finanszírozási problémák kezelése, az állami vagyon megfelelő védelmének biztosítása, a Volánbusz Zrt. versenyképességének javítása, az összehangolt autóbusz-beszerzési stratégia megvalósítása valamint a cég erőforrásaihoz mérten a szolgáltatási színvonal fejlesztése is. A VOLÁN Buszpark Kft. jelenleg 97,64%-ban a magyar állam, 2,36%-ban pedig a Volánbusz Zrt. tulajdonát képezi.

A VOLÁN Buszpark rövid lejáratú hitel-, és kölcsönállománya együtt 6,6 milliárd forintot, a hosszú futamidejűek pedig több, mint 25 milliárd forintot tettek ki a múlt év végén

A VOLÁN Buszpark Kft. tavalyi beszámolója alapján a társaság 601 darab járművel indította a 2018-as esztendőt. Az év során újonnan 220 darab Credo és 31 darab Neoplan, használtan pedig 80 darab Volvo gyártmányú autóbuszt szereztek be, összesen közel 18,5 milliárd forint értékben, ezzel az év végére 931 darabosra hízott a cég rendelkezésére álló flotta. A buszokat közbeszerzési tendereken, alapvetően zárt végű pénzügyi lízingkonstrukcióban, kisebb részben pedig bérlet formájában szerezték be: a 817 lízingelt kocsi mellett 90-et bérlés útján helyeztek forgalomba, a fennmaradó 24 autóbusz pedig a flottakezelő saját tulajdonában van. Idén valamivel kevesebb, összesen 118 darab újonnan beszerzett buszt állított forgalomba a cég, közel 8,3 milliárd forint értékben. Jelen állás szerint jövőre már felpörögnek a beszerzések: 2020 végéig 33 milliárd forint értékben összesen 419 új autóbusz érkezhet a társasághoz közbeszerzési eljárások keretében.

Címlapkép: Soós Botond / Volánbusz Zrt.