Magazin

Jövőre is folytatódik a Volánbusz járműfiatalítási programja

A 2021-es év végéig a tervek szerint további 574 darab új, két- és háromtengelyes, dízelüzemű, helyközi kivitelű autóbuszt szerez be a Volánbusz Zrt. és a társaság flottakezelőjének szerepét ellátó Volán Buszpark Kft. A két vállalat tavaly indított éves járműcsere programot, melynek keretében a hivatalos célkitűzések szerint 2022-ig összesen 3930 darab – dízel, dízel-elektromos hibrid, tisztán elektromos, illetve CNG-üzemű – autóbuszt vásárolnának, ezzel az állami busztársaság teljes járműparkjának 60%-a újulna meg. 

A Volánbusz tervei szerint még az idén megindítja az 574 darab új autóbusz beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárásokat; a tenderek nyerteseivel várhatóan 2021 tavaszán fog szerződést kötni a vállalat. Amint azt korábban már megírtuk, ezek a közbeszerzések 79 darab kéttengelyes normál padlómagasságú, 412 darab kéttengelyes alacsony belépésű, 50 darab háromtengelyes helyközi valamint 33 darab turistabusz beszerzését irányozzák elő. Emellett a Volán Buszparknak és a Volánbusznak jelenleg is folyamatban van két, összesen 204 darab elővárosi csuklós autóbusz beszerzésére kiírt tendere, amelyek jelenleg bírálati szakaszban tartanak.

A Volánbusz 2018 óta meglévő járműállományának mintegy 11%-át cserélte le (Fotó: Volánbusz Zrt.)

A már megvalósult beszerzéseknek köszönhetően az elmúlt két évben 866 új, vagy újszerű autóbusz állt forgalomba a Volánbusznál és jogelőd társaságainál, ezzel sikerült a Volánbusz járműparkjának átlagéletkorát 13 év alá szorítani. A társaság célja viszont hosszú távon az, hogy egyetlen autóbusz életciklusa se haladja meg a 10-12 évet. Ehhez persze szükséges az átlagéletkor radikális, 6 évre, vagy az alá történő csökkentése, ezt célozza a tavaly elindított éves járműcsere program is. Ennek keretében 2022-ig a teljes állami autóbuszpark 60%-át, főként Euro 3-as, vagy annál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású motorral rendelkező autóbuszokat váltanák ki új járművekkel, ezzel az  flotta átlagéletkorát első lépésben 9 évre csökkentenék. A Volánbusz meglévő járműparkjának elavultságát mutatja, hogy az állományban a Credobus típusok után még mindig az Ikarus a második leggyakoribb gyártmány, amelyet a Volvo, a Mercedes-Benz és az MAN követ a sorban. A társaság jelenleg mintegy 6800 darab autóbusszal rendelkezik, ebből 1000 darab helyi feladatokat lát el.

A buszbeszerzések egyik fő ösztönzője az ágazat piacnyitása, de a járműállomány sürgető frissítése és a szolgáltatási színvonal emelése az utazóközönség részéről is elvárás. A Volánbusz helyközi közszolgáltatási szerződéseinek 2019. december 31-i lejárta után újabb két évig változatlan felállásban végezheti a helyközi autóbusz-közlekedés biztosítását az ország teljes területén. A szolgáltatás ezt követő, 10 éves időszakra vonatkozó ellátására az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatot fog kiírni, a sikeres pályázáshoz a társaságnak jelentős fejlesztéseket kell megvalósítania – ez tehát elengedhetetlen a vállalat piaci pozíciójának fenntartása, illetve erősítése szempontjából.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék