Magazin

Több, mint ezer új autóbuszt vásárolna idén a Volán Buszpark Kft.

A hivatalos célkitűzések szerint továbbra is százasával szerezne be autóbuszokat a Volánbusz flottakezelőjének szerepét ellátó Volán Buszpark Kft., derül ki a társaság éves közbeszerzési tervezetéből. A két vállalat tavaly indított éves járműcsere programot, melynek keretében 2022-ig összesen 3930 darab autóbuszt vásárolnának, ezzel az állami busztársaság teljes járműparkjának 60%-a újulna meg. Az eddigi beszerzéseknek köszönhetően a két cég együttesen 2018 óta országszerte 705 új autóbuszt állított forgalomba, további 134 megrendelt jármű – 15 darab háromtengelyes Volvo 8900 LE, 29 darab szóló Neoplan Tourliner turistabusz és 90 darab városi kivitelű Mercedes-Benz Conecto G csuklós  autóbusz – leszállítása pedig jelenleg is folyamatban van.

A Volán Buszpark Kft., melynek neve a médiában leginkább a buszbeszerzések kapcsán kerül elő, a Volánbusz Zrt. flottakezelő cégeként működő for-profit gazdasági társaság. Üzleti célja alapvetően a Volánbusz Zrt. járműállományának megújítása, míg közép- és hosszú távon hivatalosan hozzá tartozik a buszbeszerzések kapcsán felmerülő finanszírozási problémák kezelése, az állami vagyon megfelelő védelmének biztosítása, a Volánbusz Zrt. versenyképességének javítása, az összehangolt autóbusz-beszerzési stratégia megvalósítása valamint a cég erőforrásaihoz mérten a szolgáltatási színvonal fejlesztése is. A Volán Buszpark Kft. jelenleg 97,64%-ban a magyar állam, 2,36%-ban pedig a Volánbusz Zrt. tulajdonát képezi.

A Volánbusz 2018 óta járműállományának mintegy 11 százalékát cserélte le (Fotó: Volánbusz Zrt.)

A Volánbusz meglévő flottájának elavultságát mutatja, hogy a járműállományban a Credobus típusok után még mindig az Ikarus a második leggyakoribb gyártmány, amelyet a Volvo, a Mercedes-Benz és az MAN követ a sorban. A társaság jelenleg mintegy 5500 darab helyközi-, és további 1000 darab helyi feladatokat ellátó autóbusszal rendelkezik. Az eddigi beszerzéseknek köszönhetően a Volánbusz járműparkjának átlagéletkorát sikerült 13 év alá szorítani. A társaság célja viszont hosszú távon az, hogy egyetlen autóbusz életciklusa se haladja meg a 10-12 évet. Ehhez persze szükséges az átlagéletkor radikális, 6 évre, vagy az alá történő csökkentése, ezt célozza a tavaly elindított éves járműcsere program is. Ennek keretében 2022-ig a teljes állami autóbuszpark 60%-át, főként Euro 3-as, vagy annál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású motorral rendelkező autóbuszokat cserélnének le, ezzel az  flotta átlagéletkorát első lépésben 9 évre csökkentenék. A középtávú, a következő 5-6 évre szóló tervekben ezt a számot 7 év alá szeretnék vinni, 2031 végére pedig 5,73 éves átlagéletkor valósulhatna meg. A Volánbusz vezetése ezért évente közel ezer járművet kíván vásárolni, amivel hosszabb távon 10 éves átlagéletkort lehetne elérni a teljes szektorban.

A Volánbusz járműállománya rendkívül heterogén, a vállalat 22 különböző gyártmányt, azon belül is 189 típust üzemeltet, a magyar autóbuszok aránya meghaladja a 61 százalékot. A változatos összetételű járműpark üzemeltetése és karbantartása is nehézkes, több olyan típust üzemeltet a társaság, melynek gyártója már megszűnt, ez problémákat okoz az alkatrész utánpótlás területén. A 15 év feletti autóbuszok üzemeltetése pedig csak magas ráfordítással biztosítható. Az elmúlt időszakban elmaradtak azok a járműfejlesztések és járműcserék, amelyek indokoltak lettek volna. Az elmaradt beszerzések miatt a régiós jogelőd társaságok kénytelenek voltak a túlkoros autóbuszok felújításával biztosítani a megfelelő flottát, ami konzerválta a korábbi állapotot: korszerűtlen, környezetszennyező járművek tovább üzemeltetését. Emellett az integrációt megelőző öt évben a járműpótlás nagyobb része használt járművekből valósult meg, az új járművek aránya akkor nem érte el a 4 százalékot sem.

A Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. tavaly novemberben kötött megállapodást összesen 352 darab Credobus megrendeléséről – 2020 tavaszáig 240 darab Credobus Econell 12 és 112 darab Credobus Inovell 12 érkezett a busztársasághoz (Fotó: Volánbusz Zrt.)

A Volán Buszpark az előzetes tervek szerint 2022 végéig összesen 3200 darab – dízel, dízel-elektromos hibrid, tisztán elektromos, illetve CNG-üzemű – regionális és városi kivitelű autóbuszt szerezne be, megközelítőleg 257,5 milliárd forint értékben. Ez a mennyiség a Volánbusz teljes flottájának csaknem felét képviseli. A flottakezelőnél már tavaly, az akkor futó közbeszerzési eljárásokkal párhuzamosan megkezdődött egy újabb, közel 1000 darabos beszerzés előkészítése a 2020-as évre.

A Volán Buszpark a jelek szerint továbbra is százasával venné a buszokat, többek között az alábbi járművek beszerzése szerepel a tervekben:

 • 412+41 darab alacsony belépésű (low entry) szóló autóbusz
 • 120+20 darab alacsonypadlós (low floor) helyközi (M3/II osztályú) csuklós autóbusz
 • 114 darab alacsonypadlós CNG-hajtású szóló autóbusz
 • 79+8 darab normálpadlós szóló autóbusz
 • 60 darab alacsony belépésű szóló autóbusz
 • 50 darab alacsony belépésű, háromtengelyes szóló autóbusz
 • 44 darab normálpadlós szóló autóbusz
 • 33 darab emelt padlószintű háromtengelyes szóló autóbusz
 • 20 darab szóló alacsonypadlós autóbusz
 • 17 darab elektromos hajtású szóló autóbusz (tapasztalatszerzés céljából)
 • 17 darab alacsonypadlós csuklós autóbusz
 • 10 darab alacsony belépésű, háromtengelyes szóló autóbusz

A magyar buszgyártók szempontjából egyértelműen az alacsony belépésű (low entry) típusokra kiírt tendereknek lesz kiemelt jelentősége, hiszen ebben a kategóriában immár három hazai cég típusa (Credobus, ITK, Ikarus) is verseng az állami megrendelésekért. A normálpadlós buszokra vonatkozó pályázatokon a Credobus Inovellnek teremhet babér. A listából egyébként az is látható, hogy mennyi üzleti lehetőség úszik el azzal, hogy egyes piaci szegmenseket a magyar gyártók teljesen kihagynak a számításaikból.

Év elején 204 darab elővárosi Mercedes-Benz Citaro beszerzése hiúsult meg – 90 darab városi csuklós Mercedes-Benz Conecto viszont érkezik a Volánbuszhoz (Fotó: Daimler Buses)

A fentieken kívül megjelent a Volánbusz saját éves közbeszerzési tervezete is. Ez alapján ismét meghirdetésre kerül az év elején elbukott, háromajtós csuklós autóbuszokra kiírt tender, amelyre ezúttal közel 7,3 milliárd forintot szán az állami busztársaság. A Volánbusz és a Volán Buszpark tavaly (opciókkal együtt) 700 darab autóbusz beszerzését indította meg, az előirányzott mennyiségből végül 486 darab jármű beszerzése zárult eredményesen – az összesen 204 darab elővárosi (M3/II osztályú), háromajtós csuklós autóbusz beszerzése azonban sikertelen lett, mivel az egyetlen érvényes ajánlatot benyújtó induló, az EvoBus Hungária ajánlata meghaladta az eljárásban rendelkezésre álló anyagi fedezet összegét.

A mostani, erőltetett tempójú buszbeszerzések és egy közép-európai szinten versenyképes közlekedési vállalat felépítésének fő ösztönzője az ágazat piacnyitása, de a járműállomány sürgető frissítése az utazóközönség és a szakma részéről is elvárás. A Volánbusz helyközi közszolgáltatási szerződései 2019. december 31-i lejárta után újabb két évig változatlan felállásban végezheti a helyközi autóbusz-közlekedés biztosítását az ország teljes területén. A szolgáltatás ezt követő, 10 éves időszakra vonatkozó ellátására az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatot fog kiírni, a sikeres pályázáshoz a társaságnak jelentős fejlesztéseket kell megvalósítania – ez tehát elengedhetetlen a vállalat piaci pozíciójának fenntartása és erősítése szempontjából.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék