Magazin

Harminc darab újgenerációs Conecto érkezhet a Volánbuszhoz

Részsikerrel zárult a Volánbusz Zrt. tavaly július 24-én meghirdetett, opcióval együtt összesen 105 darab új csuklós autóbusz beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárása. 

A pályázati felhívás két részből állt, közülük az első 30 darab (+ 3 darab opcióban), részben álló utasok számára kialakított, az utasok gyakori mozgását lehetővé tevő területtel rendelkező, M3/I osztályú, „BKK-kék” fényezésű, városi kivitelű agglomerációs csuklós autóbusz, a második pedig 65 darab (+ 7 darab opcióként), főként ülő utasok szállítására alkalmas, M3/II osztályú, „Volánsárga” színben szállítandó elővárosi csuklós autóbusz beszerzésére vonatkozott.

A két részre osztott tender nem hozott teljes sikert, ugyanis az ajánlatok értékelése során a bíráló bizottság csak a városi kategóriában tudott nyertes ajánlattevőt kiválasztani. Az M3/I osztályú, azaz városi kivitelű csuklós buszokra vonatkozó pályázatra két érvényes ajánlat érkezett. Az egyiket a debreceni ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. (ITE), a másikat pedig a Solaris Bus & Coach nyújtotta be. A lengyel buszgyártó az Urbino 18-assal indult, az ITE pedig a Daimler Buses török összeszerelésű, újgenerációs Mercedes-Benz Conecto G autóbuszát ajánlotta meg. Annak ellenére, hogy a Solaris nettó 7 039 919 937 forintos ajánlata 52,7 millió forinttal kedvezőbb volt, a tender ezen részét mégis az Inter Traction Electrics Kft.-nek ítélték oda, mivel a debreceni cég az értékelési szempontok alapján jobb ár-érték arányú ajánlatot tett. Ezzel folytatódik a ITE közvetítésével érkező Conectók térnyerése hazánkban: a cég az elmúlt évben az akkor még különálló regionális közlekedési központoknak és a debreceni DKV-nak, legutóbb pedig a BKV-nak is szállított a török gyártású, részben az ITE debreceni telephelyén készre szerelt típusból. A pályázók által megajánlott összeg magában foglalja a buszok 10 évre vetített élettartam-költségét is.

Pakson összejött a Solarisnak a magyarországi piacszerzés, most azonban alulmaradt a lengyel buszgyártó (Fotó: Solaris)

A tender másik, 65+7 darab elővárosi (M3/II osztályú) csuklós autóbusz beszerzésére irányuló része eredménytelenül zárult. Ezen a pályázaton is volt a jelöltek között háromágú csillagot viselő autóbusz, itt azonban az EvoBus GmbH magyarországi vezérképviselete, az EvoBus Hungária Kft. szerepelt ajánlattevőként – mint később kiderült, ez volt az egyetlen érvényes a benyújtott ajánlatok közül. Mivel az alacsonyabb árfekvésű Conecto G kizárólag négyajtós, városi kivitelben létezik, a háromajtós elővárosi csuklósokra kiírt tenderen a hazai EvoBus képviselet a drágább Citaro csuklós változatával indult. Az importőr nettó 7 032 480 000 forintos ajánlata azonban meghaladta a rendelkezésre álló anyagi fedezet összegét, ezért a bíráló bizottság eredménytelennek nyilvánította a pályázat elővárosi buszokra kiírt szakaszát. Az eljárásban az EvoBus mellett az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. is tett ajánlatot, ezt viszont érvénytelennek minősítették, mivel a Volkswagen-birodalomhoz tartozó cég nem rendezte az ajánlati biztosítékot – ezzel rövid időn belül már a sokadik tenderen hiúsul meg az MAN részvétele formai okok miatt.

Az EvoBus a Mercedes-Benz Citaro G háromajtós kivitelével indult az elővárosi tenderen – eredménytelenül (Fotó: Daimler Buses)

A Volánbusz az eljárás eredményéről szóló tájékoztató hirdetményt a február 10-ig tartó szerződéskötési moratórium lejártát követően teszi közzé, mivel az eljárásban részt vevők ebben az időszakban még jogorvoslattal élhetnek.

A most lezárult városi-, illetve a valószínűleg rövidesen újra kiírásra kerülő elővárosi tender során beszerzésre kerülő járművek mellett hamarosan további csuklós autóbuszokkal fiatalodhat a hazai közforgalmú autóbusz-állomány. Tavaly július 31-én ugyanis az állami busztársaság flottakezelője, a Volán Buszpark Kft. is kiírt egy közbeszerzési pályázatot, amely jelenleg bírálati szakaszban tart. Ennek keretében legalább 120, opcionálisan pedig további 12 darab M3/II kategóriájú elővárosi, valamint 60 darab (+ opcióként további 6) M3/I osztályú városi csuklós autóbuszt vásárolna a cég.

A 30 darab M3/I osztályú, városi kivitelű agglomerációs csuklós autóbusz megrendeléséről szóló megállapodást 2020. március 5-én kötötte meg a Volánbusz Zrt. és  az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft.

Címlapkép: Daimler Buses

Címkék