Újgenerációs Mercedes-Benz Conectók Budapest útjain

Folyamatosan érkeznek a BKV Zrt. Dél-pesti Autóbuszgarázsába a vadonatúj Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbuszok. A mai napon Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere ünnepélyes keretek között átadta a BKV újonnan beszerzett buszainak forgalomba kerülő első 16 darabját.

A főpolgármester beszédében elmondta: „Ugyan ma még nem tart ott a technológia sem, hogy a napi több száz kilométert futó járatokat elektromos járművekkel oldjuk meg, de magam is annak örülnék, ha néhány év múlva Budapesten csak elektromos buszok járnának. Az ide vezető úton mégis fontos lépés a mai, hiszen a megkezdett fejlesztések és az új zöld irányok megjelenése ígéretes jövőt mutat. Szándékunk egyértelmű. Közösségi közlekedést akarunk fejleszteni, levegőminőséget javítani, zöldebb várost teremteni.”

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Budapesten nem csak évről évre nő a közösségi közlekedésben résztvevők aránya, de a felmérések szerint a szolgáltatás színvonala iránti elégedettség is határozott javulást mutat. Ennek érdekében a BKV folyamatosan keresi az új megoldásokat, lehetőségeket, hogy utasai modern, XXI. századi körülmények között, és biztonságban juthassanak el reggelente a munkahelyükre, az iskolájukba, délután pedig haza a családjaikhoz.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A közösségi közlekedés fejlesztésének elsődleges céljait szem előtt tartva, a járműállomány folyamatos megújításának érdekében a BKV Zrt. 2018 végén kezdeményezte 20 darab új szóló, valamint 20 darab új csuklós autóbusz beszerzését. Az opciókkal együtt összesen 100+100 darab autóbuszra szóló, Európai Uniós nyílt közbeszerzési eljárást a hazai gyártású ITK Reform 500 LE típust kifejlesztő Inter Traction Electrics Kft. nyerte meg a most forgalomba álló Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbuszokkal tett ajánlatával. Az első 20+20 darab jármű vételárát a BKV Zrt. Beruházási Tervéből finanszírozta. A beszerzés értéke összesen nettó 18,5 milliárd forint, a szóló buszok esetében nettó 8,2 milliárd forint, a csuklósok esetében pedig nettó 10,3 milliárd forint. Az opciós mennyiséget a BKV 2022. december 31-éig hívhatja le.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A szóló buszok darabonkénti egységára, amely az opcionális tételeket – FUTÁR kompatibilis utasszámláló berendezés és rozsdamentes, szálcsiszolt kapaszkodó rendszer – is tartalmazza, nettó 88 millió forint, a csuklósoké pedig nettó 118 millió forint. Az Inter Traction Electrics eddig összesen 50 darab szóló Conectót szállított a Volánbusz Zrt. flottakezelőjének, a Volán Buszpark Kft.-nek, és további 5 példányt adott át a típus csuklós változatából a debreceni DKV részére.

A Volánbuszhoz 50 darab új generációs szóló Conecto érkezett tavaly tavasszal (Fotó: Volánbusz Zrt.)

A Törökországban gyártott Conecto Next Generation típus egy korábbi széria teljesen újratervezett változata, amely mindössze másfél éve érhető el a piacon. A most leszállított autóbuszok a 12,13 méter hosszú szóló, illetve a 18,12 méter hosszú csuklós járművek esetében is a típushoz elérhető legerősebb motorral vannak felszerelve, a szólókban 7,7 literes, 299 lóerős OM 936, a csuklósokban pedig 10,7 literes, 360 lóerős OM 470 típusú dízelmotor dolgozik, amelyek a jelenleg érvényben lévő legmagasabb Euro 6d-Temp környezetvédelmi besorolással rendelkeznek. Az erőátvitelről mindkét típus esetében négyfokozatú Voith DIWA 6 automata sebességváltó gondoskodik. Az új buszok nem csak a társaság buszállományát fiatalítják, hanem tovább javítva a flotta szén-dioxid kibocsátási mutatóit a főváros levegőjének minőségét is javítják. A járművekbe a legnagyobb választható teljesítményű klímaberendezés került, ami várhatóan a legnagyobb kánikula idején is komfortos szinten tartja az utastér hőmérsékletét. A nagyméretű eltolható ablakok a tavaszi és őszi átmeneti időszakokban segítik a szellőzését.  A szóló járművek 108, a csuklósok pedig 152 személy elszállítására képesek.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az új Conectók Budapest első alacsonypadlós buszait, az 1999-ben és 2001-ben gyártott Ikarus 412-eseket váltják, ennek megfelelően Budapest déli térségében fognak forgalomba állni, így a Dél-pesti Divízió által kiszolgált járatok, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre közlekedő 200E viszonylat utasai jelentős színvonalnövekedésre számíthatnak a közeljövőben.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás, forrás: BKV Zrt.

Címkék