Bemutatók, ITK, Magyar gyártók

Debreceni csillagok – ITK Reform 500LE bemutató

Nagy várakozás előzte meg a múlt év végén a debreceni ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. tizenkét modellből álló, vadonatúj termékcsaládjához fűződő legelső autóbusz premierjét. A Daimler Buses helyi képviseletével, az EvoBus Hungária Kft.-vel együttműködésben kifejlesztett városi típus magyar szempontból a 2017-es év egyik legjobban várt, előre beharangozott buszos újdonsága volt, hiszen nem egy már meglévő jármű továbbfejlesztéséről, hanem egy alapjaiban új termékcsalád bemutatkozásáról volt szó, így sokan kíváncsian várták az eredményt. A magyar cég az egyebek mellett a Mercedes-Benz és Setra márkákat tömörítő EvoBus csoporttal kötött partneri megállapodás értelmében a jövőben Mercedes-Benz járóképes alvázakra építi majd típusait. Az ITK Reform 500LE névre keresztelt újdonságot december 14-én nagyszabású rendezvény keretében mutatták be a sajtó képviselőinek, most pedig mi is ismertetjük a legújabb magyar autóbusz részleteit, a gyártó jövőbeli terveivel együtt.

Elsőként a háromajtós, alacsony belépésű városi modellt mutatta be az ITK

Az EvoBus Hungária Kft. és az ITK Holding Zrt. még 2017 első felében írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot, majd ezt követően utóbbi leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. számos további szerződést kötött annak érdekében, hogy a Daimler Buses csoporthoz tartozó EvoBus GmbH által gyártott Mercedes-Benz járóképes alvázakra saját fejlesztésű autóbuszokat tervezhessen és karosszálhasson. Ezután kezdődhetett meg a termékek fejlesztése, amelynek első kézzel fogható eredménye a decemberben bemutatott 12 méter hosszú, alacsony belépésű városi autóbusz. 2017 márciusában megkezdődött Debrecenben az autóbuszgyártáshoz kapcsolódó oktatási és fejlesztési központ kiépítése is. A körülbelül 5000 m2 alapterületű létesítményben részben a jövőbeli termeléshez szükséges szakemberek (szakmunkások, mérnökök) duális rendszerű oktatásának gyakorlati része folyik, közülük mintegy 170 főt már jelenleg is képeznek. Később Budapestről ebbe a debreceni épületbe költözik az ITK Holding Zrt. kutatás-fejlesztési részlege is. Az oktatás és a járműfejlesztés mellett itt is készülnek majd autóbuszok, bár a nagyobb volumenű termelésre alkalmas gyártóüzem csak a beruházás második szakaszában épül meg. Kezdetben két műszakkal számolva mintegy 300 új autóbusz készülhet évente Debrecenben, ezt később évi 1000-1200 darabra szeretnék felfuttatni Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatójának elmondása szerint. A hazai viszonyok mellett igencsak optimista, bár talán még éppen elérhető számok ezek, noha kizárólag a magyar belpiacra alapozva nem tűnnek reálisnak – a piaci statisztikák alapján a cirka 1000 darabos célkitűzés már mindenképpen exportot is feltételez.

Biztosra megy

Az ITK vadonatúj városi-elővárosi típuscsaládja a Reform fantázianevet kapta, ami kissé szokatlan név egy autóbusznak – hallatán először inkább valamilyen politikai programra gondolna ember. A sajátos elnevezés a gyártó elmondása szerint egyfelől a reformáció 500 éves évfordulója előtt tiszteleg, ezen keresztül pedig részben a komoly kálvinista hagyományokkal rendelkező Debrecen városára is utal, másrészt viszont egy betűszó is egyben: az angol Revolution (forradalom), Evolution (fejlődés), Force/Faith (erő, hit), Optimum/Opportunity (optimum, lehetőség), Reaction (reakció), valamint Motion/Mobility (mozgás, mobilitás) kifejezések kezdőbetűinek összeolvasásával is a legújabb magyar autóbuszcsalád nevéhez jutunk. A típusmegnevezés egészébe pedig természetesen beleláthatjuk az egykor szebb napokat megért hazai buszgyártás megújulását is. A reformáció ötszázadik évfordulója valószínűleg kapóra jött a névadásnál, hiszen valószínűbb, hogy alapvetően azért mégiscsak az alkalmazott műszaki alapok miatt szerepel az 500-as szám a városi kivitel típusjelzésében, elvégre a cívisváros új büszkesége a Mercedes-Benz alacsony belépésű, OC 500LE jelű önjáró alvázára épül. A felépítmény megtervezésében az egykori Ikarus Egyedi Autóbuszgyár dolgozói által alapított, idehaza főként az S91-es midibusz kapcsán ismert Molitus tervezőiroda vállalt kulcsszerepet. A Reform 500LE főtervezője az a Kozák Péter volt, aki nem mellesleg az Ikarus EAG egykori legendás főkonstruktőrének, Torma Lajosnak a szakmai örökségét viszi tovább.

Ikarus EAG-os örökség és német technika kombinációja a legújabb magyar városi autóbusz

Mielőtt közelebbi ismeretséget kötnénk az újdonsággal, tekintsük át gyorsan a külső méretekre vonatkozó száraz számadatokat. Az elsőként bemutatott háromajtós városi kivitel 11 990 mm hosszú, ami takkra megegyezik a közvetlen hazai riválisnak tekinthető Credo Econell 12 hosszával. A busz szélessége 2550 mm, míg magassága a légkondicionáló nélkül 3070 mm. A tengelytávolság az alapkivitel esetében 6030 mm, 2670 mm-es mellső-, és 3290 mm-es hátsó túlnyúlás mellett.

Méretét és felépítését tekintve a Credo Econell CiTY lehet a Reform 500LE első számú hazai vetélytársa

A Reform sorozat formavilágát Fodor Lóránt ipari formatervező művész és csapata álmodta meg, ami jól látszik az átgondolt részleteken: nincsenek felesleges, indokolatlanul a semmiben végződő élek, törésvonalak a karosszérián. Fodor úr a magyar autóbuszgyártás egyik ikonikus designerének számít, olyan típusok fűződnek a nevéhez, mint a már említett Molitus-Rába-Webasto S91 midibusz, a kortalan szépségű Ikarus 489 Polaris, vagy éppen az Ikarus 55, azaz a legendás „faros” vonásait felidéző, retro formavilágú Ikarus 955. A Reform 500LE határozott, egyenes vonalakkal tagolt formaterve mindenképpen érdekes színfolt a jobbára inkább gömbölyű formákkal operáló jelenlegi magyar autóbuszok között. A kor divatjához igazodó, hullámzó övvonal ugyan kissé a Mercedes-Benz Citaro aktuális generációját idézi, a részletmegoldások azonban szinte kivétel nélkül egyediek, összességében pedig alapvetően konzervatív, mégis modern hatású vonalvezetés jellemzi a modellt.

Visszafogott, de modern formavilágot kapott a Reform 500LE, némi Mercedeses áthallással

Vannak ugyanakkor olyan formai stíluselemei is a busznak, melyek a jelek szerint jócskán megosztják a közönséget. A gyártástechnológiai- és térkihasználási szempontból előnyös sík oldalfalak velejárója, hogy a buszoknál egyébként is elkerülhetetlen dobozszerű hatás a Reform esetében fokozottan érvényesül, a széles karosszéria és a kisméretű kerékjárati ívek miatt pedig az első fényképek láttán többen „kiskerekűnek” nézték a buszt, annak ellenére, hogy valójában hagyományos méretű, 22,5″-os kerekeken gördül.

Az optimális felosztású, letisztult homlokfal megjelenése visszafogott, megrajzolásakor jól láthatóan a vonalzó volt a formatervezők egyik legfontosabb segédeszköze. Érdekesség, hogy a lámpafészkek, illetve a szélvédő alatti panel karbonszálas, vagy legalábbis azt imitáló műanyagból készült. A modern műszaki újítások alkalmazásának jegyében a busz teljes egészében LED-es rendszerű világítást kapott: kívül és az utastérben egyaránt alacsony energia- és karbantartás-igényű fénykibocsátó diódák gondoskodnak a világításról. A lámpák süllyesztett beépítésüknek köszönhetően védve vannak a kisebb koccanásoktól, padkázásoktól. Érdekes formai megoldás, hogy a homlokfali fényszórókat optikailag egy rejtett, csak bekapcsolt állapotban látható vékony LED-szalag köti össze. Kérdés, hogy ez a stíluselem a sorozatgyártású kocsikra is átkerül-e majd, vagy pedig csak a bemutatóbusz jellegzetessége marad.

Konzervatív, nyugodt vonalvezetés adja meg a homlokfal karakterét

Profilból az oldalburkolatot alkotó, ragasztott kompozit műanyag- és alumíniumlemezek alsó élének jellegzetes domborítása érdemel említést, ami egy kicsit a Solaris Urbino jelenlegi, sok szempontból etalonnak tekintett generációját juttatja eszünkbe. Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy korántsem öncélú formai bűvészkedésről van szó, hiszen a domborítás a tető hosszanti élein végigfutó légterelő peremmel együtt egyfajta keretet alkot. A második ajtó után az övvonal padlószint emelkedését lekövető íve csempész némi a játékosságot a szögletesség hegemóniájába, a kerékjárati ívek feletti bemélyedések pedig kimondottan finom részletei a formatervnek.

Vajon mennyire lesz szerves része a hazai városok utcaképének ez a forma?

A hátfalnál tetőpontjára hág a szögletes formák dominanciája, a hátsó szélvédő kialakítása és a közel vízszintes LED-csíkokból álló hátsó lámpasor jócskán ráerősít a sarkos jellegre. A hátsó világítótestek a magassági lámpák kivételével nem simulnak bele a karosszéria síkjába, így a hátfali burkolat mélyedéseiben könnyen meggyűlhet a kosz. Az eddigi visszajelzések alapján talán ez a leginkább megosztó része a formatervnek – tipikusan olyan kialakítással van dolgunk, ami egyeseknek nagyon tetszik, másoknak pedig nagyon nem. A homlokfalnál már látott megoldáshoz hasonló logikát követve a hátfalon is találunk egy rejtett LED-csíkot a kötelező lámpák között, ebben az esetben természetesen piros fénnyel. A szélvédő alatt, középen végre hangsúlyosan is megjelenik a Reform típuscsalád egyedi tervezésű, R-betűt formázó logója is, ami azért kisebb méretben ugyan, de az első utasablakok sarkában is látható. A már említett, tető szélein végigfutó él hátulról nézve két csúcsban végződik, leginkább az ötvenes évek amerikai cirkálóinak hangulatát idézve. A motor jelentős hűtésigénye miatt a hátfalon és a karosszéria két oldalán is tekintélyes méretű szellőzőrácsokat kellett helyezni, ami bontja ugyan a formaterv egységét, a zavartalan üzemelés érdekében azonban elkerülhetetlennek látszik az alkalmazásuk.

Megosztó, ám kétségkívül egyedire sikerült a hátfal formája

Bár a prototípust egyelőre még csak a debreceni bemutatón, illetve a sajtóban megjelent képeken láthatta a nagyközönség (gyakorlati utasforgalmi tapasztalat tehát még nincs a busszal), a minőségre elöljáróban garancia lehet, hogy a típus mindenben megfelelt a Mercedes-Benz gyári előírásainak, ezáltal jogosan viselheti a háromágú csillagot is az orrán. A német technika hangsúlyozása alapvető eleme a busz imázsának, hiszen az ITK logójával leghamarabb csak az utastérbe belépve találkozhat az utazóközönség a vezetőfülke ajtaján, illetve a mozgáskorlátozottak számára fenntartott rámpán. A homlokfalon viszont semmi nem utal a magyar vonatkozásra.

A tetőn végigfutó perem az alsó domborítással együtt keretbe foglalja a busz oldalát. Szellőzőrácsokból sincs hiány a motor hűtésigénye miatt

Városi buszhoz illően a felszereltségből nem hiányozhatnak az elektronikus viszonylatjelzők, melyeket ebben az esetben a Bustec szállít. A homlokfali és a bal oldali relációtábla egyaránt alkalmas a járatszám és az aktuális úticél megjelenítésére, míg baloldalt és hátul csak a járatszám tüntethető fel. A karosszéria és a tető keresztcsatornájának kialakításából adódóan a hátsó kijelzőt nem lehetett elszeparálni az utastértől, így az a hátsó szélvédő jobb alsó sarkában kapott helyet. Az Arcol gyártmányú visszapillantó tükrök házai átmenetet képeznek az agyondizájnolt és a spártaian funkcionális között, egy esetleges sérülés esetén a javítási költségük is vélhetően a kettő között helyezkedik el. A pontot az i-re külcsín tekintetében egy látványos dísztárcsa-szett tehetné fel, ha lenne, ezek a kiegészítők azonban sajnos lemaradtak a prototípusról. Végezetül érdemes még kitérni a demóbusz vajszínű fényezésére, ami az utóbbi évek bilikék és fehér bemutatóbuszai után valóságos felüdülést jelent, és egyúttal manapság divatosnak is mondható.

Már csak a kandalló hiányzik

A decemberben bemutatott 12 méteres városi (M3/I járműosztályú) változat 2-2-1 ajtóképlettel rendelkezik, de igény függvényében a típus készülhet akár kétajtós elővárosi kialakításban is, 1-2-0 ajtókiosztással. Ezen kívül az ITK tervei között szerepel egy 470 mm-rel megnövelt tengelytávolságú, a 12,5 méter hosszú helyközi (M3/II osztályú) változat gyártása is, szélesített, ám egyszárnyú utasajtókkal, 1-1-0 ajtóképlettel – információink szerint ez lehet a soron következő változat, amit bemutatnak a nagyközönségnek, várhatóan már az idei év folyamán. Az alváz kialakítása nem teszi lehetővé, hogy háromajtós kivitel esetén a leghátsó ajtó is teljes szélességű legyen, így a városi utazóközönségnek itt be kell érnie a lassabb utasáramlást biztosító félajtóval. Az alacsony belépésű konstrukcióból adódóan az elővárosi, helyközi alkalmazás mellett egyébként is elsősorban a kisebb forgalmú vidéki városok számára lehet optimális választás a Reform 500LE.

A Reform 500LE típuscsalád jellegrajzai, alul a nyújtott, 12,5 méteres helyközi verzió

A bemutatott autóbuszt elektromos működtetésű, finn Tamware gyártmányú utasajtókkal szerelték fel. Közülük az első egy kétszárnyú belső bolygóajtó, a második és a harmadik viszont két-, illetve egyszárnyú külső lengőajtó – ez a szisztéma elsősorban Nyugat-Európában népszerű. Az utasajtók esetében is figyeltek a formai részletekre, az ajtókra helyezett nyitógombok kimondottan elegáns megoldásnak számítanak.

Német Bode gyártmány a második ajtónál található mechanikus rámpa

A Reform 500LE az alacsony belépésű (low entry) konstrukciónak megfelelően a második ajtó vonaláig alacsonypadlós, 340 mm-es belépési padlómagassággal; a térdeplőfunkciónak köszönhetően ez az érték (nyitott ajtóknál) további 70 mm-rel csökkenthető a jobb oldalon. A rendszer az ajtók záródása után automatikusan visszaemeli az autóbuszt alaphelyzetbe. Kimondottan ötletes megoldás a küszöbök alatt elhelyezett, közvetlenül az ajtó előtti járdaszakaszt megvilágító, fehér fényű LED-sorok alkalmazása, amelyek jeges, latyakos időben akár egy jókora hanyatt eséstől is megkímélhetik a buszra felszálló utasokat. A második ajtótól két lépcső vezet az utastér hátsó részébe. A padlószint a magaspadlós részen hátrafelé haladva tovább emelkedik, így a leghátsó ajtónál már három komolyabb lépcsőfokot kell megmásznia a fedélzetre igyekvő utazóközönségnek. A mozgáskorlátozott utasok természetesen nem is itt, hanem a középső ajtónál szállhatnak fel a buszra, ahol kihajtható rámpa segíti bejutásukat az utastérbe. A rámpa hagyományos kézi működtetésű, elektronikus utasbiztonsági reteszekkel ellátva, bár ez a bemutatóbusz véleményünk szerint elbírt volna egy elektromos működtetésű rámpát is. A kerekesszékesek számára kialakított részen kétpontos biztonsági rögzítő heveder, oldaltámasz és külön leszállásjelző gomb is jár a célközönségnek.

Ízléses a kerekesszékesek számára fenntartott hely kivitelezése is

A busz belterével kapcsolatban elöljáróban elmondhatjuk: a képek alapján jelenleg a legkorszerűbb megjelenésű, legízlésesebb utastérrel megáldott magyar autóbusz a Reform 500LE, legalábbis ami a bemutató járművet illeti. A tőlünk nyugatabbra már évek óta nagy divatnak számító, parketta hatású padlóburkolat végre megtalálta az utat a hazai buszgyártásba is, a teljes méretű magyar buszok közül a debreceniek újdonsága alkalmazza először ezt az elegáns megoldást. A padló világosbarna színével kellemes kontrasztot képeznek a szálcsiszolt, natúr fémszínű kapaszkodók, melyek szintén az aktuális divatot követik. A kapaszkodórendszer természetesen sínes rögzítésű, kialakításában több, a korábbi Ikarus EAG típusokból ismerős megoldás is visszaköszön, így például a szembefordított négyes ülések közé bevezetett csövek alkalmazása is jellegzetes Egyedis hagyományokat idéz. A magaspadlós részen nem találunk vízszintes irányú kapaszkodókat, ezek egy-egy zsúfoltabb fordulónál hiányozhatnak, bár erre csak egy éles utasforgalmi teszt adhat majd érdemi választ. Jól sikerült a beltér színeinek összeválogatása, a világosbarna és krémszínű burkolatok párosítása a halvány narancssárga kárpitokkal meleg, otthonos hatást kelt. Minőségi kidolgozásra utal az utastéri dekoritok, illetve a légcsatornák burkolatainak pontos illesztése.

Kilátás a busz hátuljából az alacsonypadlós részre

Egyszerre jelzi a német kapcsolatot és a minőségi megoldásokra való törekvést, hogy alapesetben nem az unásig ismert lengyel Ster, hanem a német Kiel cég utasüléseit szerelik a Reform család városi – és majdani elővárosi – rendeltetésű tagjaiba. A városi kivitelű prototípus 35 fix rögzítésű és további két lehajtható utasüléssel rendelkezik; komoly pozitívum, hogy a jobb takaríthatóság érdekében szinte valamennyi ülőalkalmatosságot az oldalfalakhoz rögzítették. A legfeljebb 56 főnyi álló utast is beleszámolva a Reform 500LE teljes befogadóképessége a bemutatóbuszban alkalmazott üléskonfiguráció esetén 91 fő. A járóköz minimális szélessége gyári adat szerint 510 mm.

A fa hatású padlóborításhoz hasonlóan nyugaton már évek óta nagy slágernek számít a mobil eszközök töltésére alkalmas USB-csatlakozók elhelyezése az utastérben –  ezt az extrát eddig csak külföldi típusokról írt beszámolókban tudtuk megemlíteni, hiszen a magyar buszgyártók egészen mostanáig tartózkodtak az efféle luxus bevezetésétől. Egyelőre az ITK is csak mérsékelt intenzitással állt a témához, hiszen az utastérben mindössze négy darab dupla USB-aljzatot találunk – jobban felszerelt típusokban ma már minden üléspárhoz jár egy -, viszont a buszvezetőnek is jutott két csatlakozó. Úgy tűnik tehát, hogy a debreceniek újdonsága a városi buszok általános kényelmi felszereltségét is megreformálja idehaza, miközben a lassan már alapvetőnek számító kiegészítők sem hiányoznak az extralistáról: a légkondicionáló és a fedélzeti WiFi mellett holttérmentes fedélzeti biztonsági kamerarendszert is találunk a bemutatóbuszban.

Oldalfalhoz rögzített Kiel ülések és USB-csatlakozók – akár egy nyugati buszban

Üdvözlendő megoldás az UWB vonalradiátorok alkalmazása, miként az is, hogy a légcsatornák burkolatán az utasfolyosó irányában is alakítottak ki befúvónyílásokat. A Webasto gyártmányú légkondicionálóra egyébként várhatóan a kevésbé meleg napokon is szükség lesz, oldalanként ugyanis csak két-két ablak nyitható, ráadásul a prototípus kocsi meglehetősen kisméretű elhúzható ablakfelületeket kapott.

Valószínűleg inkább a koncepcióbusz jelleget erősíti az ajtók feletti burkolóelemek szélein található LED-csíkok alkalmazása a leszállási szándék visszajelzésére, viszont kétségkívül ízléses és látványos megoldás. Maguk a leszállásjelző gombok nagyméretűek, viszont számuk első ránézésre kicsit kevésnek tűnik. Elöl az utasfolyosó feletti keresztirányú műanyag panel mélyedésébe integrált 29″-os, Bustec gyártmányú LCD-kijelzőn jelennek meg az utastájékoztató rendszer aktuális közlendői. A tetőn kialakított szellőzők (vészkijáratok) a Mercedes-Benz városi buszaitól megszokott, „letépős” álmennyezet mögött kaptak helyet.

Igen tetszetősek a leszállási szándékot jelző LED-szalagok

A sofőrkörnyezet érdekes kombinációja a hazai és külföldi eredetű alkotóelemeknek a Mercedestől származó kormánnyal, a más autóbusztípusokban is fellelhető gombokkal és kapcsolókkal, valamint a saját tervezésű műanyag panelekkel. A homlokfalon már látott szénszálas hatású műanyagból a műszerfal tetejére is jutott, bár itt ez inkább sufnituning hatást kelt, mintsem látványos formai bravúr – mi ebben az esetben egy kicsit feleslegesnek érezzük, ide ennél kifinomultabb megoldás illene. A vezetőtér gyakorlati ergonómiai jellemzőiről szintén egy utasforgalmi menetpróba után tudunk majd többet mondani, de a képek alapján a kezelőszervek mindenhol kézre állnak, így várhatóan nem lesz vele gond.

Korrekt, átgondolt a buszvezető munkahelye

Német alapok

A Reform 500LE bemutatása konstrukciós szempontból is említésre méltó esemény, hiszen az egykori NABI Sirius után újra van teljes méretű, alvázas városi autóbusz a magyar gyártók kínálatában – korábban ez az építésmód az Ikarus EAG és az Alfa Busz típusai révén hazánkban nagy népszerűségnek örvendett. Ahogy azt már említettük, az ITK legújabb büszkesége az EvoBus csoport spanyol részlege, az EvoBus Ibérica által gyártott Mercedes-Benz OC 500LE típusú járóképes alvázra épül. A kompakt felépítésű, hagyományos szerkezeti szénacél elemekből készült alvázra félig önhordó, rozsdamentes acél vázszerkezetet építenek Debrecenben, a két tengely között az ITK által kialakított padlóváz behegesztésével.

A Reform 500LE műszaki alapjaként szolgáló Mercedes-Benz OC 500LE járóképes alváz (Fotó: Daimler Buses)

A busz mozgatásáról az alvázzal járó, a jármű középvonalában, hosszirányban beépített 7,7 literes Mercedes-Benz OM 936 dízelmotor gondoskodik, kereken 300 lóerő (220 kW) teljesítménnyel. Az 1200 Nm-es maximális nyomaték 1200-1600 ford./perc fordulatszám tartományon áll rendelkezésre. Az erőforrás természetesen Euro 6-os környezetvédelmi besorolású. A megfelelő erőátvitelt 6+1 fokozatú ZF EcoLife AP automataváltó biztosítja, a sebességváltó-házba integrált primer retarder (intarder) segítségével pedig akár 40%-kal nagyobb fékteljesítmény érhető el. A retarder már alacsony fordulatszámon is bőséges fékezőerőt biztosít, kímélve ezzel az üzemi féket a túlzott igénybevételtől. Az idei év folyamán a várható helyközi változat, amely eltérő végáttételezést (i=5,875 helyett i=5,222 módosítással) és az OM 936 erőforrás növelt teljesítményszintű, 354 lóerős (260 kW), 1400 Nm csúcsnyomatékú változatát kapja majd – összehasonlításként, ugyanezt a motorváltozatot találjuk a két kategóriával magasabban pozicionált vadonatúj Mercedes-Benz Tourismo turistabusz alapkivitelében is, a teljes hajtáslánc pedig úgy, ahogy van a Setra egyes MultiClass sorozatú modelljeiből lehet ismerős, így a megfelelő alkatrészellátás külföldön sem jelent(ene) problémát. A motorteret a legújabb hazai előírásoknak megfelelően automata tűzoltó berendezéssel is felszerelték.

Ez pedig itt a busz lelke, a Mercedes-Benz OM 936 dízelmotor álló hengerelrendezésű változata (Fotó: Daimler Buses)

Az első, kormányzott futómű Mercedes-Benz V04 típusú merevtengelyes, oldalanként 1-1 légrugóval szerelt, tárcsafékes kivitel, 7100 kg legnagyobb terhelhetőséggel. A futómű legfeljebb 51°-ban fordítható ki. A hátsó futómű Mercedes-Benz RO 440 típusú, kifejezetten városi, illetve elővárosi autóbuszokhoz kifejlesztett, tárcsafékkel szerelt, középső differenciálműves merev hidas egység, oldalanként 2-2 légrugóval. A hajtott tengely tömege gyári adat szerint 683 kg, maximális terhelhetősége 12 000 kg. A megfelelő tapadásról 275/70 R22,5 méretű Continental gumiabroncsok gondoskodnak. A kormánymű ZF-Servocom gyártmány, a hárombetűs aktív menetbiztonsági rendszerek közül az EBS, illetve az ASR-t is magába foglaló ESP is alapfelszerelésként jár a buszhoz.

Üdv a klubban!

Az ITK nevéhez fűződő új típuscsalád első tagjának bemutatkozásával hivatalosan is új szereplő jelent meg a magyar buszgyártók skáláján, ami a napjainkban gyakorlatilag egyedüli küzdőteret jelentő hazai piac méreteihez képest kimondottan szélesnek mondható. A debreceni cégnek az évtized első felében ugyan volt már egy próbálkozása a buszgyártás terén a Plasma midibusz alapjaira épített, elektromos hajtású Coulomb-bus képében, ezt a prototípust azonban hosszas agonizálást és néhány bemutatót követően elnyelte a feledés homálya. A mostani nekifutás ennél sokkal komolyabbnak tűnik, sőt, a debreceni cég jövőképe a jelenlegi magyar gyártók között egyedülállóan szerteágazó termékpalettát vázol fel – kérdés, hogy a realitások talaján maradva ebből mennyi valósulhat meg, hiszen egy ekkora típusarzenál kifejlesztése nem két forint, még akkor sem, ha a buszok műszaki alapját adó járóképes alváz rendelkezésre áll.

Az alacsony belépésű helyközi változat látványterve

A decemberben bemutatott városi modell után a hírek szerint a kétajtós helyközi változat érkezése lesz a következő lépés, ami kulcsfontosságú lehet a jövőre nézve, hiszen várhatóan ez a szegmens jelentheti majd az alacsony belépésű Reform típuscsalád elsődleges piacát. Ezt a későbbiekben komoly termékoffenzíva követheti: a gyártó elmondása szerint belátható időn belül két- vagy háromtengelyes, normálpadlós intercity, illetve emelt padlószintű, akár háromtengelyes változatban is rendelhető távolsági-turista típussal bővül a kínálat – ez utóbbi kategória már régóta hiányzik a magyar buszgyártók repertoárjából. Tény, hogy az Európa-szerte elérhető főegységekre támaszkodó alvázas építésmód (na meg a várhatóan a buszok orrán díszelgő háromágú Mercedes-csillag) miatt egy alvázra épülő, Magyarországon karosszált turistabusz egy önhordó típusénál reálisabb esélyekkel indulhatna a hazai magánüzemeltetők kegyeiért is. A turistabusz-gyártás azonban valóban a szakma csúcsát jelenti, és több jónevű külföldi gyártón is kifogott már. A távlati terveket megtestesítő típusokról egyelőre csak egy elnagyolt vázlatot közölt a gyártó, amint bővebb információhoz jutunk róluk, természetesen megosztjuk olvasóinkkal. Valószínű, hogy ezen modellek technikai alapját a Mercedes-Benz OC 500RF jelű járóképes alvázcsaládja adhatja majd.

Ismét készülhetnek turistabuszok Magyarországon? Balra a turista, jobbra az intercity típus vázlata

Az ITK mindezeken kívül elektromos hajtású, akár speciális rendeltetésű típusokat is gyártana 8-12 méteres hossztartományban, de építenének 9-21 személyes minibuszokat a népszerű Mercedes-Benz Sprinter és Viano kisáruszállítók alapjaira is, dízel- vagy villanymotoros kivitelben egyaránt. Komoly hiányosság ugyanakkor a cég egyelőre csak vízióként létező termékpalettáján, hogy teljes hosszban alacsonypadlós (low floor) városi modell várhatóan nem lesz a kínálatban, mivel ehhez az építésmódhoz alkalmas alvázat a Mercedes nem kínál, és csuklós változatok gyártása sem szerepel a tervekben – ezek hiányában nem valószínű, hogy a hazai nagyvárosok közösségi közlekedésének meghatározó, kizárólagos szereplőjévé tud válni az ITK a közeljövőben. A sajtóbemutató óta eltelt bő két hónap alatt nem érkezett hír a városi prototípus első utasforgalmi tesztjének időpontjáról sem, pedig így tudná valós üzemi körülmények között is megmutatni a képességeit a típus. Az első próbafutásra mindazonáltal feltehetően Debrecenben kerül majd sor.

A Reform 500LE prototípusa az Inter Traction Electrics Kft. épülete előtt

Az eddigi egyetlen elkészült ITK Reform 500LE fogadtatása idehaza egyértelműen pozitív, ami jó példája annak, hogy az igényesen kialakított belső tér és a korszerű megoldások alkalmazása milyen kedvezően tud hatni egy-egy új autóbusztípus megítélésére. A sorozatgyártás beindítását március végére, április elejére ígéri a gyártó. Információink szerint a frissen bemutatott modell iránt a hazai üzemeltetők részéről és külföldről is van már érdeklődés, bár hozzá kell tennünk, hogy idáig már sok magyar fejlesztésű, később prototípus szinten megrekedt típus eljutott – kérdés, hogy az ITK Holding képes lesz-e legalább részben megvalósítani a grandiózus terveket, és nem csak nevében, hanem akár a külföldi eladások terén is megreformálni az egykor szebb napokat látott magyar autóbuszgyártást.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

 

Fotók: Inter Traction Electrics Kft.

Címkék