Magazin

Év végéig 135 vadonatúj Mercedes-Benz Conecto érkezik a BKV-hoz

Bolla Tibor, a Budapesti Közlekedési Zrt. vezérigazgatója szerdán ünnepélyes keretek között aláírta azt a szerződést az EvoBus hazai képviseletét ellátó Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amelynek keretében 50 szóló és 50 csuklós új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban.

A BKV még tavaly nyáron hirdetett közbeszerzést 50 szóló és 50 csuklós kivitelű autóbusz tartós bérlés formájában történő beszerzésére. Az eljárásban egyedüli érvényes ajánlattevőként az Omnibus Hungária és az Inter Tan-Ker City Kft. konzorciuma lett a befutó – a tenderről bővebben itt írtunk.

A BKV közleménye kiemeli, hogy ebben a nehéz és mindenki számára megterhelő időszakban is mindent megtesz az általa nyújtott szolgáltatás színvonalának növelése érdekében, hogy a közösségi közlekedés népszerűsítése révén a lehető legnagyobb mértékben járuljon hozzá a főváros mobilitásának fenntarthatóságához.

Ahhoz, hogy Budapest közösségi közlekedése a globális kihívások mellett is működőképes és egyben versenyképes is maradjon, szükséges a járműpark mielőbbi megújítása. Ennek a törekvésnek megfelelően folytatódik a közlekedési cég buszflottájának fiatalítása. A várhatóan még idén forgalomba álló – bérleti konstrukció keretében érkező – 100 új Mercedes-Benz Conecto több idősebb – akár 30 éves – buszt vált ki. A most megkötött bérlés időtartama 96 hónap, amely változatlan feltételekkel további 24 hónappal meghosszabbítható.

A BKV tervei szerint 2022 végén további 35 darab saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd a cég kötelékében. Ezeket a járműveket egy korábban megkötött keretszerződés terhére szerzné be a cég, amely opciókkal együtt összesen 200 darab Mercedes-Benz Conecto lehívását teszi lehetővé 2022. december 31-éig – a közlekedési vállalat a szerződés adta lehetőséggel élve mostanáig 89 kocsit vásárolt az opciós keretből. Az idén így szolgálatba kerülő, összesen 135 darab autóbusz az első ütemét képviseli annak a megújulási folyamatnak, amely révén a társaság a fenntartható fejlődés pályájára kívánja állítani a főváros járműgazdálkodási stratégiáját.

A BKV Zrt. vezetése bízik abban, hogy a közös célok – az utazóközönség mindenek felett álló igényeinek – figyelembevételével, olyan – a partnerei és az érdekelt felek számára – kölcsönösen előnyös megállapodások születhetnek, amelyek segítségével az elkövetkezendő időszakban is elhárulnak majd az akadályok a flotta további modernizálására vonatkozó kezdeményezések elől.  A társaság emellett közölte, hogy a jelenlegi nemzetközi helyzetben a járművek ellátását a beszállítások nehézségei érdemben továbbra sem befolyásolják, a járműkiadást ellehetetlenítő körülmény  pedig eddig nem jelentkezett, s a közösségi közlekedés stabilitása biztosított.

Címlapkép: Garamvölgyi Gergő

Címkék