Magazin

Száz darab új autóbuszt szerezne be a BKV tartós bérlés formájában

A Budapesti Közlekedési Zrt. 50 szóló és 50 csuklós kivitelű autóbuszt szerezne be  tartós bérlés formájában, derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent ajánlattételi felhívásból.  Az 50 + 50 darabos alapmennyiségen felül mindkét rész 15 – 15 darabos opcionális keretet is tartalmaz. Eredményes közbeszerzés esetén a bérlés időtartama 96 hónap lenne, amelyet változatlan feltételekkel további 24 hónappal lehetne meghosszabbítani. Fontos megjegyezni, hogy a közbeszerzési eljárás feltételes, azaz az ajánlattételi határidő lejártát követően a közlekedési cég eredménytelenné is nyilváníthatja a tendert, amennyiben a fővárosi önkormányzat nem biztosítja a szerződés finanszírozásához szükséges forrásokat.

A két részre osztott tenderkiírás szerint 50 ( + opcióban 15) darab háromajtós, M3/I osztályú (városi) szóló, valamint szintén 50 (+opcióban 15) darab négyajtós, M3/I osztályú csuklós autóbuszt bérelne a budapesti közlekedési cég 96+24 hónap időtartamra. Alapfeltétel, hogy az új autóbuszoknak teljes hosszban alacsonypadlós kialakítással és légkondicionált utastérrel  kell rendelkezniük. A 70.000 km/év ±25% futásteljesítmény intervallumban üzemeltetendő járművek rendelkezésre állásával kapcsolatosan éves szinten minimálisan elvárt járműkiadási arány a szerződés hatályba lépésétől számított első 4 évben 94%, az 5-6. évben  90%, a 7-8. évben  88%, az opciós időtartam ideje alatt pedig 85%. A nyertes ajánlattevőnek a szerződés teljes időtartamára a járműveket érvényes műszaki vizsgával, kötelező gépjármű felelősségbiztosítással és legfeljebb 10% önrészt tartalmazó, minimálisan tűzkárra vonatkozó CASCO biztosítással is el kell látnia. Az autóbuszok fenntartásával kapcsolatos kisebb költségeket (kopó-fogyó alkatrészek cseréjét) a BKV, míg a nagyobb költségeket, a járművek természetes elhasználódásból eredő meghibásodásainak kijavításához szükséges alkatrészek, valamint a fődarabok felújításának, vagy cseréjének és a vázszerkezet javítását szükségessé tévő javítások költségeit az ajánlattevő viselné.

A közbeszerzési eljárásban csak olyan ajánlattevők nyújthatnak be ajánlatot, amelyek a hirdetmény feladásától visszafelé számított 72 hónap során rendelkeznek összesen legalább 15 darab M3/I. kategóriájú, 100%-ban alacsonypadlós, európai, EU vagy EFTA tagállamokban forgalomba helyezett autóbusz értékesítésére vagy legalább egybefüggő egy év időtartamú bérletére vonatkozó referenciával. Továbbá a pályázat teljesítésére csak azok a cégek tehetnek ajánlatot, akinek árbevétele a megelőző üzleti évben – általános forgalmi adó nélkül – elérte az első rész  esetén a 400 millió, a második rész esetén pedig a 600 millió forintot.

Az ajánlati kötöttség 1 hónap, azaz a közbeszerzési felhívás felbontástól számított 1 hónapig kötelezi a nyertes ajánlattevőt ajánlata fenntartására. A tender részeire külön-külön is lehet pályázatot benyújtani. Az ajánlattételi határidő szeptember 17-e.

Címlapkép: MBI/Garamvölgyi Gergely

Címkék