Öt pályázó tehet ajánlatot a BKK C2, C3 és C4 járatcsoportjainak üzemeltetésére

Összesen öt érvényes részvételi jelentkezés érkezett azokra a jelenleg az ArrivaBus Kft. által kiszolgált közforgalmú autóbuszvonalak üzemeltetésére vonatkozó, részvételi felhívással induló, összesen 150 (+ opcióban 45) darab autóbusszal teljesítendő pályázatokra, melyeket a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződések kiváltása írt ki még szeptember végén.

Az érintett járatcsoportok (C2, C3, C4) üzemeltetési jogait az ArrivaBus Kft. még 2013-ban nyerte el 10 évre, a 2015 és 2025 közötti időszakra vonatkozóan. A lejáró szerződések 2025 májusától történő kiváltására a BKK 50 darab szóló és 50-50 csuklós autóbusszal teljesítendő közszolgáltatási pályázatokat hirdetettet meg összesen 10 350 000 + 15 % opció kocsikilométer/év futásteljesítménnyel. A három részvétel felhívással induló tárgyalásos közbeszerzése 5-5 részvételi jelentkezés érkezett ugyanazon ajánlattevőktől, nevezetesen az osztrák többségi tulajdonú Blaguss Agora Hungary Kft.-től, B Euro Car Kft.-től, az esztergomi székhelyű Guzkó Kft.-től, az Inter Tan-Ker City Kft.-től, valamint a jelenlegi szolgáltatótól, az ArrivaBus Kft.-től. Mivel mind az öt gazdálkodó szervezet jelentkezése megfelelt az eljárás követelményeinek, a tender következő szakaszában a BKK ezeket a cégeket hívta fel ajánlattételre.

Ajánlatot csak teljes hosszban alacsonypadlós kialakítású, légkondicionált, a „kor elvárásainak megfelelő” felszereltségű autóbusz típusokkal lehet tenni. A bírálati szempontok sorában első helyen az ajánlati ár szerepel (súlyszám: 90), de a környezettudatosság jegyében 10-es súlyszámmal szerepet kapnak a környezetvédelmi szempontok is: a hagyományos Euro 6-os dízelmotoros típusok mellett alternatív hajtásrendszerű autóbuszokkal is lehet pályázni, pluszpont jár a hibrid, illetve CNG-hajtásért. Az új megállapodásokat a tervek szerint a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is tíz évre kötné a fővárosi közlekedésszervező, további két éves meghosszabbítási lehetőséggel.

Címkék