2025-ben legalább 50 elektromos busz áll forgalomba Budapesten

Egy újabb, ezúttal kizárólag tisztán elektromos hajtású járművekkel biztosítható szolgáltatásmegrendelésre vonatkozó tárgyalásos közbeszerzés csatlakozott amellé a szeptember végén meghirdetett három felhívás mellé, amelyeket a jelenleg az ArrivaBus Kft. által, 240 autóbusszal teljesített, 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződések kiváltására írt ki a Budapesti Közlekedési Központ. Az 50 darab, valamint opcióban további 15 darab elektromos autóbusszal ellátandó közszolgáltatási feladatra a BKK 144 hónap időtartamra vonatkozóan kötné meg a megállapodást a nyertes ajánlattevővel.

Az október 25-én, szerdán megjelent ajánlati felhívásban szereplő szolgáltatást 50 darab szóló elektromos autóbusz forgalomba állításával kell teljesíteni. A buszok általános üzemeltetésén (vagyis a járművek karbantartásán és a járművezetők alkalmazásán) kívül az elektromos töltőinfrastruktúra kialakítását, illetve üzemeltetését is a leendő szolgáltatónak kell biztosítania.

A pályázati felhívás szerint a feladat ellátására kizárólag csak elektromos járművel lehet pályázni, az érintett járatcsoport járműigénye a 3 millió kocsikilométer/év + 15 % opció teljesítmény vonatkozásában 50 darab autóbusz. Az ajánlati felhívás ezen kívül magában foglal egy 15 darabos opciós mennyiséget is, 900 ezer + 15 % opcióéves vonali kocsikilométer teljesítménnyel. A szolgáltatáshoz kapcsolódóan a BKK M3/I osztályú, városi kialakítású, teljes hosszban alacsonypadlós,  vadonatúj   (a szolgáltatás megkezdésekor 12 hónapnál nem régebbi) elektromos hajtású busztípus megajánlását várja. Elvárás a járművekkel szemben, hogy olyan tulajdonságokkal és felszereltséggel rendelkezzenek (tágas férőhely, légkondicionálás, akadálymentesség, fedélzeti kamerák, korszerű utastájékoztató rendszer), amelyek növelik az utasok komfortérzetét. A beérkező ajánlatok elbírálásának kizárólagos szempontja a pályázók által megajánlott ár.

A 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződések kiváltására a BKK első körben szeptemberben három közbeszerzési eljárást indított 150 autóbusz (100 csuklós és 50 szóló) forgalomba állításával végzett szolgáltatásra. A 240-ből még fennmaradó 40 buszra vonatkozó közbeszerzési eljárások tervezetten még idén elindulnak.

Címkék